Bellaart pept zijn spelers op met videoband

Om zijn hockeyers ervan te overtuigen dat het niet allemaal slecht was wat Nederland de afgelopen week op het veld heeft laten zien toonde bondscoach Joost Bellaart tijdens de voorbespreking een video waarop de mooiste momenten uit de wedstrijd tegen Polen waren samengevat....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

`En daar hoefden we niet eens zo erg lang naar te zoeken', verzekerde Bellaart, achteraf zelf ook verrast door de beelden. `Ik wilde ze het gevoel geven dat ze het hockeyen niet verleerd zijn in één week tijd. We beginnen eindelijk weer een beetje in ons ritme te komen, al laten we nog slechts een sprankje zien van wat we werkelijk kunnen.'

Tegen de Schotten, die alleen indruk wisten te maken met een overwinning op Engeland (de enige tegenstander waar Nederland van verloor), was dat meer dan voldoende. De Schotten legden Nederland weinig in de weg. De enige die een poging deed indruk te maken op de bondscoach was Klein-Zwitserland-speler Laurence Docherty. Hij vroeg onlangs de Nederlandse nationaliteit aan in de hoop ooit zijn debuut in het Nederlands elftaL te kunnen maken.

Voorlopig zal Groot-Brittannië het hoogst haalbare voor hem zijn. Voor de Schotten scoorde alleen David Ralph. Hij strafte een verdedigingsfout van de te ver naar voren doorgeschoven Lomans af.

Het kwam Lomans op een tirade van ploeggenoot Jazet te staan, die zijn stick woedend buiten het veld gooide. De stand was op dat moment echter al 4-0 voor Nederland en in gevaar kwam de ploeg geen moment.

Overtuigen deed Nederland vooral in de eerste zeven minuten, nog voor er een onweersbui boven de Montjuic losbarstte. Van der Weide en Lomans (strafcorner) bezorgden hun ploeg de gewenste voorsprong waarna er - zelfs iets te veel - rust in de selectie terugkeerde. Pas na de pauze zetten achtereenvolgens Ronald Brouwer, Taekema en Geert-Jan Derikx (allen uit de strafcorner) de eindstand op 5-1.

Voor Van der Weide betekende het zijn eerste treffer deze week. Hij werd, net als tegen Polen, uit de verdediging gehaald en doorgeschoven naar het middenveld. Niet alleen lijkt hij op die positie, die hij ook bij zijn club Amsterdam bekleedt, beter tot zijn recht te komen, maar Bellaart weet zich zodoende tevens verzekerd van een extra verdediger.

En dat is nodig gebleken, want een opspelende heupblessure van strafcornerspecialist Taekema baart Bellaart zorgen. Van het heupkapsel, al voor de Champions Trophy in Amstelveen geïrriteerd geraakt, werd in Nederland een MRI-scan gemaakt, maar de kwetsuur lijkt slechts langzaam met rust te genezen. Taekema werd daarom zo veel mogelijk gespaard.

Bijkomend voordeel waren de vele strafcornervarianten die Nederland nu min of meer noodgedwongen heeft kunnen oefenen. Van de zes pogingen scoorde Nederland er vier. Zeker na de nul tegen Engeland (uit tien pogingen) een zeer overtuigend percentage. Bellaart: `Na vandaag weet de tegenstander helemaal niet meer hoe ze tegen ons moet uitlopen.'

Met nog één poulewedstrijd tegen Italië te gaan weet Nederland zich daarmee welhaast verzekerd van een plaats in de halve finales. Daarin treft het vermoedelijk Spanje (nummer twee in poule A) als tegenstander, de ploeg die wordt gecoacht door oud-bondscoach Maurits Hendriks.

Na het nipt met 3-2 verloren duel tegen Duitsland afgelopen zaterdag zei Hendriks uit te zien naar een ontmoeting met zijn oude elftal. `Ik speel graag tegen Nederland, helemaal nu', zei hij, refererend aan de kwakkelende vorm tegen Polen en Engeland. Liever stelt hij het treffen echter nog even uit tot in de finale. `Ik heb dromen. Ik heb nog nooit een EK gewonnen. Het zou mooi zijn als dat tegen Nederland in de finale zou zijn, dat zou ik een bijzonder sportmoment vinden. Helaas is dat nu iets verder weg geraakt.'

De kans dat de twee elkaar donderdag al in de halve finales treffen is reëel na het verlies van zaterdag. Hendriks, die veel Nederlandse spelers nog kent uit zijn periode als bondscoach, bestreed dat hij daarmee in het voordeel is. `De top is zo klein en iedereen kent elkaar zo verschrikkelijk goed dat ik me afvraag of ik de spelers beter ken dan Bernhard Peters (coach van Duitsland).'

Bellaart wenste voorlopig niet verder vooruit te kijken dan naar de laatste poulewedstrijd tegen Italië, van wie hij beginjaren tachtig nog bondscoach was. Met nóg een uitglijder zou de ploeg in theorie de halve finales zelfs nog kunnen mislopen. Bij winst is Nederland vrijwel zeker van de eerste plaats in de poule. Polen heeft voorlopig de beste kansen op de tweede plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden