Beckman gaat keihard aan de slag met pitchers

Dankbaar is Bernie Beckman en ook trots dat hij terug is bij het Nederlands honkbalteam. Iets mooiers dan dit kan hij zich niet voorstellen....

De bondscoaches Pat Murphy en Charles Urbanus kunnen op hem rekenen. Bernie Beckman, het rossige knaapje uit Ter Apel dat op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten vertrok en daar bijna de Major League haalde, is onbeschrijflijk blij. Op deze manier kan hij iets betekenen voor een land waarover zijn ouders thuis in Amerika nog steeds met zoveel liefde spreken. Wat hem betreft wordt het een hoogtepunt in een toch al fraaie honkbalcarrière.

Beckman (49) behoefde niet lang over na te denken toen hem werd gevraagd of hij pitching-coach van het Nederlands team wilde worden. Graag zelfs. Onder de vorige bondscoach Leurs was hij het ook al even. Maar nadat Leurs door bondsvoorzitter Reitsma was weggestuurd, kon ook Beckman inrukken. Het begeleidingsteam stapt namelijk op als de bondscoach dat ook doet.

Drie jaar geleden kwam Beckman over uit Amerika en werd coach bij Zuidvogels, een club met veel ambitie en weinig niveau. Zelfs Beckman slaagde er niet in de ploeg uit Huizen naar hogere regionen te stuwen. Het was ook niet zijn belangrijkste doel. 'Ik wilde bij een hoofdklasser aan de slag.' Dat lukte. Zijn oude vriend Gerard Stenzler met wie hij nu gebrouilleerd is, bracht hem naar Kinheim.

Daar heeft Beckman binnen twee jaar van een stelletje losbollen een gedisciplineerd en stabiel team gesmeed met hele sterke pitchers, Beljaards, Jansen, Merrill, Rijst en een hechte defensie. Nog even en dan kan hij ook nog beschikken over Van Maris. Die is lang geblesseerd geweest maar nu bijna hersteld. Vrijdag gooide hij een paar innings in het tweede en dat ging goed.

Dit weekeinde tegen RCH handhaaft Kinheim eenvoudig de hoge klassering. Het wordt 5-1 en 6-1. Opnieuw incasseert de ploeg van Beckman weinig tegenpunten en worden er nauwelijks fouten gemaakt, het kenmerk van een goede ploeg. Het geheim van Beckman is hard werken met zijn pitchers. 'Ik zie vaak in Nederland dat niemand de pitchers traint. Ze moeten het zelf doen. Een slechte zaak. Elke training, ieder moment moet je pitchers onder handen nemen.'

Beckman weet precies hoe hij met pitchers moet omgaan. Dat heeft hij in Amerika geleerd. Drie jaar oud was hij toen hij als Bernard Henry Beckman het zuid-oosten van Groningen achter zich liet en met zijn ouders naar Canada emigreerde. Hij ging honkballen in Toronto en oogstte als linkshandig pitcher veel succes in de Scarborough Midget League.

Net achttien tekende Beckman een contract bij de Detroit Tigers. Een talent met een voortreffelijke snelle bal die steeds beter de curves onder de knie kreeg. In 1972 had de Los Angeles Dodgers er zelfs catcher Haller, die meer dan twaalf jaar in de majors uitkwam, als ruilobject voor over om Beckman aan te trekken.

Beckman heeft de hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. Hij bleef net onder de major league steken. De concurrentie was ook erg groot. In de minors bij de Dodgers zaten alleen al veertig linkshandige pitchers. In het team van El Paso waarvoor hij uitkwam waren er ook al zeven.

In 1976 sloot Beckman zijn Amerikaanse loopbaan af. Hij had het net niet gehaald. 'Je moet heel goed zijn en veel geluk hebben. Misschien was ik op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Maar ik heb wel veel geleerd.'

In 1978 kwam hij al eens naar Nederland, gooide een seizoen bij Giants en De Spartaan waarna hij het voor gezien hield. Hij keerde terug naar Florida waar hij al 20 jaar vlakbij Orlando woont en ging zich met coachen bezig houden. Hij was al eens coach van een profteam in Taiwan en in 1988 leidde hij het Canadese team op de Spelen in Seoel waar honkbal nog een demonstratiesport was.

Nu gaat Beckman ook de pitchers van het nationale team onder handen nemen. 'Onze pitchers zijn erg sterk. Toch kan ik hen helpen. We gaan keihard trainen.' Hij vindt het een hele eer dat hij opnieuw voor deze job is benaderd. 'Ik ben heel erg blij dat ik op deze manier iets kan betekenen voor de Nederlandse jongens.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden