Bestuur houdt woord en verlaat handbalverbond

amsterdam Bij de laatste ledenvergadering in juni beloofden de bestuurders van het Nederlands handbalverbond op te stappen als de door een projectgroep geïnventariseerde financiën ‘niet positief’ zouden zijn....

Mark Misérus

Zaterdag kon het vijftal dan ook niet anders dan aftreden, nadat bleek hoe groot de malaise bij het NHV in werkelijkheid is. De bestuurders legden hun functie neer in een extra bondsvergadering.

‘Financiën’, agendapunt vijf, werd logischerwijs gepromoveerd tot eerste onderwerp van gesprek in het congres. Het wanbeheer in 2006, waardoor het tekort op de jaarrekening kon oplopen tot ver boven de 700.000 euro (op een totaal jaarbedrag van 1,2 miljoen), werd het bestuur zwaar aangerekend door de leden.

Volgens de projectgroep, waarin handbalinsiders van divers pluimage zitting hadden, werden er initiatieven genomen terwijl er onvoldoende financiële dekking voor bestond. Als voorbeeld noemde NHV-directeur Ben Spaai de handbalacademie in Papendal, waar talenten rijpen onder leiding van bondscoach Sjors Röttger.

In de vergadering, die slechts een uur en drie kwartier duurde, kregen de bestuurders, tot verrassing van velen, decharge over het boekjaar 2006. De projectgroep verweet hen ‘in geen enkel geval onrechtmatig handelen’, maar wel een te lakse controle van het huishoudboekje. Ook werd er volgens de rapporteurs te goedgelovig met de financiën omgesprongen.

Ook de positie van Spaai kwam ter discussie te staan, maar de kwestie werd verschoven naar de volgende vergadering. Wel grepen de bestuurders hun kans de met een ontbindingsvergoeding vertrokken oud-directeur Evers zwart te maken.

Voorzitter Bosveld en zijn collega-bestuurders blijven demissionair aan totdat nieuwe kandidaten zijn gevonden. Een speciale commissie moet binnen zes weken een lijst met namen paraat hebben.

De verwachting is dat een zakenbestuur het roer van het zinkende schip tot die tijd in handen neemt.

Mark Misérus

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden