Backs falen, de ellende begint weer

Twee momenten in het amusante duel met RKC illustreerden waarom Feyenoord moeilijk als een serieuze kampioenskandidaat kan worden beschouwd. Als spits en aanvoerder Kuijt in vorm is, zou hij al na tien seconden hebben gescoord....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Telkens als Koeman denkt dat hij met een gondel door Venetië vaart, blijkt hij de kapitein van een gammele roeiboot te zijn. Uitgerekend tegen de club waar hij vorig seizoen als hoofdcoach debuteerde, verviel Feyenoord in een oude kwaal. Met meer geluk dan wijsheid leek de koploper een punt over te houden aan het duel met RKC, toen Östlund in de 91ste minuut een onnodige overtreding beging op invaller Van Dijk.

‘Amateuristisch’, noemde Koeman de tackle van de Zweedse international. Na de vrije trap van Van Dijk dekte Kuijt RKC-verdediger Teixeira aan de verkeerde kant, waardoor Feyenoord doelman Aerts een ongelukkig debuut beleefde. De vervanger van de geblesseerde Lodewijks werd voor rust al verrast door een briljante lob van Martens, de Belgische middenvelder van RKC met een fluwelen linkerbeen. Maar Aerts reageerde ook een tikkeltje te laat.

Toch begon de ellende voor Feyenoord weer eens bij de backs, al kon Snoyl het op links niet slechter doen dan de gepasseerde Bosschaart. Östlund had tegen wil en dank al eerder als doorgeefluik gediend bij combinaties van RKC.

Zo kopte de verdediger, die er met zijn baard veel robuuster uitziet dan hij is, de bal voor rust keurig in de voeten van Hoogendorp. De spits van RKC zag zijn volley op de paal eindigen; een van de drie keer dat Feyenoord door het houtwerk werd gered.

Heeft Feyenoord echt niks beters te bieden dan middelmatige en te dure buitenlanders als Östlund? Twee spelers van RKC staken gisteren hun vinger op, al reageerden ze uit beleefdheid ingetogen op een zege, waar ze al weken van hadden gedroomd.

De 18-jarige Gianni Zuiverloon en de drie jaar oudere Benjamin de Ceulaer werden door Feyenoord voor zes maanden verhuurd aan RKC. Dagelijks rijdt het tweetal vanuit Rotterdam naar Waalwijk en hun gesprekken gingen maar over een ding: juist tegen Feyenoord demonstreren dat ze ook dat niveau aankunnen.

De Ceulaer: ‘We speelden tegen mijn Feyenoord, zo voelde ik dat. RKC biedt Zuiverloon en mij de mogelijkheid in de eredivisie te spelen. Maar we wilden allebei tonen dat we op termijn in de Kuip horen te voetballen. Volgens mij is dat aardig gelukt.’

Zuiverloon: ‘Een mogelijke terugkeer naar Feyenoord hangt natuurlijk niet alleen van deze wedstrijd af. Ik ga nu ook niet roepen dat ik beter ben dan sommige spelers van Feyenoord. Maar het was wel het ideale moment om iets te laten zien.’ En lachend: ‘Ik ga straks een paar jongens van Feyenoord bellen als ze in de bus zitten. Of misschien ga ik een tijdje naast de spelersbus rijden, we moeten immers dezelfde kant op.’

De Ceulaer en Zuiverloon kunnen in principe na de winterstop worden opgeëist door hun werkgever in Rotterdam. Zuiverloon wil alleen terugkeren als hem in de Kuip een basisplaats wordt geboden. ‘Bij RKC kan ik me in alle rust ontwikkelen. Het heeft niet zoveel zin na de winterstop terug te keren bij Feyenoord als ik in het tweede elftal moet spelen.’

Minzaam stelde Feyenoord-coach Koeman dat de twee huurlingen zich niet rijk moesten rekenen op basis van een wedstrijd. ‘Bovendien kregen ze van ons alle ruimte om opvallend te spelen.’ En met een ironische kwinkslag voor Adrie Koster, zijn opvolger bij RKC: ‘Adrie hoort het wel of we ze komen ophalen.’

Koster denkt van niet, want De Ceulaer heeft bij Feyenoord zowel Castelen als de geblesseerde Vincken voor zich. Castelen viel gisteren alleen op door te profiteren van een fout van gelegenheidsback Fuchs, de vervanger van Van Haaren, die uitgerekend tegen zijn oude club weer eens geblesseerd raakte. Maar Boussaboun is bij Feyenoord een kleurloze invaller, Kalou worstelt met een depressie en zelfs de onvermoeibare Kuijt beseft dat hij tijdelijk zijn glans heeft verloren.

Bijna vanaf de aftrap ontfutselde hij Teixeira de bal. In goeden doen zou Kuijt keeper Van Dijk achteloos hebben gepasseerd. Maar ook deze RKC’er met een Feyenoord-verleden hield stand, waardoor Kuijt model stond voor ‘de net-niet ploeg’ die Feyenoord volgens hem was geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden