Bert Wagendorp: Advocaat zal de juiste man op het juiste moment blijken

Bert Wagendorp
null Beeld
Beeld

De invulling van de belangrijkste positie van Nederland is gelukt, Dick Advocaat is de nieuwe bondscoach. Hij moet Oranje alsnog naar het WK in Rusland zien te loodsen, wat nog een hele klus wordt. Ruud Gullit wordt zijn assistent, maar die gaat het WK vermoedelijk niet halen, want dat kost hem zijn lucratieve baantje als pundit bij de BBC.

Probleem is dat we momenteel niet zo'n erg goed elftal hebben. De oude topspelers zijn te oud, de jonge te jong en wat daar tussenin zit is matig. Daarom hadden Ronald Koeman en Frank de Boer ook geen zin in het baantje: de meeste toptrainers schatten met het oog op hun cv eerst de kans op succes in. Dus dat moet je Advocaat in elk geval alvast nageven: hij durft het wél.

Van Dick Advocaat wordt altijd gezegd dat hij nogal geldbelust is en dat hij daarom van de ene club naar de andere en van het ene nationale team naar het volgende hopt. Maar het lijkt toch onwaarschijnlijk dat geld de doorslag heeft gegeven bij zijn keuze weer bondscoach te worden. Niet al zijn keuzes werden in het verleden door geld ingegeven en bovendien heeft Advocaat nog zeven levens nodig om zijn geld op te maken, mede doordat hij erg zuinig is. Daarom heet hij ook wel Dagobert Dick.

Er bestaat geen coach met meer bijnamen. Toen hij assistent werd van generaal Michels, heette hij De Kleine Generaal. Tricky Dick, Dick Discipline, Dikkie Dick en Advocaat van de Duivels - bijnamen bij gebrek aan beter.

Niemand weet iets van Advocaat, de man is een fascinerend mysterie. In een in 2009 verschenen biografie stond weinig dat ons veel verder hielp bij het doorgronden van de mens Advocaat. Hij schijnt een dochter te hebben, maar zelfs zijn beste vrienden kennen haar naam niet. Wie mevrouw Advocaat is, weet alleen mevrouw Advocaat, en mogelijk Dick zelf. Het gerucht gaat dat hij graag mag stofzuigen, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje.

Voor Dick Advocaat doet er in het leven maar één ding echt toe en dat is de bal. Hij is voetbal. Nadat hij trainer was geweest bij Glasgow Rangers verklaarde hij te hebben gehoord dat Schotland een mooi land moest zijn, maar dat hij daar zelf helaas niks van had meegekregen. Tijdens zijn succesvolle periode bij Zenit St.-Petersburg woonde hij ongeveer naast de wereldberoemde Hermitage, maar hij ging daar nooit naar binnen. Volgens zijn zaakwaarnemer dacht Advocaat dat Hermitage een rechtsbuiten was.

Hij wordt al bijna dertien jaar achtervolgd door 'de slechtste wissel aller tijden': tijdens het EK van 2004 haalde hij tegen Tsjechië in een vlaag van verstandsverbijstering en bij een 2-1-voorsprong Robben naar de kant, de beste speler van het veld. Een half uur later hadden de Tsjechen met 3-2 gewonnen, was Dick nationale pispaal en dreigde assistent Van Hanegem hem neer te slaan.

Advocaat als trainer van AZ. Beeld anp
Advocaat als trainer van AZ.Beeld anp

Ik herinner me liever een interview dat de trainer in 2009 had met Wilfried de Jong van HollandSport. In een hotelkamer in het Kürhaus zat een lieve, kwetsbare, emotionele, eenzame man, die het niet droog hield toen het over zijn jong overleden vader ging.

Dick Advocaat wordt in september 70. Hij gaat maar door en door omdat hij bij god niet weet wat hij anders zou moeten doen - buiten het voetbal is de aarde woest en ledig en wacht magere Hein. Ik moet me al sterk vergissen als hij niet voor elke wedstrijd even aan zijn vader denkt.

Prima keuze, Dick Advocaat. Ik verwacht dat hij Oranje alsnog naar het WK zal brengen en dat hij na het beslissende duel op zijn hotelkamer zachtjes gaat zitten huilen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden