Bertels: 'Verkiezing NOC schaduwgevecht'

De jurist Berry Bertels heeft zich teruggetrokken als kandidaat-voorzitter voor de sportkoepel NOC*NSF. Bertels vindt de gang van zaken rond de opvolging van Hans Blankert een 'ondemocratisch schaduwgevecht'....

Bertels, oprichter en hoofdredacteur van de sportjuridische periodiek Sportzaken, heeft zich gestoord aan een opmerking van Ton Nelissen, voorzitter van de commissie die de opvolging van Blankert coördineert. Nelissen verklaarde dat het bestuur van NOC*NSF het recht heeft om altijd met een eigen kandidaat te komen.

Bertels, die zich tijdig moest aanmelden, vreest dat hij zijn kandidatuur niet serieus wordt genomen. Hij denkt dat hij deel uitmaakt van een show, die wordt geregisseerd door NOC*NSF.

De jurist is overtuigd dat het bestuur van de sportkoepel op het laatste moment een 'dark horse' naar voren zal schuiven. Hij denkt dat dit Peter Vogelzang is. Vogelzang is hoofdcommissaris van de Utrechtse politie, maar gaat in de zomer van 2004 met de VUT. De 58-jarige topmanager, eerder al NOC*NSF-bestuurslid, is reeds benoemd tot Chef de Mission van de Nederlandse equipe die volgend jaar zal deelnemen aan de Spelen van Athene.

Tot nu toe was van drie personen bekend dat ze zich hadden gekandideerd. Naast Bertels ging het daarbij om Ruud Vreeman, de burgemeester van Zaanstad, en het VVD-Tweede-Kamerlid Erica Terpstra. NOC*NSF is voorstander van een terughoudende verkiezingscampagne.

Bertels roept nu op tot steun aan Terpstra, de voormalig staatssecretaris van Sportzaken die door velen wordt gezien als de favoriete kandidaat voor de prestigieuze functie. Hij noemt haar de meest geschikte kandidaat. 'Meer openheid en uitgaan van democratische principes zijn bij haar in de beste handen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden