Atleet raakt verstrikt in volgende dopingkwestie

Simon Vroemen heeft altijd volgehouden dat hij nooit met opzet verboden middelen heeft gebruikt, maar wie gelooft de 39-jarige Europees recordhouder steeplechase nog?

Mark van Driel

Vroemen blijkt nu in 2004, 2006 en 2008 dopingreglementen te hebben overtreden, al is hij tot nu toe alleen bestraft voor zijn laatste overtreding. Vanwege zijn positieve dopingtest afgelopen juni in het Duitse Cottbus (het spierversterkende steroïde metandiënon) is hij geschorst.

Aan de vooravond van de Olympische Spelen van Athene kwam Vroemen met de schrik vrij. Hij ontving een officiële waarschuwing nadat de stof budesonide in zijn urine was aangetroffen. Hij verklaarde dat hij was vergeten dispensatie aan te vragen. Hij beschikte sinds 2001 over een medische attest dat hem toestaat middelen tegen astma te nemen.

De overtreding uit 2006, tijdens de EK atletiek, kan Vroemen nog wel in problemen brengen. Hij heeft gisteren in De Telegraaf toegegeven dat hij zichzelf tijdens de EK atletiek eigenhandig een infuus met natriumchloride heeft toegediend, nadat hij een voedselvergiftiging had opgelopen. Volgens Vroemen wilde de bondsarts het infuus niet toedienen.

De Atletiekunie stelt dat een infuus ‘uitsluitend op medische indicatie en in een klinische omgeving worden aangewend’, ook al zijn de toegediende stoffen niet verboden. Maar de atleet beweert in dezelfde krant dat de Atletiekunie op de hoogte was van zijn actie. Er zou zijn afgesproken te zwijgen over de illegale handeling.

Die bewering wordt door de Atletiekunie ontkend. In een persverklaring wordt gesteld dat de bestuurders pas in 2007 door Vroemen op de hoogte zijn gebracht van het infuus. Aangezien de atleet op dat moment was gestopt met atletiek werd besloten de handeling niet te rapporteren aan de Dopingautoriteit. Dat is nu alsnog gebeurd.

De Atletiekunie erkent de fout. Er is de afgelopen maanden, na de succesvolle rentree van Vroemen op de atletiekbaan, wel overwogen maatregelen te nemen. Maar de nieuwe positieve dopingtest overschaduwde de gedateerde kwestie.

In de verschillende lezingen van het voorval hoeft Vroemen niet te rekenen op het voordeel van de twijfel. Hij heeft de waarheid de afgelopen jaren herhaaldelijk verzwegen, ook na rechtstreekse vragen van de Volkskrant over het gebruik van verboden middelen, in augustus 2006 en juni 2008.

Zijn beweringen over de samenwerking met de arts Berend Nikkels, die heeft toegeven dat hij sporters dopingmiddelen als epo voorschrijft, zijn ook tegenstrijdig. ‘Ik ga niet meer naar die vent toe’, zei Vroemen in december 2006. Hij beweerde de omstreden arts destijds eenmaal te hebben bezocht voor een ijzerinjectie. ‘Nu hoor ik dus allemaal foute dingen van hem’, zei hij.

In De Telegraaf zei de atleet gisteren dat hij zichzelf in augustus 2006 het ongeoorloofde infuus heeft toegediend na telefonisch overleg met Nikkels. Ook de afgelopen weken, na de positieve dopingtest, bleek dat de omstreden atleet en omstreden arts hebben samengewerkt.

Mark van Driel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden