AZ vat woorden van Scheringa te letterlijk op

Het bommetje werd vorige week door de voorzitter zelf gelegd. Nadat AZ zich in Sittard weerloos aan de kant had laten zetten vroeg Dirk Scheringa zich beschaamd af of hij zijn kapitaal niet in makke schapen had gestoken in plaats van in harde, werkwillige voetbalprofs....

Van onze verslaggever

Poul Annema

ALKMAAR

Van de Groningse scheidsrechter Luinge is bekend dat de kaarten hem nogal eenvoudig uit de bovenzak glippen, wat dat betreft had de leiding van AZ er zaterdagavond verstandig aan gedaan om, naast een oproep tot steun aan het Alkmaarse publiek, een dringend verzoek om gedisciplineerd gedrag bij de spelers neer te leggen. AZ raakte snel van de kook en speelde bijna de hele tweede helft met negen man omdat Luinge eerst Heus (tweede keer geel) en vervolgens Durmusoglu (natrappen) naar de kleedkamer stuurde. Daarnaast waren er nog gele kaarten voor Huiberts, Snijders en Gillhaus.

Lange tijd heeft men er in Alkmaar niet in willen geloven dat het eredivisie-avontuur van AZ zich wel eens tot een jaar zou kunnen beperken. Want ook al slaagde de Noord-Hollandse formatie er niet in zich los te weken van de fatale posities, het idee overheerste dat het geld van de voorzitter de club wel zou redden als de nood hoog zou oplopen. Met het aantrekken van door de wol geverfde spelers als Max Huiberts en Hans Gillhaus is dat in de wintermaanden ook geprobeerd, maar op de resultaten van het elftal heeft hun komst geen enkel effect gehad. Integendeel, met nog vijf competitierondes voor de boeg staat AZ vast op de laatste plaats.

Degradatie komt voor de Alkmaarders met de week dichterbij en de vraag is welke de gevolgen zullen zijn van dit onvoorziene scenario. Sinds Scheringa het voor het zeggen heeft bij AZ bestaan er over zijn ambities niet zoveel misverstanden. Hij schroefde de begroting van de club op tot tien miljoen gulden, heeft een aantal van de spelers voor een periode van acht jaar aan de club verbonden, wil nog meer geld voor de club verdienen uit de gang naar de beurs en alles wat daaruit uiteindelijk sportief voortkomt zal zichtbaar moeten worden in een nieuw stadion aan de stadsrand.

Het is duidelijk dat de eerste divisie niet de beste voorwaarden biedt om plannen als die van de AZ-leiding te verwezenlijken, zeker niet als straks ook nog eens de NV Eredivisie van de grond komt om de elite de gewenste beschutting te bieden. De voorzitter klampte zich voortdurend vast aan de garanties van trainer Theo Vonk, totdat vorige week in Sittard bleek dat de ploeg nauwelijks nog de fut kon opbrengen om een fatsoenlijke aanval op te zetten.

Voor het eerst in zijn leven plaatste Scheringa openlijk twijfels bij de aanpak van zijn trainer, maar een dag èn een goed gesprek later waren al zijn vragen weer verdwenen. Het was niettemin het begin van een uiterst bewogen week. Op maandag zonderden de spelers zich af en gingen, zonder trainer Vonk er bij te betrekken, in eigen kring op zoek naar een verklaring voor het gebrek aan bezieling. Over hun bevindingen lieten ze zich niet uit, maar dat ze bereid waren ook zelf het boetekleed te dragen kwam tegen Roda JC aan het licht.

Het vuur van de emotie maakte van het veld een kookplaat, waarvan de vlammen zo af en toe oversloegen naar de tribunes. De drang om zich te revancheren straalde er aan alle kanten van af bij AZ, maar toen uit de eerste ontwikkelingen duidelijk werd dat het geluk niet vanzelfsprekend de ijverigste ploeg toelacht, kwamen de oude frustraties meteen weer aan de oppervlakte.

Durmusoglu trof voor AZ na zeven minuten met een strak schot de paal en twintig minuten later legde de scheidsrechter de bal op de strafschopstip nadat Snijders Lawal had gevloerd. Hoewel het Sibon, twee dagen na het bekend worden van zijn definitieve transfer naar Ajax, moeite kostte de hem vooruitgesnelde roem waar te maken was hij vanaf elf meter trefzeker: 0-1.

Juist in die fase van de wedstrijd had AZ mogen rekenen op de spelers die voor hetere vuren hebben gestaan. Maar uitgerekend de 36-jarige Ruud Heus en oud-Roda-speler Max Huiberts lieten zich gaan toen bleek dat de tegenstander de wedstrijd gemakkelijk naar zijn hand kon zetten. Trainer Vonk maande Heus in de rust nog tot kalmte, maar de routinier bleef meer oog voor zijn tegenstanders houden dan voor de bal en kon vijf minuten na rust inrukken na een zware overtreding op Ooyer. Drie minuten later schopte Durmusoglu Van Haaren tussen zijn ribben en kon ook hij vertrekken.

Natuurlijk was Luinge vanaf dat moment de gebeten hond in de Alkmaarse Hout, maar AZ had geen reden zich te beklagen over de parmantige Groninger die door de onstuimigheid van de thuisclub gedwongen werd de zaken kort te houden. Dat Dennis den Turk AZ koppend op 1-1 bracht was niet anders dan een flauwe oprisping, want toen de Limburgse bekerfinalist met tien tegen acht veldspelers aanzette en via invaller Martens tweemaal scoorde was het pleit voor de Alkmaarders snel beslecht.

AZ-trainer Vonk richt zijn hoop op de na-competitie en denkt aan rechtstreekse degradatie te kunnen ontsnappen door in het voorlaatste competitieduel af te rekenen met RKC. 'Zeker nu ik heb gezien dat deze jongens kunnen vechten als leeuwen,' aldus de geplaagde oefenmeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden