Belastinginspecteurs neuzen 1,5 uur thuis bij bonzen Duitse voetbalbond

De Duitse belastingdienst deed dinsdagmorgen een inval bij het hoofdkantoor van de voetbalbond DFB in Frankfurt, op verdenking van belastingontduiking. De inval heeft te maken met de 6,7 miljoen euro die in 2002 aan Wereldvoetbalbond FIFA is betaald. Volgens het weekblad der Spiegel zou dat geld zijn gebuikt om het WK van 2006 door middel van omkoping binnen te halen.

null Beeld afp
Beeld afp

Tegelijkertijd vielen inspecteurs binnen in de woonhuizen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach, voormalig voorzitter Theo Zwanziger en Horst R. Schmidt, de toenmalige secretaris-generaal van de DFB. De inspecteurs kwamen na ruim anderhalf uur naar buiten met computers, harde schijven en documenten.

In een persverklaring liet de Openbaar Aanklager in Frankfurt am Main weten dat verdachten ervan worden beschuldigd de 6,7 miljoen ten onrechte van de belasting te hebben afgetrokken.

Of er ook daadwerkelijk sprake was van omkoping zal het strafhof niet onderzoeken, omdat die misdaad binnen het Duitse recht is verjaard.

null Beeld ap
Beeld ap

6,7 miljoen euro

zou de Duitse voetbalbond hebben betaald aan de FIFA om het WK van 2006 binnen te hengelen.

Niersbach, Zwanziger en Schmidt zaten samen met 'der Kaiser' Franz Beckenbauer in het organisatiecomité dat het WK, het zomersprookje van 2006, naar Duitsland bracht. Bij Beckenbauer heeft geen huiszoeking plaatsgevonden.

Dat sprookje het was voor het eerst dat Duitsers met vlaggen zwaaiden en hun volkslied meezongen, zonder aan de schaduw van het Derde Rijk te denken is door de onthulling van der Spiegel van zijn 'en ze leefden nog lang en gelukkig' beroofd.

Dat is een blauwe plek op de collectieve herinnering van de Duitsers, maar leidt tot nu toe vooral tot imagoschade voor de DFB, de grootste voetbalbond ter wereld, waar bestuurders en oud-bestuurders in een interne strijd verwikkeld zijn geraakt.

Wolfgang Niersbach (L) en Theo Zwanziger Beeld epa
Wolfgang Niersbach (L) en Theo ZwanzigerBeeld epa

6,7 miljoen

Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger staan in die strijd recht tegenover elkaar. Zwanziger zei in een interview met der Spiegel 'eindelijk duidelijke taal' te willen spreken over de DFB.

Het huidige DFB-bestuur denkt dat Zwanziger Niersbach uit het zadel wil stoten. Niersbach ontkent tot nu toe dat er sprake is geweest van omkoping en verkondigde in een persconferentie dat hij zich niet meer herinnert hoe het met die 6,7 miljoen nou precies zat.

Volgens der Spiegel was het geld bedoeld om Aziatische bondsvoorzitters om te kopen om voor Duitsland te stemmen als gastland. De DFB ontkent dit.

Het geld is wel betaald, dat geeft de DFB toe. Maar volgens hen is dat gebeurd na de toekenning van het WK en was het bedoeld om een subsidie van 170 miljoen voor de organisatie van het toernooi te krijgen. Omdat de kas van de DFB leeg was, zou de bond het geld hebben geleend van Robert Dreyfuss, toenmalig eigenaar van Adidas.

Die constructie is verdacht. Waarom kon de DFB het geld niet bij een willekeurige bank lenen?

De DFB heeft gezegd 'volledige medewerking te verlenen' aan het onderzoek van de belastingdienst.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden