AZ dankzij held Krul na even bizar als zenuwslopend einde naar bekerfinale

Bam! Daar schoot Tim Krul om iets na half twaalf 's avonds van dolle vreugde de bal het stadion uit. Het duurde lang, veel langer dan AZ had gewild, maar de ploeg van trainer John van den Brom plaatste zich gisteravond dan eindelijk toch voor de bekerfinale in De Kuip. Na een even bizar als zenuwslopend einde van de wedstrijd, was Krul de held in de noodzakelijk geworden strafschoppenserie.

Ridgeciano Haps van AZ in duel met Sander van de Streek van Cambuur Beeld anp
Ridgeciano Haps van AZ in duel met Sander van de Streek van CambuurBeeld anp

Maar o, wat zal er nog lang worden nagepraat over de beslissing van scheidsrechter Kevin Blom om het doelpunt van AZ in de blessuretijd van de reguliere speeltijd af te keuren. Blom had de treffer al goedgekeurd, tot hij een seintje kreeg vanuit het Mediapark in Hilversum, waar Dennis Higler als videoscheidsrechter een overtreding van Levi Garcia op doelman Leonard Nienhuis had geconstateerd.

Terwijl de spelers van AZ het doelpunt al vierden met de fans, en iedereen in Alkmaar zich zeker waande van de bekerfinale, kwam Blom terug op zijn beslissing. Zo bewees de technologie in het voetbal voor de tweede keer deze week zijn waarde, want zondag had het Hawkeye-systeem als enige in de Kuip een eigen doelpunt van Jeroen Zoet gezien.

Wel regende het opnieuw protesten van de benadeelde ploeg. Hoewel niemand tegen meer transparantie is, blijft innovatie in het voetbal kennelijk nog even wennen voor alle betrokkenen.

Gedenkwaardige avond

Maar goed, zo werd het dus een gedenkwaardige avond in Alkmaar, waar AZ vooral worstelde met zichzelf. Opeens was het bekertreffen tegen Cambuur de wedstrijd van het jaar geworden. Na de afgang tegen Olympique Lyon in de Europa League (4-1 nederlaag thuis, 7-1 uit), en twee gelijke spelen in de competitie, stevende de club af op een crisis.

De onrust van de afgelopen weken had er toe geleid dat Van den Brom in aanloop naar de wedstrijd tegen Cambuur had besloten om liefst vier keer achter gesloten deuren te trainen. In één van die sessies besloot hij Wout Weghorst buiten de basis te laten, terwijl juist hij vooraf door Cambuur-trainer Sipke Hulshoff nog was aangemerkt als de gevaarlijkste speler van AZ.

Maar niet Weghorst maar Fred Friday stond gisteravond in de spits bij de Alkmaarders. Een beslissing waar Van den Brom achteraf spijt van zal hebben gehad. Een kwartier voor tijd wisselde hij de zwakke Friday alsnog voor Weghorst. Daarvoor had Friday wel eerst nog twee grote kansen om zeep geholpen.

Tegenover het voorzichtige en nerveuze spel van AZ, legde Cambuur vechtlust en onverschrokkenheid aan de dag. Natuurlijk, het perspectief voor de Friese ploeg was heel anders. Er hoefde niets, maar alles mocht. Hardop droomde trainer Sipke Hulshoff al van zes Europese wedstrijden in Leeuwarden, nota bene Culturele Hoofdstad van Europa volgend jaar.

Tim Krul van AZ viert de overwinning op Cambuur Beeld anp
Tim Krul van AZ viert de overwinning op CambuurBeeld anp
Fred Friday van AZ in duel met Leonard Nienhuis van Cambuur Beeld anp
Fred Friday van AZ in duel met Leonard Nienhuis van CambuurBeeld anp

Niet kansloos

Niet dat de Friezen goed speelden, maar kansloos waren ze niet. Zodra Cambuur ook maar in de buurt van het doel van Krul kwamen, sloeg de paniek toe bij AZ. Het gevaarlijkste moment in de tweede helft kwam van de voet van Jergé Hoefdraad. De 1100 meegereisde Cambuur-fans zagen zijn schot echter door doelman Tim Krul knap uit het doel worden gestompt.

In de eerste helft was de beste mogelijkheid voor Cambuur voor Martijn Barto geweest, de spits die zo belangrijk was voor Cambuur in dit bekertoernooi met twee doelpunten tegen Ajax, de gelijkmaker tegen FC Utrecht en niet te vergeten zijn treffer tegen FC Rijnvogels. Zonder dat doelpunt had Cambuur überhaupt niet mogen dromen van een bekersprookje.

Nu hing een sensatie in de lucht. Hoe langer het doelpunt van AZ uitbleef, hoe spannender het werd. En, dat moet ook gezegd, hoe meer Cambuur zich ingroef voor eigen doel. Het lukte AZ maar nauwelijks een gat te vinden in muur die de Friezen hadden opgeworpen voor doelman Nienhuis. Niet in de reguliere speeltijd, en ook niet later in de verlenging, waar Rens van Eijden met rood moest inrukken. Maar laat in de Alkmaarse avond kwam uiteindelijk alles goed, en dat uitgerekend dankzij de doelman die sinds zijn komst naar Alkmaar al 18 doelpunten in zes wedstrijden had doorgelaten.

Op zondag 30 april treft AZ nu Vitesse als tegenstander. Door het ontbreken van één van de traditionele topclubs in de finale zal in elk geval de discussie over de KNVB-beker wel of niet als troostprijs nu eens een keertje niet klinken. En alvast een waarschuwing voor de spelers van beide ploegen: in De Kuip zal Hawkeye weer dienst doen tijdens de bekerfinale.

Mats Seuntjens van AZ in duel met Erik Bakker van Cambuur Beeld anp
Mats Seuntjens van AZ in duel met Erik Bakker van CambuurBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden