Basketbalster Bröring wil verblijf in A-divisie wat graag verlengen

Basketbal..

Van onze medewerker Peter Bruin

Bröring, na vele omzwervingen door Europa komend seizoen actief in het Franse Limoges, loopt over van ambitie. Niet vreemd dus dat de 70-60 nederlaag zaterdag tegen Italië heel hard aan komt. Kwalificatie voor het EK is vrijwel uitgesloten.

Als bondscoach Meindert van Veen Bröring in het laatste kwart wisselt kan ze haar frustratie niet onderdrukken. ‘Vanaf de kant gezien is dat een negatief beeld. Op een gegeven moment komt het er uit. Dat mag je natuurlijk niet laten zien’, excuseert ze zich. ‘Maar de emoties liepen hoog op. Deze nederlaag was niet nodig. We hebben het zelf laten liggen.

Haar opgewonden gemoed geeft aan hoe graag Bröring (25) wil winnen. ‘Als je verslapt wordt dat keihard afgestraft. In de B-divisie konden we ons nog wel een slechte periode van een paar minuten veroorloven. Hier moet iedereen top spelen. Als wij de dingen doen die we kunnen doen, dan kunnen we wedstrijden winnen.’

In het Almeerse Topsportcentrum speelt Nederland een rommelige en bij tijd en wijle chaotische wedstrijd. De klasse en ervaring van de nog steeds geblesseerde Naomi Halman wordt node gemist. Als de Italiaanse vrouwen, fullprofs allemaal, druk uitoefenen weten de Nederlandse speelsters zich geen raad.

Van Veen is de wanhoop nabij. Zijn aanwijzingen sorteren geen effect en hij vervalt in sarcasme. Zijn wisselbeleid lijkt een strafexercitie. Iedereen die in zijn ogen een stommiteit begaat, wordt naar de kant gehaald.

Ze komen allemaal aan de beurt. Routinier Marloes Roetgerink, Leonie Kooij, goed voor 20 punten, twaalf rebounds, maar ook vijf – merendeels – onnodige fouten, Myrthe Beld en Bröring die als pointguard niet in de wedstrijd komt.

Bröring werkt al lang onder Van Veen en weet wat ze aan hem heeft. ‘Meindert was verbaal erg aanwezig, ook op negatieve wijze. Hij kan je goed sturen en je kunt veel van hem leren. Zoals hij coacht, traint hij niet. Dat zijn werelden van verschil. Ik ben niet gauw afgeleid door een coach die vertelt wat ik niet goed doe.’

Voor de Nederlandse ploeg is het de derde nederlaag in een reeks van vier duels. Alleen het sterke Kroatië werd vorige week verslagen. Kwalificatie voor het EK is alleen in theorie nog mogelijk.

Ondanks de magere resultaten is het spelen in de Europese topklasse Bröring meegevallen. ‘Ik heb er lang op gewacht. We zijn in juni met elkaar begonnen. Nu je er bij bent, wil je ook laten zien dat je er tussen hoort en wilt blijven.’

Onder leiding van inspirator Van Veen hebben de basketbalvrouwen de afgelopen jaren vanuit het achterland reuze stappen gemaakt. Van Veen, ruim 20 jaar bondscoach, verwacht dat het NOC*NSF straks voor ruimere financiële ondersteuning zal zorgen waardoor er meer trainingsfaciliteiten kunnen worden geboden.

Want daar schort het nu aan, weet ook Bröring. ‘Om de speelsters van het Nederlands team aan het niveau van de A-divisie te laten wennen, moeten ze een jaar op hoog niveau spelen en niet alleen negen maanden in de Nederlandse eredivisie uitkomen.’

Ze deed ervaring op Duitsland, Spanje, Italië en komend seizoen maakt ze haar opwachting bij het Franse Limoges. Ze is als basketbalster gegroeid. Ze maakt veel meer trainingsuren dan de drie keer anderhalf uur per week die bij Nederlandse clubs gebruikelijk zijn. ‘Je leert in verschillende teams spelen, met steeds weer andere coaches, met hun eigen opvattingen. Als basketballer krijg je veel meer bagage.’

Voor het Nederlands team beginnen de returns dinsdag in Almere met een ontmoeting tegen Litouwen. ‘Het belangrijkst is dat we op ieder moment vechtlust tonen en fanatiek zijn, ook in periodes waarin we niet goed spelen’, zegt Bröring. ‘Die periodes moeten korter duren. Als we meer geduld hebben in de aanval en balverlies beperken heb je een kans, ook tegen sterke ploegen.’

Ingecalculeerde zege voor basketballers
De Nederlandse basketballers hebben zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Luxemburg. Dat was ingecalculeerd in de EK-kwalificatie. Nederland zegevierde in het groothertogdom uiteindelijk met 94-73.

Pas in de slotfase werd het verschil aanzienlijk. De matige Luxemburgse ploeg mocht na een sterk tweede kwart (17-17) bij rust nog op een succesje hopen: 37-43.

Nederland was vooral onder het bord krachtdadiger dan de Luxemburgers. Liefst 41 van de 65 rebounds waren voor de ploeg van bondscoach Gari Kedar.

Henk Norel was de belangrijkste man in de Nederlandse ploeg. De in de Spaanse competitie actieve center van 2,14 meter droeg liefst 34 punten bij aan het totaal en pakte bovendien 11 rebounds. Van de vrije worplijn scoorde hij 100 procent, 9 op 9. Kees Akerboom kwam uit op 16 punten, mede door vier driepunters. Dinsdag is Oostenrijk de volgende tegenstander van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden