Artsen: 'Kitesurfen lang niet zo blessuregevoelig als verwacht'

Kitesurfen is lang niet zo blessuregevoelig als verondersteld, blijkt uit een studie van artsen in de regio IJmuiden.

Kitesurfers in actie tijdens de Red Bull Megaloop Challenge. Deze kitesurfwedstrijd op de Noordzee vindt alleen plaats bij windkracht 7 of hoger. Beeld ANP

Kiters lopen iets vaker een blessure op dan windsurfers. Per duizend surfuren heeft de gemiddelde kiter 7 blessures tegenover 5,2 bij de windsurfers. De meeste blessures zijn van milde aard: kneuzingen, snijwonden en verstuikte enkels. Ernstiger letsels zoals breuken van knie en rug komen ook voor, maar minder vaak.

Sinds een jaar of tien is de surfvariant met de reuzenvlieger flink in populariteit gestegen. De sport staat te boek als extreem: spectaculair, maar gevaarlijk. Als er de afgelopen jaren in de media aandacht aan werd besteed, was dat meestal vanwege een ongeluk, zoals de kiter die tegen een dijk in het IJsselmeer klapte (2010) of de kiter die bij Scheveningen verdronk (2016).

Hardlopen en voetbal

Eigenlijk, vindt onderzoeker Christiaan van Bergen, dat hun bevindingen die in vakblad World Journal of Orthopedics verschenen, het riskante imago van de sport aanzienlijk relativeren. Bij sporten als motorcross of American football liggen de blessurecijfers een stuk hoger, schrijven de artsen. Daarbij lopen beoefenaars gemiddeld wel 36 en 23 blessures op per duizend uur.

De sporten waarbij in Nederland in absolute zin de meeste klappen vallen zijn hardlopen en voetbal. Lopers hebben 5,3 en voetballers 4,3 blessures per duizend uur, blijkt uit overheidscijfers uit 2013. Van Bergen plaatst een kleine kanttekening bij het onderling vergelijken van tellingen: 'De criteria voor letsels kunnen net even anders zijn.'

Van Bergen werkt als orthopedisch chirurg in het Spaarne Gasthuis en werkte ten tijde van het onderzoek in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Hij is zelf fanatiek wind- en kitesurfer en behandelde van tijd tot tijd surfers in het ziekenhuis. Door mediaberichten van soms fatale incidenten wilde hij wel eens weten of kitesurfen echt zo'n onveilige sport is.

Kitesurfers op het Noordzeestrand nabij Brouwersdam. Beeld ANP

Strand

Met vier collega-chirurgen uit andere ziekenhuizen turfde hij alle wind- en kitesurfers die over een periode van twee jaar in een ziekenhuis belandden in de regio IJmuiden - de kust bij IJmuiden en Wijk aan Zee is een van de populaire plekken voor de twee sporten in Nederland.

'We hadden verwacht dat kitesurfen veel meer en ernstigere blessures zou opleveren dan windsurfen', zegt Van Bergen. 'De vlieger is groot en lastig te besturen. Bij een onverwachte windvlaag kan een kiter worden opgetild. Bij windsurfen gebeurt dat niet, daar schiet je met je plank over het water. Maar het verschil is dus maar klein.'

Een opmerkelijk detail: bijna de helft van alle incidenten met kiters vindt op het strand plaats en niet in het water. 'Dat is niet zo gek. Kiters moeten zich helemaal klaar maken voor het surfen op het strand, als de wind dan je vlieger ineens grijpt, kun je een smak op het zand maken, dat is een hardere ondergrond dan water', zegt Van Bergen.

Preventieprogramma

Olaf Tompot, coördinator preventie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), herkent het beeld dat Van Bergen en zijn collega's in hun studie schetsen. Reddingswerkers vissen regelmatig kiters uit zee, maar niet vaker dan andere watersporters.

Vanwege de flinke toename van het aantal beoefenaars heeft de KNRM wel een preventieprogramma dat zich speciaal richt op kitesurfers. 'Wij hebben zelf ook een studie gedaan om te kijken wat de meest voorkomende blessures waren. Het meest genoemde lichaamsdeel is de knie. Meestal gaat het om kneuzingen, verrekkingen, fracturen, peesletsels of scheuringen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden