Bestuur handbalbond heeft een groot gat in zijn hand

Zeven ton teveel uitgeven op een totaal jaarbedrag van 1,2 miljoen euro, het was de bezoekers van de jaarvergadering van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) een gruwel....

Van onze verslaggever John Volkers

Het bestuur van het NHV, met voorzitter Evert Bosveld, mag nog tot de volgende ingelaste ledenvergadering blijven zitten. In september volgt pas de afrekening, als een projectgroep alle cijfers heeft doorgenomen. Als die niet ‘positief’ zijn, stapt preses Bosveld op.

Penningmeester Van den Berg – hij zag het eigen vermogen vorig jaar naar 110 duizend euro krimpen – was in de aanloop naar de jaarvergadering al opgestapt. Hij ontbrak in Zeist en kon geen rekenschap afleggen over zijn compleet uit de hand gelopen jaarrekening van 2006.

Wel had de schatbewaarder een afscheidsbrief geschreven. Hij had de bond bij zijn aantreden in 2004 aangetroffen als ‘een ernstig ziek persoon met een gouden kettinkje’ en verlaten ‘als een nu gezond persoon met een zilveren kettinkje’.

Hij had ‘lijken’ in de kast aangetroffen. Om alles op te lossen was 43 duizend euro aan kosten voor advocaten en accountants betaald. Ex-directeur Evers kreeg via de rechter 190 duizend euro aan ontslagvergoeding. ‘Slecht werkgeverschap’, sneerde de vergadering.

Van den Berg beloofde een beter 2007. Er zit volgens de vertrokken penningmeester 320 duizend euro aan sponsoring aan te komen, twee ton meer dan in 2006. Maar bij een eerste berekening door leden van de financiële commissie was al weer een tekort van 113 duizend euro voor 2007 vastgesteld.

Enkele jaren geleden maakte de bond liefst 415 duizend euro winst op zijn kantoorpand in Bunnik. Nu betaalt het NHV 146 duizend euro voor de huur van een ‘wat ruim uitgevallen’ kantoor in Oosterbeek.

Van den Bergs slotboodschap: ‘Ga bewust om met het schaarse geld.’ En dat uit de pen van de man die in 2006 vergat de contributie op tijd te innen. En van een bond die zichzelf vorig jaar nog graag aanprees als ‘voorbeeldbond’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden