Assistent-bondscoach Lodeweges wordt alom geprezen, waarom slaagde hij dan nooit als trainer?

Collega's prijzen de nieuwe assistent-bondscoach. Toch slaagde hij nooit als trainer. Waarom niet?

Dwight Lodeweges. Foto anp

Na zijn opstappen bij Heerenveen 2,5 jaar geleden na een erbarmelijk slechte wedstrijd tegen Feyenoord leek de trainerscarrière van Dwight Lodeweges wel zo'n beetje gedaan. Maar de KNVB bedacht een huurconstructie om de Canadees voor de komende interlands van het Nederlands elftal aan boord te halen. Lodeweges zal zijn huidige baan, als assistent bij PEC Zwolle, tot aan de zomer combineren met het assistentschap van Ronald Koeman bij Oranje en daarna fulltime ter beschikking staan. Koeman hoopt ook Kees van Wonderen en keepers-trainer Patrick Lodewijks nog aan zijn staf toe te voegen.

Kroonprins van het trainersgilde

Hoe de loopbaan van een coach kan kronkelen, daar kan Lodeweges wel een dagvullende lezing over geven. De 60-jarige Lodeweges werd wel vijf keer op het paard gehesen als nieuwe kroonprins van het trainersgilde, maar tuimelde er even vaak weer af.

Zijn vakmanschap staat binnen de voetballerij buiten kijf. Misschien wat saai en degelijk naar buiten toe, maar intern een bevlogen voetbalfreak. De oud-verdediger, die in Noord-Amerika en bij Go Ahead Eagles speelde, zal onder Koeman waarschijnlijk veel van het veldwerk en de tactische analyses op zich nemen. 'Daar is-ie uitermate geschikt voor. Dwight kan als geen ander tactische ideeën omzetten in veldtrainingen,' zegt Henk de Jong, die zijn assistent en opvolger was bij Cambuur.

'Wil jij op een bepaalde manier met je middenveld spelen, dan is Dwight je man om het uit te leggen', meent Foppe de Haan, die hem als assistent meemaakte bij Heerenveen en hem er in oktober 2015 opvolgde . 'Hij ziet al in de eerste minuut hoe wij tactisch onze winst kunnen halen', aldus PEC-aanvoerder Bram van Polen.

Rechtdoorzee

Lodeweges is bovendien rechtdoorzee, zegt De Jong. 'Hij is goudeerlijk, met mooie onderkoelde humor. Als hij je vertrouwt, is hij enorm open. Hij zal je nooit in de rug schieten. Voelt-ie zich belazert, dan is-ie weg. Daarin sluit hij geen compromis. Out is out.'

Het verklaart wellicht de vele clubwisselingen. Lodeweges is het antwoord op de quizvraag welke trainer ooit opstapte op zijn verjaardag. Dat gebeurde bij NEC in 2009 na amper vier maanden dienstverband. Hij werkte (soms meerdere periodes) bij zeven Nederlandse profclubs en in de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en Canada.

Hij bereikte de Nederlandse top als (interim-)hoofdcoach bij PSV, waar hij de rust terugbracht na het ontslag van Huub Stevens in januari 2009. Daarvoor was hij als assistent van interim-coach Sef Vergoossen kampioen geworden met de Eindhovense club. Het duo volgde toen de naar Valencia vertrokken Koeman op.

Supportersoproer

Minder goed liep het af bij FC Groningen, NEC, Cambuur en Heerenveen. Bij Cambuur stapte Lodeweges op toen uitlekte dat hij het volgende seizoen bij streekrivaal Heerenveen zou gaan werken en er supportersoproer ontstond. Had hij even geen profclub, dan gaf hij net zo makkelijk onderricht aan de A1 van amateurclub VVOP.

De Haan: 'Hij is een gevoelsmens, het moet klikken. Hij is nooit heel lang ergens gebleven. Dat is wel een risico.' Van Polen: 'Hij heeft er, denk ik, bewust voor gekozen om na Heerenveen alleen nog assistent te zijn. De luwte bevalt hem, al die camera's hoeven voor hem niet zo.' De Jong: 'Hij is een puur voetbaldier, op het veld is hij het gelukkigst.'