Attractie: vrije trap van Yildirim

Talloze keren hadden Robert Maaskant en Oscar Moens, trainer en doelman van Willem II, de video aangezet. Om zich te wapenen tegen de meest gevreesde vrije trap van de eredivisie werd voorafgaande aan het treffen met Heerenveen nauwgezet studie gemaakt van het specialisme van de Friese rechterspits Ugur Yildirim....

Maar al na vijf minuten plaatste Yildirim de bal gisteren met zoveel vaart en zuiverheid op het achterhoofd van Sikora, dat Moens even verrast als kansloos was. En nadat Caluwé Willem II nog langszij had gebracht, herhaalde Yildirim zijn kunststukje halverwege de tweede helft. Hij liet de bal met zijn vloeiende trap, nu via het hoofd van Huntelaar, in het Tilburgse doel belanden: 1-2.

Willem II ontsnapte in de turbulente slotminuten - waarin Heerenveen-verdediger Haarala uit het veld werd gestuurd - aan de nederlaag. De Tilburgers sloten de boeiende tweestrijd via, ook al, een kopbal van Van Nieuwstadt met 2-2 af. Het deed niets af aan de prestatie van Yildirim, die dit seizoen in de eredivisie debuteert. Met een prachtige mengeling van balgevoel en schotzuiverheid op belangrijke momenten is hij van grote waarde voor Heerenveen en inmiddels geldt hij als een nieuwe attractie.

'Een prachtige trap, die met veel raffinement en een subliem gevoel voor de juiste positie wordt gegeven', zegt Robert Maaskant. 'Maar het succes van Heerenveen bij deze actie schuilt ook in de drukte die de andere spelers veroorzaken. Ze creëren de chaos waarin vooral de verdedigers terechtkomen en altijd wel één Friese aanvaller het hoofd koel houdt.'

Collega Gertjan Verbeek van Heerenveen beaamt dat, maar dat staat los van wat hij noemt de 'exceptionele kwaliteit' van de kleine aanvaller van Turkse komaf.

Hij kent de 22-jarige in Apeldoorn (bij B en O) opgegroeide Yildirim al enkele jaren, omdat hij als trainer van Heracles geregeld op de tribunes zat bij Go Ahead Eagles, waar het jonge talent geruisloos ontkiemde. 'Ik zag ook waar het aan mankeerde, hij was in de wedstrijden te vaak onzichtbaar.

'Ik houd evenwel van vleugelspelers die het vermogen hebben om ook zonder een man te kunnen passeren en een perfecte voorzet in de voeten hebben. Misschien komt dat omdat ik zelf als verdediger zo'n hekel had aan aanvallers die je niet voorbij kwamen, maar die er in een snelle handeling wel in slaagden een prachtige pass te geven.'

Nog voordat er sprake van was dat Verbeek naar Heerenveen kwam om Foppe de Haan op te volgen, zette hij de Friese club al op het spoor van de speler wiens talent aangeboren is, maar die de accuratesse en scherpte in zijn acties heeft verworven door daar eindeloos op te blijven trainen en zich open te stellen voor vernieuwing. Eerst bij René Eijkelkamp, de toenmalige hulptrainer van Go Ahead, nu bij Gertjan Verbeek in Heerenveen.

'Ugur Yildirim is zo'n jongen die na de training blijft hangen om nog even apart te trainen', zegt Verbeek, maar hij stelt ook vast dat hij daarmee allang niet meer de enige is bij Heerenveen. Hij is ervan overtuigd dat daar de verklaring ligt voor de fitheid die zijn ploeg na zware UEFA Cup-verplichtingen op competitieniveau demonstreert. Vorige week werkte zij een 2-0 achterstand tegen Feyenoord weg, nu kwam ze vrijdag terug uit Zagreb (2-2), maar liet pas in de slotfase van het treffen met Willem II merken dat er veel krachten waren weggevloeid.

'Vermoeidheid zit vooral tussen de oren', zegt de Friese no-nonsense trainer Verbeek dan. Hij wees erop dat zijn ploeg in Tilburg lang had gedomineerd vanuit een sterk georganiseerd middenveld. Willem II heeft met de komst van 'de kroonprins van het trainersgilde', Robert Maaskant, grote ambities, maar ligt vooral door grote personele problemen (blessures) licht achter op zijn schema.

'Wij hadden op dit moment vijf punten meer moeten hebben. We willen een vaste plaats verwerven in de groep van ploegen tussen de posities vijf en tien. Als ik zie wat nu aan materiaal is voortgekomen uit de jeugdopleiding dan sterkt mij dat in de opvatting dat onze doelstelling haalbaar is.'

Van die jongeren was de 18-jarige middenvelder Kemy Augustin tegen Heerenveen de opvallendste speler aan Tilburgse zijde. Hij was bij een groot aantal gevaarlijke aanvallen betrokken, maar bij geen daarvan was de kans om de beslissing te forceren zo groot als bij die van Samaras.

De jonge Griek, vervanger van Sikora, verscheen bij 2-1 voor Heerenveen, alleen voor doelman Moens, maar liet de kleur van zijn gouden schoenen verbleken bij de onbenulligheid van zijn misser.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden