Beter milieu houdt wel fans, maar niet sponsors bezig

amsterdam Seizoenkaarthouders van NEC mogen vanaf vandaag bewijzen hoe milieubewust ze zijn. Via de website van de Nijmeegse voetbalclub kunnen de fans stemmen of de tribuneverwarming in het Goffertstadion moet blijven of verdwijnen....

De hittebranders, aangebracht in 1999, zijn volgens de directie van NEC nauwelijks effectief en op jaarbasis verantwoordelijk voor een CO2-uitstoot vergelijkbaar met die van vijf huishoudens.

Als minimaal 60 procent van de stemmers het eens is met het bestuur, worden de branders binnenkort weggehaald. De supporters waren in eerste instantie enthousiast over het initiatief, tot ze hoorden dat de branders op de sponsortribune blijven hangen.

Rob Schevers, voorzitter van de supportersvereniging van NEC, zegt dat veel fans daardoor tegen het weghalen van de branders bij hun eigen vak zullen stemmen. ‘We vonden het een prima idee, maar dat veranderde toen we vernamen van de privileges voor de sponsortribune. De club kiest dus voor de sponsors en niet voor de fans.’

Milieubewust willen de supporters best zijn. ‘Maar als je iets doorvoert, moet je het goed doen en de fans niet laten bibberen van de kou, terwijl de sponsors er warmpjes bijzitten’, zegt Schevers. Hij denkt dat de 60 procent niet wordt gehaald.

Theo van Benthum, manager van het Goffert-stadion, zegt dat het initiatief aan de raad van bestuur van de businessclub is voorgelegd. Die stemde tegen, waarna werd besloten de branders in het sponsorgedeelte te laten hangen en de seizoenkaarthouders via een poll te laten beslissen of de branders ook bij de overige tribunes moeten blijven.

‘De voorzieningen voor de sponsors, die jaarlijks 6000 euro betalen voor een plaats, zijn nu eenmaal anders dan die voor de doorsnee seizoenkaarthouders die er 120 euro per jaar voor betalen.’

NEC ziet ook niets in de aanschaf van nieuwe branders: ‘Met de plannen voor de bouw van een nieuw stadion is het niet reëel nog duizenden euro’s aan nieuwe branders te besteden’, aldus Van Benthum.

Op het forum van de supportersvereniging van NEC wordt op het initiatief vooralsnog onverschillig gereageerd. De fans zien hun ploeg liever ‘hartverwarmend’ spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.