AZ mag dromen over beker dankzij invaller

Ook in Tilburg kwam het bekervoetbal gisteravond maar niet tot leven, maar het kwalitatief povere duel Willem II - AZ (1-2) beleefde althans nog een hoogst opwindend slot....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Een krachtige kopstoot van invaller Peter van de Berg, na zeven minuten in de eerste verlenging, bracht de Alkmaarders verder in het bekertoernooi waarin NEC als de volgende tegenstander wacht. Europees voetbal lonkt voor coach Van der Lem en de zijnen, zeker wanneer de enorme blessuregolf bij de Alkmaarders tot staan is gebracht.

Hoe gehandicapt AZ ook in Tilburg aantrad, bij de indrukwekkende rij geblesseerden (Wijker, Boussata, Buskermolen, Bouchiba; Ricksen was geschorst) voegde zich nog eens Van Galen, van Willem II hadden de Alkmaarders gisteravond langdurig niets of weinig te vrezen. Zelfs een late en gelukkige treffer van invaller Schulp bracht de thuisploeg nooit in het juiste ritme.

De onverwachte 1-1 (doelpuntmaker Schulp kwam daarbij zo hardhandig in botsing met doelman Moens dat hij met een bebloed hoofd het veld moest verlaten) bracht het morrende Tilburgse publiek voor even in vervoering, maar de vreugde was van korte duur.

Sanou bezorgde de aanhang de eerste domper door kort in de verlenging tegen een tweede gele kaart op de lopen (AZ speelde op dat moment al met tien man nadat de geblesseerd geraakte Perez niet meer vervangen kon worden), Van de Berg kreeg vervolgens het stadion stil.

Stil was het trouwens gisteren langdurig in het Willem II-stadion en dat was zeer goed te begrijpen. Vooral in de eerste helft viel er weinig of niets te genieten. Als er als eens een vlotte combinatie uitrolde dan kwam die meestal van de Alkmaarders. Voor onbedoeld vermaak zorgde hooguit de Tilburgse doelman Van Fessem die keer op keer paniek zaaide met zijn wilde uittrappen.

Van Fessem speelde ook een dubieuze rol bij het doelpunt waarmee AZ in de 36ste minuut de leiding nam. Bij een volkomen ongevaarlijke voorzet van uitblinker Lee botste Van Fessem op zijn eigen verdediger Gentile en schonk Opdam daarmee een niet te missen kans (0-1).

Dat er vervolgens in de pauze geen run ontstond richting de clubwinkel van Willem II (speaker: 'Onze aanbieding is vanavond een Willem II-slaapmuts') was in die zin begrijpelijk dat de Tilburgse supporters gisteren geen extra attributen behoefden om weg te dutten. Zo slordig, slap en ongeconcentreerd trad Willem II aanvankelijk ook in de tweede helft aan dat het een wonder mocht heten dat AZ de wedstrijd niet eerder besliste.

Bosman miste dé kans op 0-2 waarna Willem II eindelijk ging beseffen dat er via het bekertoernooi nog een leuk afscheidscadeautje mogelijk was voor de vertrekkende coach Adriaanse. Ramzi trof in de 70ste minuut de lat, Moens moest meermalen zijn niet geringe kunnen tonen en de Alkmaarders lekente bezwijken onder de late aanvalsgolven van de Tilburgers.

Dat gebeurde ten slotte pas in blessuretijd. AZ had kort voordien zichzelf in de problemen gebracht (Van der Lem had reeds driemaal gewisseld toen Perez per brancard van het veld werd gevoerd) en leek alsnog de winst uit handen te geven toen Schulp een misser in de verdediging bekwaam afstrafte.

Uiteindelijk bleek Van der Lem tóch een gelukkige hand van wisselen te hebben gehad. Invaller Van de Berg, ook pas weer enkele weken inzetbaar na maanden van blessureleed, kopte een corner genadeloos achter Van Fessem.

Met de chemie tussen Adriaanse en zijn Willem II-spelers lijkt het nu toch echt gedaan. Zondag krijgt Willem II Feyenoord op bezoek, zo ongeveer de laatste kans om in de competitie nog een beetje aan te pikken bij de subtoppers. Adriaanse zelf lijkt het zo ongeveer te hebben opgegeven. 'We blijven dit seizoen maar op de meest kinderlijke manier individuele fouten maken', zo bromde hij gisteravond na afloop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden