Bescheiden olympische bestelling Wüst: driemaal goud

Minimaal één keer goud, was vrijdag de eerste uitspraak van schaatser Ireen Wüst over haar doelstelling bij de aanstaande Olympische Winterspelen, die van Pyeongchang 2018. Maar het duurde niet lang, bij de ploegvoorstelling van Justlease, of Wüst, mevrouw Rupsje-nooit-genoeg, kwam met een groter aantal aangezet.

Ireen Wüst hangt uit de cockpit bij terugkomst in Nederland Beeld ANP
Ireen Wüst hangt uit de cockpit bij terugkomst in NederlandBeeld ANP

'Als ik mag kiezen, doe dan maar drie goud', was de nuancering van haar wedstrijdplannen op de olympische piste. Wüst vertelde met het nodige vertrouwen van de WK afstanden van februari dit jaar, de testwedstrijd op het ijs van Gangneung. Daar veroverde zij goud op de 3 kilometer en op de ploegachtervolging. Op de 1.500 meter veroverde de Nederlandse troef het zilver.

'Dat scheelde niet veel, dat zilver', vertelde Wüst over de verloren race in Korea, tegen de Amerikaanse Heather Bergsma. Hun onderlinge duel over 1.500 meters was beslissend voor de wereldtitel. Bergsma, voorheen Richardson geheten, won met elfhonderdste verschil: 1.54,08 om 1.54,19.

Wüst denkt op maandag 12 februari Bergsma, de echtgenote van de Friese stayer Jorrit, wel aan te kunnen op de olympische schaatsmijl. 'Heather had bij de WK de ideale rit tegen mij. Ik heb het idee dat ik nu beter ben dan vorig jaar. Ik ben beter. Met een andere loting is er niks aan het handje.'

Wüst, 31 inmiddels en voornemens haar actieve loopbaan tot maart 2020 te verlengen, zegt dat zij zichzelf niet onder druk zet met zulke doelstellingen. 'Nee joh, ik spreek mij mijn hele carrière al zo uit. Ik ga ervoor. Het is niet onrealistisch, als je ziet wat ik vorig seizoen heb gepresteerd.'

Er is een Nederlands olympisch record te behalen voor de nog altijd zo gretige schaatsvrouw uit Goirle. Driemaal goud op rij staat in Nederland achter de naam van de ruiters Anky van Grunsven en Charles Pahud de Mortanges en van Wüst. Zij kan de hippische sporters voorbij met het veroveren van een gouden medaille in Zuid-Korea.

Japanse vrouwen

Zij richt zich voor die doelstelling ('als ik een keer goud heb gehaald, dan is dat doel bereikt') vooral op de 3 kilometer, op zaterdag 10 februari de ouverture van het olympische schaatstoernooi. Daarnaast lijkt een tweede goud in het verschiet op de ploegachtervolging, al zijn de Japanse vrouwen tegenwoordig een danige sta-in-de-weg.

Wüst staat overigens al in de boeken als de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden: 4 goud, 3 zilver en 1 brons, 8 plakken uit 13 starts.

Goud

Als Ireen Wüst in Pyeongchang goud verovert, is ze pas de tweede schaatser die vier Winterspelen op rij een titel heeft gewonnen. Claudia Pechstein won al viermaal op rij.

De ambitieuze sportvrouw pakt haar seizoen als vanouds aan. Ze traint langer door dan anderen. Zal bij de NK afstanden volgende week de 5 kilometer laten schieten. Van de eerste vier wereldbekerwedstrijden laat ze de vierde, die van Salt Lake City begin december, schieten. 'Bij de vierde wereldbeker ga ik altijd naar de zon.'

Alles is gericht op twee toernooien, het olympische kwalificatietoernooi (OKT) in Heerenveen van eind december, waar zij zich voor vijf afstanden wil plaatsen, en zes weken later de Winterspelen. Wüst, die al enkele maanden weet dat zij volgend jaar een andere sponsor voor haar ploeg (Justlease) moet vinden, zegt nog uiterst relaxed te zijn. Ze was vrijdag zo ontspannen dat ze vergat aan te kondigen dat half november haar autobiografie uitkomt, met de eenvoudige titel: Ireen Wüst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden