Autoriteit van Gerbrands staat ter discussie

Het Nederlands mannen-volleybalteam heeft nog een kans zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sydney. Bondscoach Gerbrands staat onder grote druk....

Libero Marko Klok vertrok vorige week, tegen alle afspraken in, op vakantie. Gerbrands ontving de mededeling in een kort, eenzijdig telefoongesprek. De bondscoach had, om zijn gezag te handhaven, maar één sanctie kunnen treffen en dat was de definitieve verwijdering van Klok uit de selectie van het Nederlands volleybalteam.

Gerbrands heeft evenwel besloten het gesprek met Klok af te wachten. Na diens terugkeer van vakantie zal de coach een keuze maken. Hij zegt dat hij voor een dilemma staat. Krijgt in dit geval het groepsproces voorrang of is er primair aandacht voor de individuele sporter en diens specifieke kwaliteiten?

In 1998 gaf Gerbrands voorrang aan de groepsontwikkeling en zette hij spelverdeler Blangé buitenspel. Die beslissing pakte slecht uit en werd een jaar later, nadat er veel schade was aangericht, teruggedraaid. Toen liet Gerbrands zijn gezag ineens wel gelden.

De coach zag zijn fout in en koos voor de individuele inbreng. Zijn ploeg was niet rijp gebleken voor het bestaan zonder de ervaren en gedreven aanjager Blangé. Gerbrands riep de routinier weer op. Die wilde terugkeren, niet uit liefde voor zijn coach of ploeggenoten, maar puur uit het verlangen Meneer Vijfhonderd - de eerste speler met 500 interlands op zijn naam - te worden en nog een vierde Olympische Spelen aan zijn palmares toe te voegen.

Marko Klok moet de roem van Italiaanse kampioen - met Piaggio Roma veroverde hij anderhalve week geleden de nationale titel - naar het hoofd zijn gestegen. Het lijkt erop dat hij misbruik maakt van zijn gegarandeerde basisplaats.

Er is voor de positie van libero-verdediger, de belangrijkste man in het verwerken van de service, geen adequate vervanger beschikbaar. Zoals Misha Latuhihin dat wel leek bij de afschrijving van Blangé. Kloks stand-in heet Joost Kooistra, een internationaal compleet onervaren debutant van Zwolle.

Kooistra werd in het eerste weekeinde van de World League uit angst voor een mislukking aan de kant gehouden. Daardoor moest de Nederlandse ploeg het tactisch systeem, gebaseerd op een hoogst actieve libero, bijstellen. Kooistra, bij zijn nieuwe club Dynamo gehaald als passer-loper, is in opleiding, als daar in een olympisch jaar tijd voor is.

Voor een ervaren super-passer had Gerbrands misschien beter bij Sander Mulder kunnen aankloppen, maar die weigerde bij zijn club de rol van libero te spelen. Zo'n man wenste Gerbrands niet in zijn keurtroep. Zoals hij vorig jaar het niet zag zitten in Kooistra - nu weer wel aan de ploeg toegevoegd - en Van de Goot - nu alweer uitgekotst - als een ontdekking aankondigde.

Aan die wat minder consequente bondscoach blijkt Klok lak te hebben. Hij matigt zich een gedrag aan dat eigenlijk niet te tolereren valt en zetelt coach en ploeg met een geweldig probleem op. De 32-jarige Nederlandse libero in Romeinse dienst had iets meer respect mogen hebben voor zijn ploeggenoten. Maar weinig keren overtuigde hij als libero in de nationale ploeg.

En met Gerbrands treft hij wel de man die hem drie jaar geleden rehabiliteerde. Gerbrands' voorganger Alberda had Klok, als linkshandige passer-loper, afgeschreven. Volgens de ex-coach had Klok nooit teruggehaald mogen worden.

Het lijkt erop dat Alberda gelijk heeft gehad. Ook op het gebied van de vakantie-problematiek had Gerbrands nog een boeiende bijscholing kunnen krijgen van de coach uit het gouden verleden. De man ook die als lid van de Team-de-Mission op weg naar de Olympische Spelen in Sydney veel te vertellen heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden