NieuwsBasketbal

Basketbalbond neemt nationaal team weer onder de hoede

De Nederlandse basketbalploeg komt na ruim zes jaar weer onder de vleugels van basketbalbond NBB. Dat is de intentie van zowel de NBB als de Stichting Nederlands Mannen Team (NMT), die het team sinds 2014 beheert. Mogelijk wordt de ploeg al voor de zomer overgedragen aan de bond. ‘We gaan ervan uit dat het goed komt’, zegt NMT-bestuurslid Marcel de Jong.

Toon van Helfteren, de bondscoach van Oranje.Beeld Klaas Jan van der Weij

Eind 2012 werd de basketbalwereld opgeschud door het bericht dat de nationale mannenploeg voor minimaal twee jaar zou worden opgeheven. De bond had simpelweg geen geld meer. De eredivisieclubs trokken samen met spon­soren het team weg van de rand van de afgrond en namen de ploeg over.

Daarmee was alles gezegd. Met een minibudget moest de ploeg zich zien te kwalificeren voor het EK in 2014. Spelers kregen geen vergoeding meer, waardoor tal van internationals bedankten. Voor warme maaltijden na de training was geen geld. Vliegen kon alleen nog zo goedkoop mogelijk. Recordinternational Toon van Helfteren werd aangesteld als coach. Hij deed zijn werk onbezoldigd.

Onder die omstandigheden plaatste Nederland zich in de zomer van 2014 miraculeus voor het eerste EK in 25 jaar. Een paar maanden later richtte een groep oud-basketballers de stichting Nederlands Mannen Team op om een stevig fundament onder de ploeg te leggen. De stichting kreeg volop steun van de basketbalwereld. Voormalig NBA-speler Rik Smits doneerde ruim 20.000 euro.

Onder de NMT was er weer geld om spelers te vergoeden en kwam Van Helfteren op de loonlijst. Sindsdien maakt het team gestaag stappen. De kwalificatiecampagne voor het WK in China later dit jaar eindigde maandag in het Poolse Gdansk in mineur met de zesde nederlaag op rij. Toch was bondscoach Van Helfteren een tevreden man. Voor het eerst in dertig jaar schopte Nederland het tot de laatste kwalificatieronde voor een WK.

Van Helfteren 'gerespecteerd’

‘Dat geeft hoop voor de toekomst’, zegt Van Helfteren. ‘Zes zomers geleden stonden we onderaan in Europa. Nu zijn we middenmoot. We horen bij de beste 24 landen. De volgende stap kost alleen tijd en is ontzettend lastig.’

Die stap moet onder de vleugels van de bond worden gezet, vindt de NMT. Bestuurslid Marcel de Jong benadrukt dat het altijd al de bedoeling was om de ploeg op een gegeven moment terug te geven aan de bond. Nu is de tijd rijp. ‘Ons mandaat loopt dit jaar af, er is weer belangstelling voor de ploeg en de financiële situatie bij de bond is aanzienlijk verbeterd’, zegt De Jong.

Met het einde van de WK-kwalificatie liep ook het contract van Toon van Helfteren af. Als het aan hem ligt, blijft hij bondscoach: ‘Als ik zie hoe de Sporthallen Zuid vorige week vol zat tegen een topland als Litouwen, is dat genieten. En gevoelsmatig lig ik bij die jongens nog wel goed in de markt.’

Duidelijkheid heeft hij nog niet. De 68-jarige coach zat dinsdagochtend in Gdansk om de tafel met NMT-bestuursleden. ‘Ze hebben gezegd dat ik word gerespecteerd en op waarde wordt geschat, maar ze kunnen geen zekerheden geven. Het hangt onder meer af van de gesprekken met de NBB over het mandaat’, aldus Van Helfteren.

Hij hoopt dat ze er spoedig uit zijn. ‘We spelen pas over negen maanden weer officiële kwalificatieduels. Maar om progressie te houden, moet er een oefencampagne worden opgezet in de zomer. We zijn een goede sparringpartner voor landen die wel naar het WK gaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden