Atleten speuren naar hazelwormen

Lopen in de vrije natuur is een waar genoegen, als je van bewegen houdt tenminste. Wanneer je jezelf en passant onderweg ook nog nuttig kunt maken, is dat des te mooier....

De Gooise Atletiek Club (GAC) - ruim 1300 leden - in Hilversum is er op een originele manier in geslaagd het aangename met het nuttige te verenigen. Van de leden die in hun vrije tijd door de bossen en over de hei draven, wordt verwacht dat ze onderweg speuren naar hazelwormen (Anguis fragilis). Deze tot 45 centimeter lange diertjes komen vooral voor in bossen op diviuale bodem. Het is, zegt de encyclopedie, een nachtdier dat leeft van naaktslakken en regenwormen. Om het eenvoudig te houden: ze horen tot de familie van de hagedisachtigen, ze lijken sterk op slangen en heten wormen. In sommige streken worden ze blindslang of heiaal genoemd.

De atletiekclub kwam op het idee dankzij het lid Jelle Harder die werkzaam is bij Landschapsbeheer Noord-Holland. Daar is men onder meer zeer geïnteresseerd in plaatsen waar de hazelwormen (en ander kruipende en wriemelende diertjes) zich ophouden en in welke aantallen.

En het gaat goed allemaal. Sinds begin juni zijn er door GAC-joggers al 41 hazelwormen waargenomen. En dat zijn er nogal wat. De afgelopen tien jaar waren er totaal niet meer dan zestien gesignaleerd. In het clubhuis hangt een kaart van de omgeving waar de stand met opgeprikte vlaggetjes wordt bijgehouden. Hazelwormen krijgen in deze tijd van het jaar jongen en het is aardig weer om te joggen. Dat worden veel vlaggetjes de komende weken. . .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden