Atlete Herzog twee jaar geschorst voor te hoog testosteronniveau

Atlete Adrienne Herzog is voor twee jaar geschorst, zo is woensdag bekendgemaakt. Bij een out-of-competitioncontrole in de Verenigde Staten werd Herzog vorig jaar betrapt op een te hoog testosterongehalte. Ze heeft het gebruik van dat hormoon altijd ontkend.

John Volkers
31 december 2013. Adrienne Herzog finisht als derde in de Sylvestercross van Soest. Beeld ANP
31 december 2013. Adrienne Herzog finisht als derde in de Sylvestercross van Soest.Beeld ANP

De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak velde maandag het finale oordeel over Herzog, in 2009 en 2012 de nummer drie van Europa op de veldloop. Woensdag pas bracht de Atletiekunie het nieuws naar buiten. De Nederlandse atlete, woonachtig in de Amerikaanse staat Colorado, mag tot 14 mei 2016 niet in competitie uitkomen.

Die uitsluiting komt neer op een schorsing van twee jaar. Vorig jaar mei werd zij, na de contra-expertise, al voorlopig geschorst. Dat heette een 'ordemaatregel'. Op 16 maart 2014 werd Herzog gecontroleerd in de VS. De controleurs vonden bij de trainende Herzog toen een te hoog T/E-ratio (4,4) in haar urine. De waarde mag maximaal 4,0 zijn.

Betrokken

De Dopingautoriteit van Nederland geeft toe met 'de lange arm' van de Amerikaanse collega's van Usada te hebben gewerkt. 'Het is gebruikelijk bij zo'n controle de buitenlandse collega's in te zetten. Omgekeerd werkt het net zo', aldus Herman Ram, de directeur van de Nederlandse autoriteit.

De Dopingautoriteit was zeer betrokken bij de jacht op Herzog. 'Wij hebben het hele dossier opgebouwd en de feiten voor deze zaak aangedragen. We zijn nooit partij geweest, maar we waren wel zeer nauw betrokken. Onze Dopingautoriteit was een onderdeel van het proces', aldus Ram.

Onschuld

Hij noemt de twee jaar een standaard straf. Herzog kan nog een beroepsprocedure beginnen. Eventueel volgt nog een derde stap in de rechtsgang, die naar het sportgerechtshof CAS in Zwitserland. De instelling van beroep heeft in deze kwestie overigens geen opschortende werking.

Herzog, die woensdag in een persverklaring haar onschuld herhaalde, ligt al jaren onder vuur in de atletiek. E-mails van haar belandden bij de media, zoals bij de Volkskrant en Vrij Nederland. In de mails werd de bloedversterker epo benoemd als 'E*O'. Later ook wel: E. In 2008 zou ze zichzelf geïnjecteerd hebben, op zich al een overtreding van het antidopingreglement.

Herzog ontkende de mails te hebben geschreven. Zelfs een uitgeschreven zin als 'ik gebruik nu testosterongel, heel goed spul, ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen' was volgens Herzog niet van haar hand.

Gebrek aan bewijs

Haar verleden met de voor doping gestrafte atleet en vriend Simon Vroemen, de Oostenrijkse dopingmakelaar Stefan Matschiner en de veroordeelde Spaanse coach Manuel Pascua deed anders vermoeden. Ze kwam, bij gebrek aan bewijs, wel steeds weg met haar escapades.

De atletiekwereld heeft met venijn gereageerd. Toploper Michel Butter, in de winter een crosser zoals Herzog, Twitterde in het Engels over de schorsing. 'Adrienne Herzog is nu officieel een dopinggebruiker en geschorst. Goed nieuws voor de sport en voor de vrouwen die ze bedroog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden