nieuwsRafinha

Barcelona-speler en Adidas voeren rechtszaak in Amsterdam om contract

Barcelona-speler Rafinha zal door een blessure voorlopig geen voetbalschoenen dragen, toch is er een hoop te doen om de kicksen van de middenvelder. Adidas sleepte de Braziliaans international gisteren in Amsterdam voor de rechter omdat hij zijn sponsorverplichtingen niet zou nakomen en weigert op voetbalschoenen van het Duitse sportmerk te spelen. Het contract werd in 2013 in Nederland gesloten.

Beeld EPA

Beide partijen tekenden destijds een overeenkomst waarbij de voetballer verplicht werd tijdens trainingen en wedstrijden op voetbalschoenen van Adidas te spelen. Het contract liep af op 30 juni 2018, en is volgens Adidas stilzwijgend verlengd omdat Rafinha niet op een nieuw voorstel reageerde. Met het sponsorcontract zou Rafinha volgens Adidas gegarandeerd 300 duizend euro per jaar opstrijken.

Namens Rafinha, die zelf niet aanwezig was in de rechtbank van Amsterdam, betwistten zijn twee advocaten en twee zaakwaarnemers het bedrag dat Adidas noemde. Volgens hen ligt de jaarlijkse vergoeding beduidend lager, al wilde advocaat Kriek Wille niet zeggen om hoeveel het wel zou gaan. ‘Ik ga niet namens Rafinha bedragen noemen.’

Rafinha tekende zijn eerste sponsorcontract bij Adidas al in 2011. Daarin stond niks over een eenzijdige verlengingsoptie vanuit Adidas. In het nieuwe contract dat de Braziliaan in 2013 ondertekende en dat op 1 juli 2018 afliep, stond die bepaling wel. Hetzij op een misleidende manier, aldus advocaat Wille. ‘Het verlengingsrecht is ergens achter in het contract weggestopt waardoor Adidas het risico heeft genomen dat Rafinha erover heen zou lezen. Dat is ook gebeurd. Adidas had Rafinha op de gewijzigde voorwaarden moeten wijzen.’

Advocaat Dolf Segaar van Adidas wees er op dat Adidas in december vorig jaar een brief naar de voetballer heeft gestuurd met de einddatum van het nieuwe contract, maart 2023. Rafinha, die vorig seizoen een half jaar op huurbasis uitkwam voor Internationale, reageerde niet op die brief. Volgens advocaat Wille omdat hij in de veronderstelling was dat de overeenkomst op 31 juni 2018 zou eindigen als hij niks zou doen.

De voetballer wenst niet langer op kicksen van Adidas te spelen omdat het sportmerk hem onvoldoende gesteund zou hebben tijdens de periodes dat hij geblesseerd was. Sinds de zomer loopt hij op voetbalschoenen van het Japanse merk Mizuno. Hij spuit de schoenen helemaal zwart zolang de zaak met Adidas loopt. Advocaat Wille benadrukte dat Rafinha de voetbalschoenen zelf koopt en van een nieuw sponsorcontract bij een ander merk geen sprake is.

Zij wees er bovendien op dat het spoedeisend belang van de zaak is komen te vervallen, nu Rafinha de komende zes maanden met een blessure aan de kant staat. Daar was advocaat Segaar het niet mee eens. ‘Met 3,5 miljoen volgers op Instagram kan hij Adidas via sociale media promoten, ook als hij geblesseerd is.’ Het sportmerk eist dat de Braziliaan zijn Adidas-schoenen straks weer gaat dragen, met een dwangsom van 100 duizend euro per dag dat hij het niet doet.

De rechtbank doet op 18 december uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden