AZ valt aan, zelfs als verdedigen volstaat

Ontdaan van shirts trok een hossend AZ-collectief langs de tribunes in de Alkmaarder Hout, na het behalen van de kwartfinale van de UEFA Cup. Sjachtar Donetsk was voor de tweede keer zonder moeite opzij geschoven, nu met 2-1...

Van onze verslaggever Charles Bromet

Morgen zal reikhalzend worden uitgekeken naar de loting voor de volgende ronde. AZ bevindt zich in het selecte gezelschap van acht overgebleven deelnemers. Sommige supporters zongen al opportunistisch over Lissabon en 18 mei, de speelstad en datum van de finale. Maar zover zal Adriaanse met zijn selectie uiteraard nog niet vooruit willen kijken.

Comfortabel en schijnbaar achteloos wandelde AZ door de tweede wedstrijd tegen Sjachtar, als een ploeg in voorbereiding op een nieuw voetbalseizoen. Het vooruitzicht van een plaats in kwartfinales (eerste speeldag: 7 april) drukte niet op het Europees tamelijk onervaren elftal van Adriaanse. Het werkte eerder bevrijdend.

Typerend, zo niet alleszeggend, was het aantal kansen dat Sjachtar wist te creëren in de eerste helft, namelijk geen enkele. Een combinatie van offensieve onmacht van de kant van Sjachtar en een solide optreden van de AZ-defensie waren daar doorslaggevend in.

Zo bleef Julius Aghahowa, de hooggeprezen Nigeriaanse spits van de Oekraïense formatie, opnieuw volledig buiten beeld. Net als in de wedstrijd in Donetsk (1-3) bleef verdediger Mathijsen met speels gemak overeind. Ook hij zal zich hebben afgevraagd waar al die ophef voorafgaande aan deze UEFA Cup-ontmoeting goed voor is geweest, want Sjachtar viel op z'n zachts gezegd behoorlijk tegen.

Sjachtar werd vooraf door Mathijsen nog betiteld als de zwaarste opponent die de club dit seizoen zou tegenkomen, maar is na twee wedstrijden niet meer dan een middelmatige, besluiteloze ploeg gebleken. Het kostte dan ook moeite te geloven dat dezelfde club in de vorige ronde Schalke, koploper in de Bundesliga, had uitgeschakeld.

AZ daarentegen presenteerde zich opnieuw als een van zelfvertrouwen overlopend collectief, dat dus ook met gemak een defensieve gedaante kan aannemen. Al houdt 'verdedigend' in het geval van AZ zoveel in als net iets minder offensief.

Met de van een schorsing teruggekeerde Van Galen in de basis - hij verving Sektioui - nam AZ een koele, afwachtende houding aan. Alsof de ploeg wilde zeggen: als jullie je zo goed kunnen manifesteren in uitwedstrijden, laat het dan maar eens zien. Wat volgde was een oorverdovende stilte.

Nee, Sjachtar wist niet zo goed wat het aan moest met AZ. Daar was na negen minuten al helemaal geen sprake meer van toen Van Galen de score op majestueuze wijze opende.

Nadat Perez hem fraai had vrijgespeeld, toverde de 34-jarige middenvelder aan de rand van het strafschopgebied een sublieme boogbal uit zijn linkervoet, waarmee hij doelman Lastuvka volstrekt kansloos liet.

Wie had verwacht dat die treffer Sjachtar zou verleiden tot een furieus weerwoord, kwam bedrogen uit. Ondanks de aanmoedigingen en instructies van coach Lucescu langs de zijlijn bleef zijn ploeg een gezelschap brave burgers zonder ondernemingsdrang. Het ontbrak er nog net aan dat zijn spelers hem niet vragend aankeken, met een houding van: 'wat nu?'

Aan dat beeld veranderde ook na rust niets. Zonder noemenswaardige inspanning bleef AZ overeind en na 65 minuten mocht de ploeg zelfs een tweede treffer vieren.

Nelisse kon de bal zomaar oppikken voor het vijandelijke strafschopgebied, na geklungel in de Sjachtar-achterhoede, waarna hij Meerdink beheerst vrijspeelde. De rechterspits kende geen enkele aarzeling en schoot zijn derde Europese treffer diagonaal achter Lastuvka.

Kennelijk nu pas gerustgesteld door de riante voorsprong over twee wedstrijden, zette het AZ-publiek enthousiast het lied 'Cootje bedankt' in. Maar dat gezang smoorde al na ruim een minuut, toen Sjachtar in een zeldzame vlaag van creativiteit zowaar tegenscoorde. De Braziliaan Elano verschalkte doelman Timmer met een kopbal, 2-1.

Maar de overwinning kwam na dat doelpunt niet meer in gevaar, waardoor AZ ook zijn vijfde Europese thuiswedstrijd winnend afsloot. Na PAOK Saloniki (2-1), Auxerre (2-0), Glasgow Rangers (1-0) en Alemannia Aachen (2-1) kon de clubarchivaris dus ook een 'eentje' noteren bij AZ-Sjachtar Donetsk.

Het zijn cijfers die ook spoedig zullen verdwijnen in het schriftje van de scout van de volgende tegenstander die AZ gaat bekijken, nadat vrijdag de loting is verricht voor de kwartfinales van de UEFA Cup.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden