Badmuts is binnen, WK kan beginnen

De WK kunnen beginnen; het Nederlandse zwemteam heeft zijn nieuwe oranje badmuts klaar. Woensdagochtend was het rubberen ding juist gearriveerd op het hoofdkantoor van de nationale zwembond (KNZB) in Nieuwegein en teammanager Aad van Groningen was zo trots als een pauw....

Het ontwerp komt van de gestopte topzwemmer Johan Kenkhuis. De saaie zwarte caps moesten toch eens vervangen worden door iets spannends, vonden de zwemmers. Die voelden er vroeger niets voor oranje badmutsen te dragen. Men wilde niet als luciferkopjes door het water.

Tot routinier Kenkhuis zich ermee bemoeide. Hij schetste erop los in 2006, ondersteund door collega-zwemster Marleen Veldhuis. Zo kwam een leeuwenkop op de achterkant van de oranje muts, met lange manen die ook voor golven kunnen doorgaan.

Zo zal Nederland dus te herkennen zijn in Melbourne, waar van 17 maart tot 1 april de WK zwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroon worden afgewerkt. Het idee van manager Van Groningen en kledingmerk Speedo om een geheel oranje pak te laten fabriceren, kon overigens op een ferm nee uit het zwemkamp rekenen.

Het kledinggedoe en het kledingtaboe vormen de kleine schermutselingen van een sportbond in beweging en van een sportploeg vlak voor het begin van het voornaamste toernooi van het jaar. De bond (KNZB) is druk met de voorbereiding van de EK van 2008 in Eindhoven. De ploeg vertrekt over precies een maand al naar het zuidoosten van Australië.

Daar wordt in Geelong, een stad op 100 kilometer van Melbourne, een trainingskamp van vier weken opgeslagen. Voor dat kamp was de Amsterdamse coach Fedor Hes al niet uitgenodigd. Hij zou pas kort voor het toernooi arriveren, om de laat vertrekkende Robin van Aggele op de juiste plek af te leveren.

Woensdagochtend werd in Nieuwegein echter duidelijk dat Hes zijn werk als topcoach voor NZA, het Nationaal Zweminstituut Amsterdam, per direct zal neerleggen. Tussen hem en zijn collega-coach Martin Truijens, een jonge, snel opgekomen trainer met wetenschappelijke achtergrond, ‘ontbrak de chemie’ zoals dat zo mooi heet.

Voor Hes, in 2004 al eens in Amsterdam als profcoach terzijde geschoven, zal bij de bond een andere baan gezocht worden. Hij staat onder contract bij de KNZB en is in korte tijd de derde coach voor wie bij de bond ander werk gevonden moet worden. André Cats, bondscoach, en Mandy van Rooden, assistent bij het Zweminstituut Eindhoven, gingen Hes voor.

Technisch directeur Jacco Verhaeren is de aangewezen man om uit te zien naar een gedegen vervanger in Amsterdam. Verhaeren heeft het voorlopig echter vooral druk met de begeleiding van de drie Nederlandse zwemtoppers: Pieter van den Hoogenband, Marleen Veldhuis en Inge Dekker.

Dat trio vormt de speerpunt van de veertien man tellende ploeg voor de strijd in het mobiele bad van de Rod Laver Arena, deze twee weken het toneel van de open Australische tenniskampioenschappen. De andere zwemmers, uitgezonderd de 4x100 vrij bij de vrouwen, zijn er vooral ter ondersteuning en ter bevordering van de teamgeest.

Verhaeren vertelde dit weekeinde in Antwerpen, bij de Vlaamse kampioenschappen, hoe subtiel het proces van de directe voorbereiding op de WK moet worden aangepakt. Het aloude systeem van tapering-off, het gas terugnemen in training om uitgerust aan de start te kunnen verschijnen, is voor iedere zwemmer verschillend.

Van den Hoogenband, drievoudig olympisch kampioen, staat erom bekend zeker twee weken alleen maar dobbertrainingen te krijgen, om dan de gespaarde energie in de wedstrijd aan te wenden. Hij ligt zulke dagen ook bij voortduring in zijn bed. Rust is heilig.

Van Marleen Veldhuis, volgens Verhaeren kandidaat-wereldkampioen op de 50 vrij, is bekend dat ze maar beter tot kort voor de wedstrijd volop in training kan blijven. Inge Dekker, Europees kampioen op de 100 vlinder, zit tussen de rustmodellen van VdH en Veldhuis in.

Hoofdcoach Verhaeren moet dat allemaal in de gaten houden. Hij heeft het zo druk doordat hij zijn WK-ploeg plotseling heeft zien uitbreiden met vijf openwater zwemmers. De door bondscoach Edith van Dijk ingediende limieten bleken niet zo scherp. Even over het hoofd gezien door drukke Jacco.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden