Australiërs houden moed: het gaat om elf tegen elf

Het is aan Guus Hiddink om het Australische voetbalelftal eindelijk eens naar het WK te loodsen. Als hem dat lukt, kan hij rekenen op een ereplaats in de Hall of Fame in Sydney....

Van onze verslaggever John Volkers

In het kantoor van de Australische voetbalbond (FFA) is deWall of Fame, de muur der beroemdheden, aan een fikse opknapbeurttoe. De opsomming van helden op de zevende verdieping van eenwolkenkrabber aan College Street maakt een belegen indruk. Nieuwheldendom dient de oude glorie aan te vullen.

Voor de Nederlandse coach Guus Hiddink zal een plaats in deeregalerij verzekerd zijn als hij het Australische elftal voorde eerste keer in 32 jaar naar de eindronde van het WK leidt. In1974, het jaar dat het Nederlands elftal de wereld het'totaalvoetbal' toonde, deed Australië voor de laatste keer mee,in wat toen nog West-Duitsland heette.

Het was ook de enige keer in de voetbalhistorie dat de Aussieszich op het wereldtoneel mochten vertonen. Het WK van 1974 wasnog een eindronde, waaraan slechts zestien landen deelnamen.Intussen is de omvang van het deelnemersveld verdubbeld: naar 32landen. Maar hoe royaal de entree ook werd gemaakt, voorAustralië, het sterkste land van het werelddeel Oceanië, vielde deur telkens in het slot.

Dat had veel te maken met de geringe waardering voor Oceaniëals voetbalgemeenschap. Nooit wees de wereldvoetbalbond, de FIFA,een volledige plaats toe aan de winnaar van de competitie vantwaalf Oceanische landen, met als voorspelbare winnaarAustralië. Er kwam altijd, in FIFA-termen, een '0,5' plaats uit.

Meestentijds lagen bij de bevordering tot een 'volledige'plaats de Zuid-Amerikaanse landen dwars. Voor het WK van 1994bijvoorbeeld moest Australië opboksen tegen Argentinië. Datgrote voetballand was dermate in paniek door de teleurstellendekwalificatiereeks dat voor de extra ronde Diego Maradona tot eenterugkeer werd bewogen. Het werd 1-1 in Sydney en 1-0 (Batistuta)in Buenos Aires.

Vier jaar later kreeg Australië verreweg zijn beste kans. DeFIFA had geoordeeld dat de winnaar van de Oceanië-groep tweebeslissingswedstrijden diende te spelen tegen een land uit deAziatische zone. Dat werd Iran.

In Teheran werd het 1-1 en in Melbourne, voor negentigduizendtoeschouwers, leidde Australië twintig minuten voor tijd met2-0. Vervolgens bezondigde het zich aan gallery play en deEngelse coach Terry Venables verzuimde in te grijpen. De 2-2 diehet Iraanse elftal naar de eindronde in Frankrijk hielp, wordtnu nog altijd als het pijnlijkste moment uit devoetbalgeschiedenis van Australië beschouwd.

De crisis bij de Australische voetbalbond FFA hield jaren aan.In 2001 was er geen geld voor het aantrekken van eengerenommeerde coach. De man van eigen bodem, Frank Farina, brachtmet een matige voorbereiding zijn elftal in een wankelmoedigegeestestoestand. Thuis werd nog van Uruguay gewonnen (1-0), maarin Montevideo leken de Australiërs op konijnen in deschijnwerpers van een stroper. De tweevoudige wereldkampioen(1930 en '50) plaatste zich door met 3-0 te winnen.

De Australiërs toonden zich aangeslagen door de incidentenin de voorbereiding. Bij aankomst in Montevideo werden zijbespuwd, geduwd en geslagen door fans. Die zouden, zo leerdelater onderzoek, zijn ingehuurd om de Aussi's aan te pakken.

Alle fouten uit 2001 werden geanalyseerd, maar pas tot eensluitend plan verwerkt met de benoeming van Hiddink als parttimebondscoach. De fulltimer van PSV, die zo veel naam maakte met dehalve-finaleplaats van Zuid-Korea bij het WK van 2002, brengt eengrote faam mee naar Australië.

Hij heeft de ervaring, zo spreken alle spelers uit, die nodigis om de Zuid-Amerikaanse 'toestanden' het hoofd te bieden.Hiddink heeft ervoor gekozen de voorbereiding op de eerstewedstrijd, uit alweer een 'dubbel' tegen Uruguay, in een naburigland te laten spelen. Hij koos een trainingskamp in de hoofdstadvan Argentinië, Buenos Aires.

Pas 24 uur voor de wedstrijd zal Australië deze keer deoversteek maken naar Montevideo. Het ministerie van BuitenlandseZaken is betrokken bij het veiligheidsplan dat stempels draagtvan de Uruguayaanse gezagsdragers. De achteruitgang van hetvliegveld Carrasco is al gereserveerd voor het vervoer van deAustraliërs.

De sfeer tussen de play-off-opponenten was verder verre vansfeervol. Uruguay verplaatste het begintijdstip van vier uur inde zaterdagmiddag naar negen uur 's avonds. Voor het tv-publiekin Australië betekende dat door het tijdsverschil van dertienuur een zondagse brunchvoorstelling: tien uur.

Daarna werd de wedstrijd verplaatst naar vijf uur, om hetAustralische reisplan in duigen te laten vallen. Zeven uur washet tegenvoorstel van de FFA. FIFA-voorzitter Blatter maakte erdeze week zes uur van. Ook rond de aanstelling van descheidsrechters ontstond deining. Voor de terugwedstrijd vanwoensdag in Sydney werd het Belgische trio na ampel protest vanUruguay vervangen door een drietal uit Spanje.

Het werd door de Australiërs voor kennisgeving aangenomen.Zij zeggen dat het toch om elf tegen elf gaat, dat niemand henschrik kan aanjagen. Zij menen beter bestand te zijn tegen deprovocaties in Montevideo. Hiddink heeft, middels tweetrainingskampen in Nederland, zijn spelers voorbereid op watkomen gaat. Hij heeft, zeggen zijn spelers, nieuw zelfvertrouwengebracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden