Atletiekunie neemt Ria Stalman record af

Voormalig discuswerper Ria Stalman is niet langer houdster van het nationale record. De Atletiekunie heeft besloten de prestaties van de olympisch kampioene van 1984 uit de boeken te halen vanwege haar dopingbekentenis begin dit jaar.

Ria StalmanBeeld anp

Stalman vertelde in januari in het programma Andere Tijden Sport in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière spierversterkende middelen te hebben gebruikt. De Nederlandse discuswerpster werd in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Al voor de Spelen van 1984 gooide ze 71,22 meter in Walnut, tot de dag van vandaag het nationale record.

De Atletiekunie liet na de bekentenis van de nu 64-jarige Stalman al weten het Nederlands record te willen schrappen. Omdat de volledige consequenties daarvan nog niet te overzien waren, is onder meer eerst advies gevraagd bij sportkoepel NOC*NSF.

Aan wie zou Ria Stalman haar Jaap Eden Trofee moeten geven?

Ria Stalman had haar dopingverleden nog niet bekend of de discussie over haar status van sportvrouw van 1984 barstte los. De reglementen zijn niet aangeschreven op oneerlijk spel.

Corrie de Bruin

'Wij kunnen niet meer vaststellen of bij prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd. Voor de toekenning van een nationaal record is dat noodzakelijk. We hebben de recordcommissie van de bond gevraagd een limiet te stellen, waar de huidige generatie atleten zich maar op moet richten', zegt Theo Hoex, voorzitter van de Atletiekunie, tegen de NOS.

De Atletiekunie trok eerder het erelidmaatschap van Stalman in. Corrie de Bruin wordt met 63,88 meter de nieuwe nationale recordhoudster. Zij wierp de discus zo ver tijdens een wedstrijd in 1998.

'Ik weet wat ik heb gezegd bij Andere Tijden Sport en heb daar goed over nagedacht. Ik aanvaard de consequentie', reageerde Stalman maandag tegenover de NOS.

Schering en inslag

Al sinds die Spelen van 1984 deed het gerucht de ronde dat Stalman doping had gebruikt. Voor de camera's van Andere Tijden Sport gaf de voormalige discuswerpster het publiekelijk toe: 'In de laatste 2,5 jaar van mijn carrière heb ik dagelijks een lichte dosis anabole steroïden gebruikt. Met een lichte dosis bedoel ik tussen de 5 en 10 milligram per dag.'

Stalman kreeg de middelen van een niet bij naam genoemde arts. De steroïden stelde haar in staat beter te trainen. Ze was minder snel moe en kon meer arbeid verzetten. Ze liep nauwelijks risico ontmaskerd te worden als fraudeur. 'Het mag eigenlijk niet. Het mocht toen ook niet. Alleen kon je het in trainingsperioden zonder enig risico doen, omdat er buiten de competitie niet werd gecontroleerd.'

Schuldig voelt Stalman zich niet over het bedrog. Doping was schering en inslag in die periode, zoals later uit allerlei onderzoek is gebleken. 'Iedereen deed wat hij vond dat hij moest doen. Er waren denk ik wel meer atleten in Los Angeles die wat gebruikten. Zowel in het Oostblok als aan de westkust (van Amerika, red.) werd wel degelijk gebruikt.'

'Schoon schip? My ass'

Als tweede Nederlandse atlete won Ria Stalman goud op de Zomerspelen. Haar succes in 1984 was te danken aan doping. De details laat Stalman achterwege, maar die lagen al lang op straat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden