Benoeming Maurits Hendriks is een degradatie, maar hij is alleen in de olympische maand niet alleen de baas
De benoeming van Maurits Hendriks tot technisch directeur van NOC*NSF is een degradatie.
Maurits Hendriks wordt de hoogste en enige baas van de Nederlandse olympische topsport. De voormalige hockeycoach, die sinds 2008 in dienst is van de sportkoepel NOC*NSF, won de sollicitatie naar de positie van technisch directeur die hij in naam al acht jaar bekleedde. Hij versloeg in de race om de topjob Jeroen Bijl, de manager topsport van NOC*NSF die per 1 mei geen eindverantwoordelijkheid meer zal dragen.
De benoeming van Hendriks oogt als een promotie, maar de werkelijkheid is dat hij degradeert. Hij zal minder gezichtsbepalend worden. De Hagenaar moet voor de olympische uitzendingen een chef de mission naast zich dulden voor de communicatie en logistiek en zich, als pure ploegleider, in het olympisch dorp ophouden.
Dat dorp zal volgens uitspraken van algemeen directeur Gerard Dielessen een 'no go area' worden voor Hendriks, die na Rio ernstige kritiek kreeg over zijn optreden. Het naar huis sturen van turner Yuri van Gelder en de verliezersvlucht deden afbreuk aan zijn reputatie van mensenmanager.
Van sporters kreeg Hendriks een opvallend laag cijfer, waarna het bestuur van NOC*NSF de eigen topsportstaf liet doorlichten. Op advies van het bureau AT Kearney besloot de top van het Nederlandse sportbestuur de gecombineerde rol van chef de mission plus technisch directeur te splitsen.
Hendriks wist dat hij bij de volgende Spelen niet langer chef van de ploeg kon zijn. Voor de Winterspelen van Pyeongchang (2018) had hij die rol al gegund aan Jeroen Bijl, de man die vaak als zijn rechterhand werd gezien maar officieel evenveel bevoegdheid bezat. Hendriks en Bijl deden een assessment bij een extern bureau bij hun poging de baan van hoogste sportdirecteur te verkrijgen.
Regisseur en hoofdrolspeler
Hendriks was bij de Spelen van Londen, Sotsji en Rio de regisseur en hoofdrolspeler van het olympische gebeuren. Hij wordt nu de man in de coulissen, de regisseur, op zekere afstand, de man die de vijf afdelingen van de topsportsectie van NOC*NSF gaat leiden vanuit Nationaal Sportcentrum Papendal.
Hij zei het maandag, bij de bekendmaking van zijn aanstelling, als volgt: 'Ik kijk er naar uit om leiding te mogen geven aan het toegewijde en deskundige team medewerkers van NOC*NSF topsport. Samen met de technisch directeuren en bondscoaches van de sportbonden gaan we de volgende stap zetten op weg naar de toptien in de wereld.'
Toptien, een plek bij de beste tien landen van de wereld, was de voorbije jaren leidend in de ongebreidelde activiteiten van Hendriks. Volgens critici uit zijn eigen organisatie bemoeide hij zich met veel te veel zaken: extra geld verwerven bij het ministerie van Sport (VWS), het opzetten van het marketingtechnisch georiënteerd TeamNL en het binnenslepen van de Europese Spelen 2019. Hij had zich puur op de topsport moeten richten.
Het gevolg is, volgens de kritiek, dat de natuurlijke samensmelting van de functies van technisch directeur en chef de mission, één olympisch opperhoofd, nu wordt opgeheven. Voor 47 maanden de baas zijn en in de 48ste maand, de olympische maand, de zeggenschap opgeven. Het oogt verwrongen. Op Papendal wordt gerekend op een actie van Hendriks om die beslissing nog voor 2020 (Tokio) terug te draaien.