Belgische wielerheld Merckx zou politiechef omgekocht hebben

De Belgische wielergrootheid Eddy Merckx moet zich verantwoorden voor mogelijke omkoping van een ambtenaar. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws zou de 70-jarige veelwinnaar in 2007 een politiechef hebben omgekocht.

Merckx in zijn wielerfabriek, september 2002. Beeld Harry Goossens
Merckx in zijn wielerfabriek, september 2002.Beeld Harry Goossens

Het politiekorps van Brussel-Zuid wilde dat jaar een fietsbrigade oprichten. Voor de 46 vereiste stadsfietsen schreef de politie een openbare aanbesteding uit, waar een ruim aanbod van fietsfabrikanten uit voortvloeide.

Merckx, vijfvoudig winnaar van zowel de Tour de France als de Giro d'Italia, begon vlak na het beëindigen van zijn wielercarrière zijn eigen fietsmerk 'Eddy Merckx'. Ook hij meldde zich en dook net aan onder de prijzen die zijn concurrenten voorstelden. Hij won de order.

Een fiets uit het topsegment

Dat was geen toeval, aldus het dagblad. Philippe B., politiechef van de gemeente Anderlecht en vriend van Merckx, zou hem hebben ingeseind over de inhoud van de ingeleverde enveloppen. Ook zou de datum van de offerte zijn vervalst. Zo leek het alsof Merckx al voor de andere mededingers op de lage prijs had ingezet. Als blijk van waardering kregen Phillipe B. en zijn vrouw een fiets van Merckx uit het topsegment.

Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van 'actieve corruptie'. Als het tot een rechtszaak komt, riskeert Merckx een gevangenisstraf van twee jaar.

'We zullen wel zien'

Merckx die twee jaar geleden uit zijn fietsbedrijf stapte, ontkent in alle toonaarden. Evenals de politiebaas. 'Ik weet dat het parket (het OM, red.) me voor de rechter wil brengen', zei Merckx in een korte reactie tegen Het Laatste Nieuws. 'Ik heb daar niets over te zeggen. We zullen wel zien.'

De zaak kwam boven tafel in een groter onderzoek naar frauduleuze en verdachte zaken in het politiekorps van Brussel-Zuid. Het onderzoek begon in 2008 na een huiszoeking op het politiebureau.

Het OM heeft de raadkamer gevraagd nog twaalf verdachten voor de rechter te dagen. Naast geknoei met overuren en inbeslagnames zouden ook de aanbestedingen van bedrijfswagens en airco-installaties niet deugen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden