Atletiekunie zet mes in topselectie

Meteen na de teleurstellend verlopen wereldkampioenschappen in Sevilla kondigde de Nederlandse atletiekunie (KNAU) al een drastische wijziging aan in de samenstelling van de topselectie....

Een deel van de afvallers, ondergebracht in een B-groep, kan op financiële steun van de KNAU rekenen, maar het verschil met de topatleten zal aanzienlijk zijn. 'Dat kan oplopen tot enkele duizenden guldens per jaar', zei technisch directeur Bert Paauw. Zes atleten zijn definitief van het toneel verdwenen.

De Sydneyselectie telt twee debutanten: tienkamper Chiel Warners en marathonloopster Nadezda Wijenberg-Ilyina. Sprinter Troy Douglas is voorlopig in de wachtkamer gezet. De KNAU is in afwachting van de uitspraak van zijn dopingzaak. Paauw: 'Hij heeft bovendien nog steeds geen Nederlands paspoort en dat heb je bij een evenement als de Olympische Spelen uiteraard nodig. Een deel van het falen tijdens de WK is volgens de KNAU terug te voeren op de gebrekkige communicatie tussen de bondstrainers en de individuele begeleiders en hun atleten. Ook de mentale begeleiding van de atleten liet te wensen over. Contacten met een sportpsycholoog zullen daarom worden geïntensiveerd.

Naast het inkrimpen van de selectie hebben de evaluaties van het WK geleid tot een nieuwe kwalificatieprocedure. De atleten krijgen het komende jaar slechts drie kansen - op door de atletiekunie goedgekeurde wedstrijden - om aan de limiet te voldoen. Zij mogen zelf het prestatiemoment aangeven. De druk om op het juiste moment te presteren zal daardoor toenemen. Paauw: 'In Sydney is het voor iedereen alles of niks.'

De KNAU verwacht met tien tot twaalf atleten naar Sydney af te kunnen reizen. Vijf van hen (Van Hest, Maase, Wijenberg, Korving, Pennings) zijn al door NOCNSF genomineerd. Zij hoeven het komend jaar alleen vormbehoud te tonen. Bij de Spelen in Atlanta waren er eveneens tien Nederlandse deelnemers aan de atletiek-onderdelen. Zeven jaar geleden in Barcelona waren dat er nog zestien.

Sydney-selectie: Patrick van Balkom (100/200 m), Corrie de Bruin (kogel), Ester Goossens (400/400 m horden), Greg van Hest (marathon), Lieja Koeman (kogel), Marko Koers (1500 m), Robin Korving (110 m horden), Pieter van der Kruk (discus), Gert-Jan Liefers (1500 m), Kamiel Maase (10.000 m/marathon), Wilbert Pennings (hoog), Jack Rosendaal (tienkamp), Chiel Warners (tienkamp) en Nadezda Wijenberg-Ilyina (marathon).

B-groep: Rens Blom (polshoog), Sharon Jaklofsky (ver), Stella Jongmans (800 m), Christian Tamminga (polshoog), Simon Vroemen (3000 m steeple chase) en Monique de Wilt (polshoog).

Afvallers: Marcel Dost (tienkamp), Jacqueline Goormachtigh (discus), Marcel Laros (3000 m steeple chase), Laurens Looije (polshoog), Bert van Vlaanderen (marathon) en Luc Krotwaar (marathon).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.