Reportage

Berg en Dal lijkt één dag Alpe d'Huez

Tom Dumoulin deed zijn roze trui zondag over aan Marcel Kittel. Dat kon het plezier over het Giro-bezoek aan Gelderland niet drukken.

null Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Om 16.15 uur zaterdagmiddag overschrijdt wielrenner Maarten Tjallingii zo'n beetje de grens van wat vroeger het Romeinse rijk was. Een kwartiertje later is hij alweer terug op wat ook dit weekeinde Italiaanse bodem mag heten.

De Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is zaterdag een scharnierpunt in de tweede etappe van de Giro. Komende van de Zevenheuvelenweg arriveert het peloton voor de eerste keer in het dorp. Linksaf naar finishplaats Nijmegen zou slechts 3 kilometer zijn. Maar de roze pijlen wijzen naar rechts.

Een flard Duitsland wordt gevolgd door de eerste klim die meetelt voor het bergklassement. Op de hoek van de Nieuwe Holleweg met de Oude Kleefsebaan, pal voor de deur van Villa Hamer, wordt de vierde categorie bereikt. Tjallingii, een regionale held, komt als tweede boven. Eerste kans op de bergtrui gemist.

Net de Alpe d'Huez

Berg en Dal is zo mooi dat het on-Nederlands wordt genoemd. Doorkijkjes op het weidelandschap langs de Waal smeken om vastgelegd te worden. Dat is de voorbije eeuwen dan ook afdoende gebeurd.

Niettemin is Fransman Laurent Heuguet verrast. 'Ik wist niet dat zoiets in Nederland bestond.'

Vrouw en zoon vergezellen hem naar Gelderland. Ruim van tevoren heeft het gezin Heuguet zich genesteld in de bocht waar de Nieuwe Holleweg op haar steilst is, 12 procent volgens het Giro-routeboek. 'Muur van Berg en Dal' staat op een bord geschreven, een verwijzing naar alle muren die het wielrennen kleuren.

Dichter bij het ware wielrennen komt de Ronde van Italië vandaag niet. Op dit tijdstip installeren alleen echte fans zich op de flanken, tuk als ze zijn op het mooiste plekje. Langs de Nieuwe Holleweg staan campers, koelboxen, klapstoeltjes. Kruiswoordraadsels worden te voorschijn gehaald om de dag te trotseren. Het is net de Alpe d'Huez.

Paul Kox is met zijn vrouw uit Sittard naar Gelderland gekomen. Op zijn mobiele telefoon laat hij foto's zien van Luik-Bastenaken-Luik. Dik ingepakte wielrenners trotseren de kou en de sneeuw. 'Hoe lang is dat geleden?' Zelf heeft hij heeft het antwoord paraat, inclusief uitroepteken: 'Twee weken!'

Uit de openstaande deur van een camper waait de stem van tv-commentator Herbert Dijkstra. Hij heeft het over een roze erehaag. Dat is het ook: volgens gedeputeerde Jan Markink stonden dit weekeinde 580 duizend toeschouwers langs de route.

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Gekkigheid

Waarschijnlijk kan Gelderland de komende jaren geen roze meer zien, maar nu vormt de kleur een fraai decor voor de lente die de Giro uit Italië heeft meegenomen. Sportief gezien heeft het Gelderse uitstapje zaterdag de allure van een criterium. Gezellig is het wel.

In het dal bestaat die erehaag vooral uit gekkigheid. Aan de Van Randwijckweg in Beek, waar de Muur begint, klinken Hollandse schlagers. Bier en ijs gaan hand in hand. Op de berg laat het roze zich van zijn deftige kant zien. Hier wordt, in afwachting van het evenement, rosé gedronken.

Oude Kleefsebaan 410 heeft de Italiaanse driekleur gehesen. De villa is als een hoofdkwartier, strategisch gelegen tussen de twee plaatselijke doorkomsten. Op die strook is ook 'Mercato Berg en Dal' te vinden. Het is een van de zogenoemde side events waarmee de organisatie het feestgedruis koppelt aan de Hollandse koopmansgeest. Roze cupcakes liggen te koop naast een kraam van de plaatselijke garage die een kleine beurt in de aanbieding heeft.

Marcel Kittel in de roze leiderstrui. Beeld Klaas Jan van der Weij
Marcel Kittel in de roze leiderstrui.Beeld Klaas Jan van der Weij

Roze snoep

Nadat het peloton het dorp langs de ene kant heeft verlaten, holt het publiek naar de andere kant. Daar zitten de bewoners van Villa Hamer al klaar op hun stoeltjes voor de deur, roze streepjes op hun wangen.

Villa Hamer is een particulier verpleeghuis en directeur Peter Degger heeft er alles aan gedaan deze dag zo feestelijk mogelijk te maken. Van de ouderenzorg wordt Degger naar eigen zeggen niet vrolijk en Villa Hamer moet de uitzondering op die regel zijn. Roze snoepgoed ligt voor het grijpen.

De directeur zit midden in zijn betoog wanneer Tjallingii de Oude Kleefsebaan opdraait, richting finale. Het moet de breekbare villabewoners ontgaan zijn. Hun riante uitzicht heeft zich verengd tot een rij ruggen. Het lijkt ze niet echt te deren.

Daarna kunnen ze wel zien hoe honderden Gelderlanders op hun fiets aan een razende afdaling richting Nijmegen beginnen. Het is een collectieve tijdrit, in de hoop Marcel Kittel op de Oranjesingel te zien finishen.

Tom Dumoulin bij de start. Beeld Klaas Jan van der Weij
Tom Dumoulin bij de start.Beeld Klaas Jan van der Weij

Blauwe trui

Maarten Tjallingii, met voor zich zijn kinderen, neemt zondag in Arnhem het applaus in ontvangst voor de blauwe trui. Een weekeinde lang was hij in de aanval om die trui te bemachtigen. Vergeleken met de cols die in het verschiet liggen, beslisten twee molshopen over de eretitel beste klimmer. Het deed niets af aan de lol die de 38-jarige Tjallingii er in zijn afscheidsseizoen aan beleefde. Zaterdag was de Spanjaard Fraile hem nog te snel af, zondag nam Tjallingii wraak op de Posbank. De heuvel is een geregelde hindernis op zijn trainingen en Tjallingii, allesbehalve een klimmer, had dus een aanvalsplan. Ruim voor de top schakelde hij een tandje bij. Gedragen door het enthousiasme van het publiek nam hij een ruime voorsprong. Op het laatst blokkeerden zijn benen, maar toen was de winst al binnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden