Balen op gehalveerde 500 meter

De 'halvering' van de 500 meter schaatsen, van twee keer 500 naar eenmaal de sprint met twee bochten, zorgde vrijdag, vijf maanden na de definitieve regelwijziging, nog altijd voor gemengde gevoelens. Jan Smeekens, de nummer twee van Nederland bij de KNSB Cup, zei dat die verandering in het wedstrijdreglement wat hem betreft jaren eerder had mogen komen.

Ronald Mulder op weg naar zijn overwinning op de 500 meter in de KNSB Cup. 'We gaan het er niet meer over hebben. Dit is het. Klaar.'Beeld ANP

'Dan was ik tweemaal wereldkampioen en een keer olympisch kampioen geworden', zo maakte Smeekens (29) de rekensom van zijn loopbaan. In Sotsji werd hij in 2014 tweede op de olympische 500 meter, omdat hij na de gewonnen eerste afstand alsnog werd geklopt door de net iets constantere Michel Mulder. Het verschil was twaalfduizendste van een seconde.

In 2011 en 2013 verspeelde de kleine Sallander op die manier, uiterst zuur, de wereldtitels sprint van Inzell en Sotsji. Hij stond na race 1 beide keren eerste in het tussenklassement, om na de tweede race telkens naar de derde plaats op het WKpodium te worden verwezen. Smeekens, de man die door gebrekkige tijdwaarneming in Sotsji zich twee minuten olympisch kampioen waande, klaagde er nooit over. Het was zoals het was.

De schaatswereld was gewend aan twee races, opgeteld voor één resultaat. Het wedstrijdsysteem was in 1996 bij de WK afstanden in Warschau ingevoerd, omdat starten in de buitenbaan een enorm probleem opleverde voor het evenwicht in de laatste bocht, de binnenbocht. Daar werd snelheid verloren, door inhouden dan wel uitwaaieren. Finishen in de buitenbaan werd destijds nog als een duidelijk voordeel gezien.

Die opvatting, tweemaal is eerlijker dan eenmaal, houdt in grote delen van het sprintschaatsen nog steeds stand. Ronald Mulder, de man die op het olympische ijs van Sotsji de allersnelste race afleverde (34,49 in ronde 2), zei dat er in februari in Kolomna een petitie was rondgegaan. De Fin Mika Poutala had bij de WK afstanden in de Russische schaatsstad die protestactie opgezet.

Dat was in zekere zin opmerkelijk. Poutala zou bij een enkelvoudige opzet van de olympische 500 in 2010, in Vancouver, het goud hebben gewonnen. Hij was de man die namens zijn collega-schaatsers nogmaals pleitte voor een meer evenwichtige aanpak van de 500 meter.

Ronald Mulder: 'Alle schaatsers hebben die petitie ondertekend. Zelfs de Russen waren het ermee eens. Maar onze mening is kennelijk niet van belang. Ik heb niet de indruk dat er iets mee is gedaan.'

De dubbele uitvoering van de 500 meter kwam in 2014, het jaar dat drie Nederlanders het olympische erepodium van die afstand bezetten, onder druk. De internationale schaatsunie ISU wilde bij het congres in Dublin de massastart, de minimarathon over zestien ronden, in het olympische programma krijgen, maar schrapte daartoe, als een soort van tegenprestatie, de helft van de 500 meters voor de Spelen. Voor de WK afstanden bleef die dubbele opzet overeind, tot het congres van Dubrovnik van deze zomer. Toen werd alles gelijk getrokken.

De 500 meter in één aflevering, Nederland ging direct mee in die spelopvatting. Mulder: 'Het is geen vraag meer wat wij ervan vinden. We hebben het ermee te doen.' Toch blijft hij het een opmerkelijke keuze vinden, zeker voor de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea (op de ijsbaan van Gangneung). 'Want wat winnen ze daarmee? De 500 blijft toch op één dag gereden worden.'

Ronald Mulder tijdens de presentatie van schaatsploeg Team Plantina.Beeld anp

Gekeeld

Er wordt met de gecomprimeerde aanpak een bloedstollend onderdeel gekeeld. Mulder: 'Ik was in Sotsji na de eerste race zesde. Ik had toch wat rekening gehouden met mijn klassement. Ik was niet als een kamikaze gegaan. Die tweede race was het bij mij toen alles of niks. Met die instelling reikte ik nog tot brons. Je hebt even niks te verliezen. Voor de nummer één, Jan Smeekens daar in Sotsji, lag dat toch anders. Daar te gaan staan, als de nummer één in het klassement, dat is toch een zenuwslopend karweitje.'

De KNSB Cup van Groningen, de kwalificatiewedstrijd voor de eerste vier wereldbekers van deze winter, was ingericht naar de nieuwe voorkeur van de ISU. Er vielen vijf startplaatsen voor de 500 meters van Harbin, Nagano, Astana en Heerenveen te veroveren. De oogst was voor Ronald Mulder (binnenbaan gestart, 35,25 seconden), Jan Smeekens (buitenbaan, 35,32), Kai Verbij (buiten, 35,39), Daidai Ntab (buiten, 35,55) en Kjeld Nuis (binnen, 35,63).

Mulder, na twee jaren van blessures weer topfit: 'Wat anderen ook vinden, de wereldrecordhouder Koelizjnikov voorop, ik vind buitenbaan starten het lekkerst. Maar ik moet het hiermee doen. We gaan het er niet meer over hebben. Dit is het. Klaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden