Bad Girl Tonya

In januari 1994 waren er voor het Amerikaans kampioenschap kunstrijden drie kanshebsters: Nancy Kerrigan (de kampioene van 1993), Tonya Harding (de kampioene van 1991) en de toen pas 13-jarige Michelle Kwan (de latere vijfvoudig wereldkampioene)....

Vlak voor het kampioenschap gebeurde iets sensationeels. Een onbekendeman sloeg met een ijzeren staaf hard op de rechterknie van Nancy Kerrigan,waardoor ze zodanig gewond raakte dat ze niet aan het kampioenschap konmeedoen. Kampioene werd nu Tonya Harding, voor Michelle Kwan.

Een week na het kampioenschap werden vier mannen gearresteerd, onder wieTonya Hardings lijfwacht, en Jeff Gillooly, Hardings voormalige echtgenoot.Harding zelf ontkende iets met de affaire te maken te hebben en werd na eentien uur durende ondervraging vrijgelaten.

Het Amerikaanse Olympisch Comité overwoog Harding uit te sluiten vandeelname van de Olympische Spelen, maar nadat ze dreigde met eenschadeclaim van 20 miljoen dollar, mocht ze toch deelnemen. Het werd geensucces. Ze werd achtste. Een herstelde Kerrigan - ze had een vrijkaart vanhet Amerikaanse Olympisch Comité gekregen, ten koste van Kwan - deed hetbeter en werd tweede.

In maart 1994 werd Gillooly, Hardings voormalige echtgenoot, tot tweejaar gevangenisstraf veroordeeld. Harding zelf, die bekende dat ze een weekna de aanslag van Gillooly vernomen had dat deze achter de aanslag zat,werd vanwege belemmering van de rechtsgang veroordeeld tot een boete van160 duizend dollar en vijfhonderd uur dienstverlening.

Tonya Harding komt uit een arm gezin. Ze woonden in 'motorhomes' enverhuisden in tien jaar tijd twaalf keer. Haar ambitieuze, alcoholistischemoeder zette haar als 3-jarige op het ijs. Ze bleek een natuurtalent tezijn. Als 5-jarige won ze haar eerste wedstrijd. Haar moeder liet haar urentrainen. Eens plaste ze op het ijs in haar broek omdat haar moeder haarniet naar de wc liet gaan.

Aangrijpend zijn de toevallig opgenomen televisiebeelden van de14-jarige Tonya die, na afloop van haar eerste landelijke wedstrijd, naarhuis belt om trots te melden dat ze zesde is geworden. Haar moeder scheldthaar door de telefoon uit en zegt dat ze beter moest presteren. In 1991sprong ze als eerste Amerikaanse - pas in 2005 zou een tweede het haarnadoen - een driedubbele axel. Dat jaar werd ze ondanks haar faalangstAmerikaans kampioene; het hoogtepunt van haar leven.

Ook na 1994 ging haar leven niet over rozen. Gillooly verkocht buitenhaar medeweten een video met naaktopnames van hen beiden onder de naamTonya Harding's Wedding Night. Geregeld kwam ze vanwege alcoholproblemenmet de politie in aanraking. Nadat ze een vriend in een dronken bui met eenmotorhelm op zijn hoofd had geslagen omdat hij meer om zijn motor zou gevendan om haar, werd ze opnieuw tot een taakstraf veroordeeld.

Nu is ze boksster van beroep. Bijnaam: The Bad Girl. Haar eerste gevechtwas tegen Paula Jones, de vrouw die in 1997 Bill Clinton van oneerbarevoorstellen had beschuldigd. Gelukkig als boksster is Harding niet; zeheeft al twee keer haar neus gebroken. Toch ziet niet iedereen haar als'bad girl' - zeker niet de familie van Alice Olson, een destijds 81-jarigevrouw die in 1996 in een bar in Portland een hartaanval kreeg. De toevalligaanwezige Harding gaf haar mond-op-mondbeademing en redde haar leven.

Martin van Neck

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden