Bellen met Willem: 'Advocaat blijft een vreemde keuze, hij heeft de boel behoorlijk in de steek gelaten'

Volgens Henk ten Cate was hem de baan als bondscoach maandag toegezegd, maar besloot hij er gisteren toch van af te zien, zegt hij in de Telegraaf. De KNVB herkent zich niet in deze uitspraken. Het AD schreef twee dagen geleden dat toch echt Dick Advocaat kandidaat 'nummer één' is. Maar er is nog steeds geen bondscoach. Enfin, tijd om even met voetbalverslaggever Willem Vissers te bellen.

Trainer Henk ten Cate als coach van Al-Jazira Beeld anp

Willem, laten we in ieder geval beginnen met de belangrijkste vraag: wordt het nu Dick Advocaat?
'Hij zal het wel worden. Een vreemde keuze hoor, want hij heeft de zaak toch behoorlijk in de steek gelaten. Net toen Danny Blind zijn zwakke punten had erkend, dat hij de spelers niet echt op scherp kon stellen en daar hulp bij nodig had, besloot Advocaat toch naar Turkije te gaan.

'Neem zijn cv van de laatste jaren van Advocaat: hij komt en gaat weer weg. Of hij heeft geen rust in de kop, of hij is te opportunistisch, of hij kiest gewoon voor geld. Dat kan ook.

'Prima trainer hoor, dat wel. Maar ik zou met deze voorgeschiedenis nooit voor Advocaat kiezen. Ook het publiek is dit niet vergeten.'

De Telegraaf schrijft: 'Het is een hardnekkig gerucht dat KNVB-baas Jean-Paul Decossaux zijn collega Van Breukelen heeft overruled.' Wie is Decossaux? En wat moeten we met geruchten in de Telegraaf?
'Decossaux is een man die door gebrek aan leiding ineens de hoogste baas is geworden bij de KNVB. Hoe groot zijn macht is? Waarschijnlijk groter dan wij denken. Hij moest ook ineens het woord voeren bij het ontslag van Blind.

'Het blijft vreemd en ondoorzichtig dat zo'n man, zeilliefhebber en vooral goed in contracten afsluiten met verzekeraars, op die plek zit. Maar of hij het is die achter dit laatste nieuws zit? Dat durf ik je niet te zeggen.'

'Het is een ouderwetse mediastrijd geworden. Het AD ging voor Advocaat, de Telegraaf voor Ten Cate.

Heb je Van Breukelen nog gesproken?
'Ik heb hem net gebeld: hij wil nog even niet op de zaak reageren. Hij zal bij de bekendmaking van de nieuwe bondscoach precies vertellen hoe het is gegaan. En dat begrijp ik.

'Van Breukelen ligt nogal onder vuur, ook voor zaken waar hij eigenlijk niets mee te maken heeft gehad. Hij zat er nog niet toen Hiddink werd aangewezen als bondscoach en had niets te maken met de constructie-Blind, die de automatische opvolger zou worden.

'Maar ja, hij erkent ook wel dat het chaotisch is allemaal. De KNVB heeft geen algemeen directeur, geen bondscoach, geen baas van de Raad van Commissarissen. Dat lijkt toch verdacht veel op een stuurloos schip.

'En dan heb je ook nog een aantal media die alles uitvergroten.'

Voetbal International: 'Van Breukelen is zo langzamerhand onhoudbaar geworden in zijn functie als technische baas'.
'Tja. Aan alle kanten wordt er nu van alles geroepen. AD-voetbalverslaggever Maarten Wijffels schreef vanochtend nog: 'Haha, Henk ten Cate was t toegezegd. Eerder het tegenovergestelde', waarmee hij dus impliceert dat het niet waar is wat Ten Cate zegt, en belangrijker: wat de Telegraaf schrijft.

En dan reageert Jack van Gelder daar weer op met: 'Wat een badinerende tweet. Is dat de taak van een mediapartner van de KNVB? Dat wist ik niet. Je bent nu namelijk heel slecht geïnformeerd.'

'En zo gaat dat dan door.'

Weet je wat, Willem. Zullen wij er dan ook maar over ophouden. Laten we hopen dat het Nederlands elftal het WK nog haalt.
'Precies, daar komt het op neer. Wie de bondscoach ook wordt: als hij het WK haalt, hebben we het nergens meer over. We wachten rustig af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.