Arveladzes zijn zeldzame artiesten

Eén helft lang zet Archil Arveladze de verdedigers van FC Utrecht voor schut. Ze lijken wel rubberen poppen. De Georgische dribbelaar geeft deze middag inhoud aan de vraag wie beter is: de aanvaller van NAC of Shota, zijn bekendere tweelingbroer van Ajax?...

WILLEM VISSERS

Van onze verslaggever

Willem Vissers

UTRECHT

Een echte hattrick scoort Archil, die vorige week 25 jaar werd. Maar in de tweede helft is alles anders. Totaal onnodig krijgt Archil de rode kaart voor een onnozelheid. Onder hoongelach van het Utrechtse publiek verlaat hij het veld. Arveladze heeft de thuisclub naar de nederlaag gespeeld; leedvermaak alleen kan het volk nog genoegdoening bieden.

Arveladze kan het niet geloven als scheidsrechter Luinge hem wegstuurt. Hij grijpt naar zijn hoofd, kijkt vertwijfeld rond, slaat met de vuist in zijn handpalm en trekt de grimas die volgens velen op die van Mister Bean lijkt. Hoe kon hij zo dom zijn?

Met tien man krijgt NAC het de laatste twintig minuten nog moeilijk, maar de Bredanaars winnen met 3-1. Bij de kleedkamer omhelzen zijn ploeggenoten de inmiddels gedouchte Arveladze na de wedstrijd: hij was hun grote man.

Maar de ogen van de grote man huilen. 'Het is de eerste rode kaart in mijn leven', zegt hij. Een optelsom van één ongelukkige sliding en één weggetrapte bal.

Trainer Herbert Neumann stapt op hem af. De Duitser is cynisch: 'Heb jij te weinig techniek om die bal tegen de boarding te schieten? Dan ga je dat deze week op de training maar duizend keer doen.' Want dat is wat Arveladze wilde; een een-twee met een reclamebord. Hij was geïrriteerd geraakt door het gemene spel van de verdedigers en door het gejoel van het publiek dat dacht dat hij een blessure aan het hoofd simuleerde.

Arveladze heeft veel techniek. Hij is een zeldzame artiest. Als de tornado van Tbilisi wervelt hij voor rust langs Refos. Hij heeft een typisch loopje, kan met rechts én links schieten en pingelen als weinig anderen. Hij doet wat hem invalt. Zijn onvoorspelbaarheid is zijn grootste kwaliteit.

Arveladze zegt na afloop tegen zijn trainer: 'Ik was vergeten dat ik al een gele kaart had.' Neumann: 'Vergeten? Hoe kun je dat nou vergeten? Flauwekul.'

Natuurlijk is Neumann boos. In de rust, bij 0-3, had hij al geconstateerd dat zijn ploeg wel erg vroeg in een feestelijke stemming verkeerde. NAC dacht de thuisclub te kunnen vernederen en Arveladze ging daarin voorop.

En tenslotte is ook broer Shota boos. Archil heeft zijn tweelingbroer, van wie hij nauwelijks te onderscheiden is, zojuist in de kleedkamer mobiel gebeld. Shota vertoeft in Callantsoog. Hij is met Ajax in trainingskamp voor de UEFA-bekerwedstrijd tegen Spartak Moskou. Archil: 'Shota zei fuck off, toen hij hoorde van die kaart.'

Neumann: 'Archil heeft altijd dreiging, maar soms is hij infantiel, kinderachtig. Hij geniet dan na van zijn goede momenten en is niet meer geconcentreerd.'

De trainer wist al dat Archil bij balverlies wel eens blijft staan en dat hij na drie mislukte dribbels op rij het gewoon een vierde keer weer probeert. De ervaring van deze zondag is nieuw voor hem.

Juist daarom dat Neumann denkt dat Shota een stap verder is in zijn loopbaan, want qua voetbal zijn ze volgens hem gelijkwaardig. 'Shota is volwassener. Shota was van het begin af de grote broer. Hij speelde altijd, hij kreeg de meeste aandacht en maakte de meeste doelpunten. Archil was vaak geblesseerd en stond nadrukkelijk in de schaduw.' Neumann kent de broers nog uit zijn Turkse tijd bij Istanbulspor. Zij voetbalden toen voor Trabzonspor.

Het fatale moment voor Arveladze voltrekt zich in de 69ste minuut, als hij de bal wegtrapt en zijn tweede gele kaart krijgt. Luinge boekte hem voor het eerst na een overtreding op Robbemond. Zijn reactie is overigens begrijpelijk. Na rust is De Jong zijn tegenstander en die probeert hem te schoppen.

Luinge bewijst dat hij de wedstrijd niet aanvoelt. Niet de maaiende verdediger krijgt een waarschuwing, maar de frivole aanvaller die moet springen om lijf en leden te redden.

Tot de uitsluiting was het helemaal een mooi weekeinde voor de Arveladzes. Zaterdag scoorde Shota bij Ajax twee keer tegen NEC en bracht zijn totaal in de competitie op dertien.

Zondag verhoogde Archil zijn productie van zeven naar tien. Enkele wapenfeiten uit de eerste helft: in de zestiende minuut schiet hij een strafschop hard onder de lat. Met de rechtervoet. In de 40ste minuut tikt hij de bal knap in na een pass van Bogdanovic. Met links. In de blessuretijd rondt hij een voorzet van Schreuder af, ook met links.

Tussendoor heeft hij met rechts de paal geraakt, is hij nog een keer gevloerd door Refos ('dat was toch ook een penalty?') na een dribbel en raakte hij geblesseerd toen zijn zijn hoofd en dat van Refos tegen elkaar knalden.

De twee gele kaarten kosten hem één wedstrijd. Archil Arveladze mist op 11 maart de bekerwedstrijd tegen Ajax, de club van Shota. Neumann: 'Als dat hem dan maar helpt, is het misschien nog ergens goed voor geweest.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden