Basketbal op niveau in een dorpsdisco

Anderhalf uur voor aanvang van de tweede finalewedstrijd om het landskampioenschap verdringen de eerste supporters zich voor de gesloten deuren van sporthal De Crosser....

Zelfs de burgemeester wil dat desgevraagd beamen. Het dorpje aan de rand van de Biesbosch is geen publiekstrekker. En aangezien het uitgaansleven zich beperkt tot een sporadisch optreden van zingende slager Wim zoeken de inwoners hun vertier op zaterdagmiddag langs de voetbalvelden van de Kozakken Boys en zaterdagavond in de tegenover dit terrein gelegen sporthal.

Op carnavalskrakers Der Anton aus Tirol en Nee, ik heb geen bananen transformeren 1500 supporters de sporthal tijdens de play-offs in een alternatieve disco. Eigenlijk onverantwoord, vinden sommigen, de hal biedt plaats aan maximaal 1100 toeschouwers. 'Maar op zulke dagen wordt er begrijpelijkerwijs niet geteld', zegt burgemeester Hellegers.

Want wat niemand ooit voor mogelijk heeft gehouden is gebeurd. In Werkendam wordt voor het eerst om het kampioenschap gespeeld. En dus zullen vanmiddag opnieuw drie bussen met supporters naar Amsterdam vertrekken voor de derde wedstrijd in de best-of-seven reeks. De achterstand mag zijn opgelopen tot 2-0, het vertrouwen dat de titel nog steeds binnen handbereik is is grenzeloos.

De euforische geluiden ontstijgen de realiteit - daarvoor is tegenstander Ricoh Astronauts normaliter te sterk - maar verwonderlijk zijn ze niet. Het dorpsclubje met een begroting van slechts vier ton (minder dan de helft van wat de Amsterdammers te besteden hebben) leeft in een roes. Vier jaar geleden werd de club de eredivisie ingeloodst, om het gat dat buurman Goba uit Gorinchem achterliet op te vullen. Peter de Keijzer, de enige echte Werkendammer in de ploeg, betaalde toen nog gewoon contributie.

De tijden zijn veranderd. Amerikanen kwamen en gingen, voorzitter Ron Schouwenaars werd tevens voorzitter van de Stichting Topbasketbal Werkendam, De Keijzer beschikt nu over een autootje en de ploeg bereikte door spectaculaire overwinningen op Groningen en Den Helder verrassend de finale. Maar voor het overige is alles bij het oude gebleven.

Dat is volgens de voorzitter de basis van het succes. 'Gewoon met beide benen op de grond blijven staan', doceert hij. Het verzoek van coach Jos Wolfs om voor de finale uit te wijken naar een grotere sporthal vond bij hem dan ook geen gehoor. Het zou een belediging zijn voor het legioen dat de club de afgelopen vier jaar trouw is gebleven.

En dus sjouwt Schouwenaars met tribunes, plakt zelf tape op het veld, ontvangt sponsors en burgemeester en delegeert familieleden. Vader staat achter de bar, broer controleert kaartjes bij de ingang en vrouw gaat rond met hapjes die de plaatselijke visboer gratis verstrekt. 'Het is een familiebedrijf', zegt Schouwenaars geheel ten overvloede.

Natuurlijk ijvert hij voor een grotere sporthal, zo ambitieus moet een voorzitter ook wel zijn. Virtus is De Crosser ontgroeid. Veertig namen telt de snel groeiende wachtlijst reeds en de club breidde de afgelopen vier jaar al uit met zeventig leden.

Het probleem vormt de gemeente. Een verbouwing van het gemeentehuis en een nieuw verzorgingscentrum hebben prioriteit. De burgemeester laat zich zelfs in de uitpuilende sporthal niet verleiden tot hoopvoller bespiegelingen.

En waarom zou hij ook. Wanneer de euforie rond de finaledagen is weggeëbd zal iedereen in Werkendam zich weer realiseren dat de club in deze mooie dagen eigenlijk boven zijn stand leeft. Schouwenaars: 'We gaan niet ineens van Werkendam een topclub maken. Maar een vaste plaats rond de vijfde, zesde plek moet mogelijk zijn.'

Voor meer is eenvoudig geen geld. Dus net als alle voorgaande jaren zal een uittocht van spelers niet te stoppen zijn. Voor een supportersschare alleen, hoe enthousiast ook, is nog niemand een club trouw gebleven.

De inwoners van Werkendam zal het een zorg zijn wie straks het eerste team komen versterken. Zolang het uitgaansleven beperkt blijft tot een zingende slager weten zij de weg naar sporthal De Crosser moeiteloos te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden