'Belangenverstrengeling en gedrag leden RvC debet aan bestuurscrisis bij KNVB'

De bestuurscrisis bij voetbalbond KNVB is mede veroorzaakt door belangenverstrengeling en het gedrag van leden van de raad van commissarissen. Dat zeggen bondsvoorzitter Michael van Praag (69), interim-directeur betaald voetbal Jean Paul Decossaux (54) en directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee (46) in een interview met de Volkskrant.

Willem Vissers
bondsvoorzitter Michael van Praag, interim-directeur betaald voetbal Jean Paul Decossaux. Beeld anp
bondsvoorzitter Michael van Praag, interim-directeur betaald voetbal Jean Paul Decossaux.Beeld anp

'Er zijn mensen in posities gekomen, ik ga geen namen noemen, die kwamen met boodschappenlijstjes', zegt Decossaux. En: 'Er waren te veel dubbele petten binnen de organisatie.' Volgens hem bleven commissarissen ondanks weerstand op hun positie zitten 'vanwege de lol van de functie of vanwege het pluche'.

Ontslagen bondscoaches, opgestapte directeuren en commissarissen, beschadigde reputaties, oeverloze discussies over nieuwe competitievormen en een hardnekkige leiderschapscrisis: nooit eerder stond de voetbalbond zo onder druk. In het interview gaan de topmannen van de KNVB door het stof, maar uiten ze ook kritiek op andere hoofdrolspelers.

Decossaux zegt dat het gedrag van de commissarissen de bond zelf mede aan te rekenen valt. 'Wij faciliteren het. We nemen onze raad van commissarissen mee naar alle uitwedstrijden van Oranje. We voorzien ze van een pak, van een status. Jemig, ze gaan elke week naar wedstrijden. Hoe vaak gaat een commissaris van een bank naar een bankkantoor? Nooit.'

Doordat de commissarissen wekelijks in bestuurskamers van profclubs rondhingen, en daar werden geconfronteerd met de kritiek van menig voorzitter, gingen ze hun bevoegdheden te buiten, vinden de topmannen van de KNVB. Van der Zee: 'Toezichthouders van het betaald voetbal zijn op de stoel van de directeur gaan zitten. Dat is onbegrijpelijk.'

Van Praag: 'Tegen de selectiecommissie (die de nieuwe raad van commissarissen samenstelt, red.) heb ik gezegd: ga niet alleen nieuwe leden benoemen, maar baken ook goed af waar ze zich nou wel en niet mee moeten bemoeien. Anders valt de nieuwe directeur betaald voetbal in precies dezelfde fuik als Bert van Oostveen (die vorig jaar noodgedwongen zijn functie neerlegde, red.)'

Volgens de topmannen zijn bij de bond mensen aangesteld op basis van loyaliteit in plaats van kwaliteit. Decossaux: 'Niet altijd, maar het is wel deels gebeurd.' Van Praag: 'In het betaald voetbal was het: wie vertegenwoordig je? Wie zijn je vrienden? Dat gaat dus niet meer gebeuren.'

KNVB-top schuldbewust: 'We hebben fouten gemaakt, het moet anders'
De top van voetbalbond KNVB zit in de verdrukking. Keihard is het oordeel van de buitenwereld over de bestuurlijke chaos. Voorzitter Michael van Praag en directeuren Jean Paul Decossaux en Jan Dirk van der Zee zijn schuldbewust: 'We hebben fouten gemaakt, het moet anders.' Lees hier het hele interview. (+)

KNVB-top erkent fouten in selectieprocedure voor nieuwe bondscoach

De top van de KNVB geeft toe niet goed te hebben gehandeld bij de selectieprocedure voor de nieuwe bondscoach. In een interview met de Volkskrant zegt interim-directeur Jean Paul Decossaux (54) dat hij zich heeft vergist in de voetbalwereld. 'In het bedrijfsleven is het goed om drie kandidaten naast elkaar een traject te laten doorlopen. In het voetbal kan dat niet, dat is echt een fout waarvan ik heb geleerd.' Lees hier het hele artikel.

'Legendarisch' persmoment van de KNVB: Advocaat bondscoach, Gullit assistent
Op een langdurige en bij vlagen curieuze persconferentie heeft de KNVB officieel bekendgemaakt dat Dick Advocaat officieel is aangesteld als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Met Ruud Gullit als assistent krijgt hij de taak Oranje naar het WK van 2018 te leiden. Het is de derde keer dat Advocaat trainer van Nederland wordt. Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden