Battle of Britain nachtmerrie voor Schotten

Zandzakken voor de deur, het Engels voetbalteam èn de Engelse fans komen eraan. De ploeg van coach Keegan verzekerde zich zaterdag praktisch van deelname aan het Europees kampioenschap voetbal, door in Glasgow met 2-0 te winnen van Schotland....

Van onze correspondent Bert Wagendorp

Paul Scholes, de beste speler die Engeland momenteel rijk is, scoorde in de eerste helft tweemaal, en daarmee zat het als de Battle of Britain aangekondigde duel er wel zo'n beetje op. De Schotten probeerden nog wel wat, maar konden niet; Engeland vond het wel best zo en beschikte trouwens ook niet over de klasse om er een demonstratie van te maken en de Schotten definitief af te maken. Alleen de tien gele kaarten (5-5) wekten de valse indruk dat van een echte voetbalbotsing sprake was geweest.

De Schotse coach Craig Brown, een sympathieke man met een realistische kijk op voetbal, had vooraf gehoopt op een wonder, op een mirakel dat zich zo nu en dan voordoet in het internationale voetbal. Hij hoopte dat zijn armzalige elftal, geïnspireerd door de op papier veel sterkere tegenstander, voor één keer boven zichzelf zou uitstijgen en Engeland op 0-0 zou houden; Brown is ook erg bescheiden. Schotland is een counterploeg, en met een 0-0 op zak zag Brown daarom mogelijkheden op Wembley. Die zag hij zaterdagmiddag nog steeds, maar dat was meer om de moed er nog een beetje in te houden. 'Het is nog niet gelopen', zei hij. 'We hebben uit gescoord tegen Duitsland, tegen Frankrijk en tijdens het WK tegen Brazilië. Het kan dus. Weet iemand trouwens een spits voor mij die drie doelpunten kan maken?' Niemand wist er een.

In de lange historie van de ontmoetingen tussen Engeland en Schotland, wist Schotland uit vier keer te winnen met cijfers die over twee dagen nodig zijn om toch te kunnen meedoen aan Euro 2000. Maar het zijn wel bejaarde uitslagen. In 1877 werd het 1-3, in 1881 1-6 en in 1949 weer 1-3. De vierde ruime zege dateert uit 1928, toen de Wembley Wizzards Engeland met 5-1 klopten.

Tijdens het spelen van de volksliederen leek de strijdlust zaterdagmiddag nog volop aanwezig in Hampden Park. Het God Save the Queen werd dermate overstemd door een hels fluitconcert uit 45 duizend kelen, dat meezingende Engelse spelers de draad volledig kwijtraakten. Vervolgens werd het Schotse nationale lied, Flower of Scotland, een onbestemde zeurdeun, vechtlustig en massaal meegebruld.

Helaas voor de Schotten leken de Engelse voetballers daaruit meer inspiratie te putten dan hun tegenstanders, en kregen ze het gevreesde Hampden Park snel stil. Na twintig minuten passte Tottenhams Sol Campbell op Scholes, die langs Colin Hendry (vaste reserve bij Glasgow Rangers) liep en er 1-0 van maakte. Drie minuten voor de rust nam Beckham een vrije trap en mikte de bal op het hoofd van zijn 1.67 meter kleine clubgenoot: 2-0.

Kevin Gallacher miste ondertussen weliswaar alleen voor Seaman en Dodds raakte met een lob de lat, maar dat veranderde allemaal weinig aan het sterke gevoel dat het een gotspe zou zijn als Brown en zijn mannen in juni 2000 naar de Lage Landen zouden mogen afreizen.

Niet dat Engeland zaterdag overtuigend liet zien dat de ploeg Euro 2000 zal opfleuren en verrijken. Onder Keegan heeft het elftal nog niet één keer echt goed gespeeld, en ook zaterdag, het achtste duel onder King Kev, was dat niet het geval. De Engelse verdediging oogde gammel, Keegan heeft nog steeds geen speler voor links op het middenveld gevonden en in de spits was Alan 'Mary Poppins' Shearer weer even gevaarlijk als een kinderjuf.

Maar gelukkig voor Keegan was Paul Scholes er voor de doelpunten. Scholes, morgen wordt hij 25, is een erg verlegen man, die niet graag op de voorgrond treedt. Hij is vermoedelijk de laatste speler in de Premier League die geen eigen agent heeft. 'Die heb ik niet nodig.' Een schoenencontract bij Nike is zijn enige bijverdienste. 'En verder wil ik geen gezeur.'

'Paul is een fantastische speler', zei Keegan, 'maar hij zegt nooit veel. Een gesprek van acht seconden vindt hij al aan de lange kant. Hij haat praten. Dus als hij iets goed heeft gedaan, geef ik hem altijd een tikje op zijn hoofd.' Scholes kreeg zaterdagmiddag twee tikjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden