Auxerre treft tijger zonder tanden

Het demasque van de wereldkampioen werd gisteravond zonder erbarmen in beeld gebracht door Auxerre dat in de Arena een tijger zonder tanden aantrof en aan twee welgemikte schoten voldoende had voor een triomf (1-2)....

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

AMSTERDAM

Om zich te plaatsen voor de kwartfinale, moet Ajax op 4 december toeslaan in de Hardturm, het stadion van Grasshoppers, tenzij Auxerre zich in het slotduel laat verrassen door Glasgow Rangers. De Zwitsers hebben voor kwalificatie aan een gelijkspel voldoende. Door de overwinning in Amsterdam maakt plotseling ook Auxerre, dat de Europese campagne startte met een nederlaag tegen Ajax, weer deel uit van de kopgroep.

Vijf maal eerder verloor Van Gaal met Ajax een Europa Cup-wedstrijd sinds 1991, maar het hevigst was de pijn gisteravond. Op een enkeling streden de spelers zonder vernuft en van hoogstaand positiespel was geen moment sprake, met een logisch gevolg. Ajax staat daardoor voor dezelfde opgave als een half jaar geleden toen in Amsterdam werd verloren van Panathinaikos en de Grieken in Athene moesten worden verslagen.

Aldus geschiedde, op indrukwekkende wijze zelfs, maar de ploeg die in Zürich aan de slag moet, lijkt geen kans van slagen te hebben. De verkoop van prominente spelers en de blessures van toonaangevende werknemers hebben een effect waar zelfs coach Van Gaal geen remedie tegen heeft.

Nog een ander gevaar bedreigt de ploeg die de hoop op titelprolongatie al heeft opgegeven. Spelers als Overmars en Frank de Boer die met langlopende verbintenissen hun lot aan Ajax verbonden, beginnen steeds duidelijker te zinspelen op vertrek naar het buitenland. Van Blind is al bekend dat hij zijn loopbaan beëindigt en Kluivert neigt er toe zijn carrière elders voor te zetten. Ook in dat verband kwam het ontluisterende verlies tegen Auxerre op een zeer ongunstig moment.

Met een taktische zet halverwege de eerste helft kreeg Van Gaal Ajax aanvankelijk aan de praat, na een start die de aanhangers verbijsterde. Van Gaal kwam terug op zijn besluit om Melchiot en Ronald de Boer het centrum te laten vormen en verloste Veldman uit zijn lijden. De oud-Spartaan die ook in Ibrox Park, tegen Glasgow Rangers, zijn eigen ploeggenoten al in de problemen had gebracht en in de competitie eveneens zelden voldoet, werd vervangen door een brutale Amsterdamse jongen.

Arno Splinter debuteerde op het Europese podium en was de 23ste speler die dit seizoen in de Champions League door Ajax werd ingezet. Vorige week tegen Fortuna Sittard had Van Gaal al eens eerder een beroep gedaan op de centrale verdediger wiens onervarenheid hem gisteravond niet aan was te zien.

De negentienjarige Splinter speelde met bravoure en eiste de bal op alsof de wereld om hem heen niet bestond. Met zijn gave traptechniek onderscheidde hij zich bovendien van zijn generatiegenoten, Melchiot (20) en Willems (19) die het in de verdediging zwaar te verduren hadden. Wellicht nog opmerkelijk was het dat Splinter noodgedwongen ook de regie bij Ajax maar in handen nam. Creatieve impulsen werden verder slechts gegeven door Ronald de Boer wiens broer Frank node werd gemist, en bij vlagen door Overmars.

De anderen wisten Auxerre nimmer in verwarring te brengen. Linksback Willems klampte zich in de eerste helft tevergeefs vast aan Marlet, de beste Franse aanvaller. Ongetwijfeld tot zijn genoegen kreeg hij na rust met een andere tegenstander te maken, invaller Tasfaout.

Veel schoot Ajax er niet mee op. Van het viertal dat vanaf de 23ste minuut de Franse aanvallers moest stuiten, maakte aan het begin van het seizoen alleen Bogarde geen deel uit van het tweede elftal. Hoewel Auxerre door een schorsing en blessures eveneens de reserves moest aanspreken, buitte de ploeg het voordeel optimaal en gewiekst uit.

Het rendement van de spaarzame aanvallen van de Franse kampioen was bovendien zeer hoog. Een tegenstoot in de 56ste minuut schonk Auxerre het doelpunt dat de ploeg nodig had om in de Champions League in leven te blijven. Rechtsback West werd bij zijn opmars niet gestuit en in het strafschopgebied, op slechts enkele meters van het Ajax-doel, vond hij de vrijstaande Marlet (1-2).

Gevolgen voor de verhoudingen op de kaalgetrapte grasmat van de Arena had het doelpunt niet. Ajax kwam er niet door op gang en van een offensief, laat staan een omsingeling die de Fransen benauwde, was geen sprake. Kluivert had niets in te brengen bij Silvestre, de vleugelspelers Babangida en Overmars vonden evenmin een gat in de afweer en ook Wooter en later Dani streden zonder succes.

Toch was het Auxerre dat de hardste klap had moeten incasseren, een tegendoelpunt van Babangida in de 44ste minuut. Na een inworp van Ronald de Boer kwam Overmars in balbezit en diens pass verraste zowel Danjou als doelman Charbonnier. De Nigeriaan zag vanuit een ooghoek dat het doel leeg was en schoot met de linkervoet zacht, maar hard genoeg, in (1-1). Enkele seconden tevoren had Marlet de bal, ongehinderd door Melchiot, met een vlammende volley op de lat geschoten.

Tegenover het voorspelbare, doodse aanvalsspel van Ajax stelde Auxerre een aantal lepe counters waarvan er een, al na elf minuten, succes opleverde. De onervarenheid van de Amsterdamse jongeren kwam aan het licht toen Marlet de bal voorzette, Laslandes doorkopte en Diomede in vrije positie scoorde met een hard en hoog schot. Achtereenvolgens Willems, Melchiot en Veldman verzuimden in te grijpen en het dwong Van Gaal tot de ingrijpende wijziging.

Ajax heeft de laatste weken echter alle reserves aangesproken, zo bleek in het vervolg. In de huidige samenstelling is elke vergelijking met Godenzonen misplaatst. Coach Van Gaal staat in zijn laatste seizoen voor de grootste krachtproef uit zijn Amsterdamse jaren en tijd om tot bezinning te komen is er niet.

Voor het alles-of-niets spel in de Hardturm van Grasshoppers, zondag al, kan het moreel verder knakken als Feyenoord in Rotterdam het broze en kwaliteitsarme elftal ontvangt.

'Dit was verdediging waarmee we moesten spelen'

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Tot twee keer toe was Ajax op een wel zeer lullige manier op achterstand gekomen, vond Ronald de Boer. Vlak voor rust kon Babangida de stand nog gelijk trekken, maar de tweede misstap in de onervaren verdediging was fataal. Ajax had aan een gelijkspel tegen Auxerre genoeg gehad om door te dringen tot de kwartfinale van de Champions League, maar moet nu over twee weken in Zürich van Grasshoppers winnen.

'Dit was de verdediging waarmee we moesten spelen', zei coach Louis van Gaal, 'dat zegt genoeg.' Hij doelde daarmee op het trio Melchiot, Veldman en Willems, dat wegens de enorme blessuregolf in de basis mocht aantreden. 'Met name in de as komen we kwaliteit te kort. Frank de Boer, Blind en Litmanen mis je, en dan heb ik het nog niet eens over de andere spelers.'

Ajax kan de vele blessures niet meer opvangen. De aankopen zijn van mindere kwaliteit dan het gezelschap dat Amsterdam verliet. Geen wonder dat Ronald de Boer, een van de kernspelers in het jargon van Van Gaal, steeds harder roept om versterking.

Alleen de voorhoede was woensdag de eerste keus van Van Gaal: Babangida, Kluivert en Overmars. Maar dat drietal stak niet in eminente vorm. Het afhaken van Frank de Boer was de laatste schakel in een eindeloze ketting van fysiek ongemak.

Van Gaal prees nog wel de 'ongelooflijke' inzet van zijn gehavende ploeg. 'Optisch hadden we wel het overwicht, maar we missen kwaliteit en kansen.' De snelle wissel van Veldman, vlak na het eerste doelpunt, was volgens Van Gaal terecht. De verdediger was schuldig aan de eerste treffer. 'Hij is wel de snelste, maar hij had moeten zien dat hij voor Diomede had moeten komen.' De trainer wees erop dat ook aan het tweede doelpunt van NAC zondag een fout van Veldman vooraf ging.

Ronald de Boer noemde het verlies een grote tegenvaller. Ook zijn beschuldigende vinger wees naar de onervaren verdediging. 'Ik dacht na die ene goal, dat de boel achterin goed dicht zat, maar dan geven we toch weer zo'n punt weg.

Vooral het gebrek aan creativiteit brak Ajax op. De Boer: 'We speelden niet werelds, maar wel beter dan in de wedstrijden hiervoor. Toch creëren we nog steeds te weinig kansen. En Auxerre speelde niet slecht, ze hebben een lange, sterke verdediging.'

Doelman Van der Sar vond dat Ajax gedurende de wedstrijd steeds het beste van het spel had getoond en ziet daarom nog goede mogelijkheden om de kwartfinale te halen. 'Wij hebben het zelf weggegeven. Het zal moeilijk worden in Zürich, maar we zullen er een heksenketel van maken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden