Baseliners hebben het rijk alleen

Met service-volleyspel is Wimbledon niet meer te winnen, bleek vorig jaar. Sjeng Schalken, die bij voorkeur vanaf de baseline opereert, zou in Londen voor dezelfde verrassing kunnen zorgen als Martin Verkerk onlangs in Parijs....

Van Lottum hoeft immers geen buiging meer te maken voor de leden van de Royal Box. Ook de vrouwen maken niet langer een nederige knieval voor de aristocratie van Wimbledon, omdat de Hertogin van Kent die courtesy achterhaald vindt. Veel treuriger is de gedachte dat Wimbledon vorig jaar al afscheid had genomen van de belangrijkste traditie naast de aardbeien en de pimms: het ooit op gras zo efficiënte service-volleyspel.

De gortdroge finale tussen Lleyton Hewitt en David Nalbandian was een dieptepunt in de geschiedenis van Wimbledon. Illustratief voor de huidige trend in het tennis waren de grasbanen alleen kaal getrapt op de baseline, terwijl ze in de gloriejaren van John McEnroe, Boris Becker, Stefan Edberg en Pete Sampras juist aan het net de grootste schade leden.

Dit jaar zal het niet anders zijn. Nu Krajicek zijn racket definitief heeft opgeborgen, de geblesseerde Goran Ivanisevic zich wederom heeft afgemeld voor Wimbledon en Sampras het onvermijdelijke besluit om te stoppen voor zich uit blijft schuiven, hebben de baseliners het rijk alleen. In 1998 kende Wimbledon voor de halve finales nog het klassieke affiche op gras, Henman-Sampras en Ivanisevic-Krajicek.

Vijf jaar later zal Tim Henman zich op het Wimbledon van de weemoed eenzamer voelen dan ooit. Als de laatste der Mohikanen spoedt de 28-jarige Brit zich na zijn eerste opslag nog naar het net. Daar durft Henman zich na zijn tweede opslag zelfs op gras nauwelijks meer te vertonen. Verstrikt in de twijfels over de te volgen strategie bespoedigde hij vorig jaar in de halve finales zijn ondergang tegen Hewitt.

Door de zachtere ballen en de tragere banen is het pure service-volleyspel een met uitsterven bedreigd specialisme geworden. In een vlaag van nostalgie voorspelde voormalig Wimbledon-kampioen Pat Cash zelfs het einde van de volley. Zo erg is het nog niet. Maar de jaarlijkse 'Henmania' op Wimbledon lijkt steeds meer op een bedevaart voor de laatste aanhanger van een anachronisme in de tennissport.

Het lijkt immers op zelfmoord om het punt tegen hardhitters als Roddick, Hewitt en Agassi nog gracieus aan het net te willen verdienen. Bovendien beschikt de wankelmoedige Henman niet over de spijkerharde opslag van servicebeulen als Andy Roddick, Mark Philippoussis, Greg Rusedski, Verkerk en Dent. Een uitgesproken favoriet kent Wimbledon echter niet.

Titelverdediger Hewitt maakt dit seizoen een uitgebluste indruk en kreeg op Wimbledon bovendien een zware loting voorgeschoteld. Als de Australische straatvechter in de derde ronde het servicegeweld van Dent overleeft, lijkt hij momenteel niet opgewassen tegen een Roddick in vorm. De 20-jarige Amerikaan gaf op de grasbanen van Queens, een van Wmbledons voorbereidingstoernooien, zijn visitekaartje af door onder anderen Agassi te verslaan.

De nieuwe pupil van Brad Gilbert - de voormalige coach van Agassi - trok echter wit weg nadat het schema op Wimbledon bekend werd. Al in de tweede omloop stuit hij op de Brit Rusedski, die hem vorig jaar een perfecte demonstratie van grastennis voorschotelde. De eeuwige nummer twee van Engeland bewees met zijn toernooizege in Nottingham dat hij bijtijds is hersteld na negen maanden blessureleed.

De vraag is of Roddick zijn onmiskenbare progressie op gras ook kan tonen op Wimbledon. De Britse oud-speler John Lloyd is daarvan overtuigd. Hij voorziet een halve finale tussen Roddick én Sjeng Schalken, die daarvoor wel zal moeten afrekenen met zijn kwelgeest Federer. De winnaar van het toernooi in Rosmalen voorspelde voor Nederland 'zeker een week Wimbledon-plezier'.

In de tweede week moet Schalken daar vermoedelijk alleen voor zorgen. Martin Verkerk zal bij zijn debuut op Wimbledon nog de tol moeten betalen voor zijn gebrek aan ervaring op gras. Al zal Henman de revelatie van Roland Garros graag ontwijken in de derde ronde. Raemon Sluiter (tegen Kafelnikov) en Van Lottum (Kuerten) stuiten al in de eerste ronde op pittige tegenstanders.

Voor Schalken, de enige speler die Hewitt vorig jaar in de verlegenheid wist te brengen, is de dominantie van de baseliners echter een zegen. Als Nalbandian de finale op Wimbledon kan bereiken, waarom Schalken dan niet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden