Beroemde rotsformatie Hillary Step is verdwenen van de Mount Everest

Het beroemdste stukje berg ter wereld is niet meer. De Hillary Step, de laatste, lastige sleutelpassage naar de top van de Mount Everest blijkt te zijn verdwenen. Bergbeklimmers die de afgelopen dagen de 8.848 meter hoge berg bedwongen, zeggen dat de rotsformatie, die vlak onder de top lag, is afgebrokkeld. 'I can report that the chunk of rock named the Hillary Step is definitely not there any more', zegt klimmer Tim Mosedale.

Een groep bergbeklimmers trotseert de Hillary Step op weg naar de top van de Mount Everest (2009).Beeld afp

De Brit, die dit jaar op 16 mei voor de zesde keer in zijn leven op de Everest stond, meldt dat daarmee 'een stukje geschiedenis van de berg is verdwenen'. Zelfs niet-klimmers kenden de naam van de 12 meter steile passage, zegt hij op website planetmountain.com.

De rotsformatie is waarschijnlijk verwoest door de grote aardbeving die Nepal in 2015 teisterde. Vorig jaar dachten klimmers al veranderingen te zien op de beruchte passage, maar er lag toen nog zo veel sneeuw dat de verschillen niet meteen duidelijk waren.

'The step' is genoemd naar Sir Edmund Hillary, die op 29 mei 1953 samen met sherpa Norgay Tenzing als (waarschijnlijk) de eerste de top van hoogste berg ter wereld bereikte. De lastige, verticale passage die vlak onder de top nog moest worden bedwongen werd later naar hem genoemd.

Nieuw-Zeelander Hillary, die bij terugkomst de beroemde opmerking 'Well, we finally knocked the bastard off' maakte, werd later door de jonge koningin Elizabeth II geridderd. Tenzing, als Nepalees geen burger van het Britse rijk, moest het doen met een George Medal.

In latere jaren, toen er meer en meer (commercieel) op de Everest werd geklommen, was de smalle, steile passage - niet meer dan een graat eigenlijk - vaak het decor van lange files van en naar de top. Soms moesten bergbeklimmers er urenlang wachten, voordat ze - een voor een - omhoog of omlaag konden. In de kou, met vaak een stormachtige wind en in een zuurstofarme omgeving, een levensgevaarlijke onderneming, met aan beide zijden peilloze afgronden. Aan het begin van het klimseizoen werden door dappere sherpa's vaste touwen langs de wand gehangen om het klimmen te vergemakkelijken, maar lastig bleef de 'Step', die op zo'n 8.790 meter begint. Eenmaal bedwongen, was de top vrijwel binnen handbereik.

Ronald Naar, de Nederlandse klimmer die in 2011 op de Cho Oyu overleed, schreef in 'Leven en dood op de Mount Everest': 'Samen met bepaalde passages in de Noordwand van de Eiger is dit waarschijnlijk het beroemdste klimtraject ter wereld' en 'Het overmeesteren van de Hillary Step is voor een bergbeklimmer net zoiets als voor een wielrenner het beklimmen van de Alpe d'Huez of voor een tennisser een wedstrijd spelen op het beroemde Centre Court van Wimbledon.'

Onduidelijk is wat het verdwijnen van de 12 meter passage zal betekenen voor Everestklimmers. Het echte klimmen over de rotsen zal niet langer hoeven, zegt Mosedale, een beroepsklimmer die 'klanten' naar boven begeleidt. Vanaf nu kun je door de sneeuw naar boven, wat het voor minder ervaren klimmers makkelijker zou kunnen maken.

Maar pas op, een bottleneck zal dit deel van de berg zeker blijven voor klimmers, zegt Mosedale. Bovendien is niet duidelijk of de resterende rotsen van voorheen de Hillary Step nog wel zo stevig in de bergwand verankerd zitten. Sherpa's zeggen dat de top nu meer van de rechterkant moet worden benaderd, daar hebben ze dit jaar ook hun vaste touwen uitgehangen.

Mei en juni gelden bij uitstek als de maanden om de berg te klimmen. Er zijn momenteel zo'n tweehonderd klimmers actief op de flanken van de Everest. Zonder gevaar is dat nooit; de afgelopen weken zijn al vijf klimmers gestorven, onder wie de beroemde Zwitserse 'snelklimmer' Ueli Steck. Een ander sterfgeval betrof een 85-jarige man, die de oudste beklimmer van de berg hoopte te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden