AZ worstelt zich naar overwinning

Van het kampioenschap wil AZ dit weekeinde nog niet weten. Na de 1-0-zege op NAC zouden de Alkmaarders bij puntverlies van FC Twente of Ajax zondag al onbereikbaar kunnen zijn voor hun laatste concurrenten. Maar trainer Van Gaal wil de titel vieren met de supporters en heeft zijn spelers daarom aangeraden de paasdagen bij familie of vrienden door te brengen, in elk geval ver van mogelijk vroeg ingezet feestgewoel.

Kortom het vuur van het feest zal pas volgende week zaterdag, in de thuiswedstrijd tegen Vitesse, ontbranden. Maar voor de eigen fans dansten de spelers al wel van vreugde nadat de ploeg een zware test had overleefd tegen een zich geweldig verwerend NAC.

Pas diep in de tweede helft verloste Moussa Dembélé zijn ploeg met een knappe actie uit de belegering van de thuisclub, en hoewel NAC niet opgaf kreeg AZ via een knap schot van invaller Vejinovic nog een tweede goede kans op een doelpunt. Doelman Ten Rouwelaar redde toen bekwaam.

In het Rat Verlegh Stadion van NAC hangt aan de lange tribune-zijde een spandoek met de levensgrote tekst ‘Wij gaan niet opzij’. Het zijn woorden die in Breda vooral lijken te gelden voor de wedstrijden tegen AZ.

Tweemaal eerder dit seizoen trok NAC in de onderlinge duels aan het langste eind: met 2-1 op de openingsdag van de competitie en met dezelfde cijfers in de zestiende finales van het bekertoernooi.

‘Twee keer verloren we onterecht’, zei trainer Van Gaal vooraf. ‘Als we nu weer verliezen kunnen we niet nog eens zeggen dat het toeval was.’ Zeker was dat NAC vrijdagavond lang het betere van het spel had, zich ook de beste kansen verschafte, maar deze keer met 1-0 verloor.

Twintig minuten voor het einde gebruikte de Belgische spits zijn kracht om Lurling en Mtiliga te passeren, waarna hij de bal verwoestend hard via de voet van Penders langs NAC-doelman Ten Rouwelaar schoot: 0-1. Ofschoon er van echte druk bij AZ geen sprake is, aldus Van Gaal, vocht zijn ploeg toch vooral tegen zichzelf in een wedstrijd die 90 minuten boeide.

Voorzichtigheid was lang troef bij AZ, dat zich geen frivoliteiten permitteerde, moeite had om zijn draai te vinden en op weg naar het kampioenschap in Breda tegen een soepel marcherend NAC vooral berekenend te werk ging. De eerste opdracht was om de thuisclub van scoren af te houden. En dat viel bepaald niet mee in het stadion waar de emoties hoog opliepen en invaller Idabdelhay in de slotminuut zelfs even zijn koelbloedigheid verloor en doelman Didulica tegen het gras gooide, iets dat met rood bestraft had moeten worden.

Nadat topscorer El Hamdaoui bepaald geluk had dat scheidsrechter Bossen al in de 5de minuut zijn slaande beweging (naar Kwakman, die zelf overigens ook natrapte en dus ook rood verdiende) door de vingers zag gelukte het AZ nauwelijks om in de buurt van doelman Ten Rouwelaar te verschijnen.

Veel meer dreiging ging er uit van NAC’s aanvalsspel, vooral ingeleid uit de door Martijn Reuser verzonden vrije trappen. In de 22ste minuut zette hij Matthew Amoah vrij voor het AZ-doel, maar de al weken droog staande NAC-topscorer liet de bal als modder van zijn voorhoofd glijden.

Kort daarop kopte Penders uit een hoekschop van Reuser net naast. Het waren de momenten die de emoties in het stadion hoog opstookten. Zeker nadat ook Kwakman nog eens deed voorkomen alsof Moisander hem in het strafschopgebied onderuit trok en een strafschop claimde.

Scheidsrechter Bossen tuinde er niet in en hield zijn kaarten op zak. Van Gaal beschouwt de Haarlemse scheidsrechter nog steeds als het grote kwaad achter de gemiste titel van twee jaar geleden. Bossen stuurde in het cruciale treffen met Excelsior AZ-doelman Waterman uit het veld en schonk de Rotterdammers een strafschop, die de verrassende ondergang van de Alkmaarders inleidde.

Bij AZ verving Moisander de geschorste Jaliens en vormde met Klavan het hart van de verdediging. Het grootst waren de problemen voor de Alkmaarders echter op het middenveld, waar Boukhari het Schaars moeilijk maakte, Kwakman De Zeeuw voortdurend bezighield, en Van der Leegte als controleur nooit verslapte. Daardoor was er nooit sprake van doorstroming naar de geïsoleerde spitsen.

Meteen na de hervatting werd de zwak spelende El Hamdaoui vervangen door de jonge Bosniër Marko Vejinovic. Maar de beste mogelijkheden waren opnieuw voor NAC. Eerst speelde Amoah zich knap vrij, maar kreeg geen ondersteuning en kort daarop kan doelman Didulica met een katachtige actie maar net een inzet van Kwakman buiten zijn doel houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden