Bøkko en Pechstein etaleren vorm

World Cup..

Van onze verslaggever Mark van Driel

amsterdam Naar de Canarische eilanden zal Peter Mueller zijn schaatsers in de winter niet snel sturen. De Amerikaanse coach van de Noorse ploeg ziet niets in zomertrainingen als er kou in de lucht is. Hij gelooft in zo veel mogelijk schaatsen.

Terwijl de belangrijkste Nederlandse allrounders (Kramer, Olde Heuvel, Van Deutekom, Wüst) in de zon werkten aan hun conditie, sloegen de twee sterkste pupillen van Mueller toe bij de World Cup in Moskou. De Noor Havard Bøkko won de 1500 meter en eindigde achter Bob de Jong als tweede op de 10 kilometer. De Duitse Claudia Pechstein, die sinds vorig jaar traint bij de Noren, won zowel de 1500 meter als de 5 kilometer overtuigend.

De twee winnaars hebben behalve hun trainer weinig gemeen. Pechstein is een gelouterde kampioene, die op 36-jarige leeftijd aan een wonderbaarlijke comeback lijkt begonnen. De vijfvoudig olympisch kampioene won de afgelopen jaren zelden en leek op haar retour.

Haar voorlaatste zege in de World Cup dateerde van twee jaar geleden. Haar laatste overwinning op de 1500 meter stamde uit maart 2002, lang voordat rivales als Ireen Wüst en Paulien van Deutekom hun opwachting maakten.

Met haar onverwachte overwinningen in Moskou maakte Pechstein duidelijk dat ze nog ambitie heeft. Haar grote doel is de Olympische Spelen, volgend jaar in Vancouver. Bij haar zesde deelname hoopt ze haar tiende medaille te veroveren. Maar dankzij haar toegenomen basissnelheid kan ze wellicht ook een rol spelen bij de allroundtoernooien.

Pechstein was in Moskou beduidend beter dan twee sterke allrounders. Ze versloeg op de 1500 meter de Canadese Kristina Groves, die de eerste twee World Cups won, met bijna een seconde: 1.55,96. Ook de tweede Canadese, Christine Nesbitt, had het nakijken. Wereldkampioene Van Deutekom en oud-wereldkampioene Wüst hebben dit seizoen nog geen indruk kunnen maken op hun sterkste afstand.

Op de 5 kilometer rekende Pechstein af met tweevoudig wereldkampioene Martina Sablikova, die de afgelopen twee jaar ongenaakbaar was op de langste afstand. Ze won met een reusachtig verschil. Met 6.49,92 was ze ruim zeven seconden sneller dan de Tsjechische stayer. Ze bleef slechts drie seconden verwijderd van het wereldrecord waarmee ze in 2002 voor de derde maal olympisch kampioene werd op de hooglandbaan van Salt Lake City.

‘Ik geloof het bijna niet’, zei de stralende Pechstein, die van haar coach de opdracht had gekregen agressief te rijden. ‘Het liep gesmeerd.’ Ze is de oudste winnares van een World Cup.

Bøkko heeft vergeleken bij Pechstein een magere erelijst. Maar de 21-jarige Noorse stilist kan volgens Mueller uitgroeien tot een uitzonderlijke kampioen. De bondscoach vergelijkt de topschaatser uit zijn selectie graag met Eric Heiden. Hij kan elke afstand aan, zoals hij onlangs bewees bij de Noorse kampioenschappen. Hij won alle titels.

Buiten eigen land is Bøkko er tot nu toe alleen in geslaagd te winnen als Sven Kramer afwezig was. Hij was vorig jaar op de 10 kilometer tweemaal de beste en won het World Cup-klassement lange afstanden. Bij de EK en WK allround eindigde hij als tweede achter de Fries, die een jaar ouder is.

Of de achterstand van Bøkko op Kramer kleiner is geworden, is lastig te zeggen. De 1500 meter in Moskou was flink gedevalueerd door het ontbraken van specialisten als Shani Davis, Chad Hedrick en regerend wereldkampioen Denny Morrisson.

Toch maakte Noor indruk met zijn voorsprong op de anders specialisten. Met 1.45,46 was hij meer dan viertiende sneller dan Mark Tuitert en ruim een halve seconde beter dan olympisch kampioen Fabris. Zijn laatste ronde reed hij in 27,9.

Op de 10 kilometer deed Bøkko nauwelijks onder voor Bob de Jong, die voor het eerst in zijn lange loopbaan sneller reed dan 13 minuten. De olympisch kampioen doorbrak de grens als achtste schaatser en bracht het baanrecord op 12.59,21.

Bøkko deed na een rustig begin een verwoede poging om de tijd van De Jong te verbeteren. Hoewel hij in de laatste ronden flink wist te versnellen, kwam hij net niet aan de tijd van de Nederlandse stayer. Ook bleef hij steken aan de verkeerde kant van de 13 minuten. Met 13.00,63 werd hij tweede, ruim voor Enrico Fabris.

Mueller zal niet ontevreden zijn geweest over de prestaties van zijn kopmensen. Maar de Amerikaan, die de afgelopen jaren weinig succes heeft gekend, weet ook dat het uiteindelijk weinig uitmaakt of schaatsers zich in Moskou of op de Canarische eilanden voorbereiden op de titeltoernooien. Wie straks wint, heeft gelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden