Arnhemse afdankertjes zetten AZ te kijk

Op een avond vol geestdrift in Arnhem rijden de karretjes van Vitesse de Ferrari’s van AZ in de prak. Aad de Mos: ‘Misschien worden we de sensatie van de eredivisie.’..

Terwijl Louis van Gaal, met onder zijn arm een blocnote plus bijbehorende opbergmap, verstijfd de aftocht van AZ gadeslaat, grist Aad de Mos de zonnebril uit zijn haar. De vreugdedans kan beginnen. Hij is eerder bij de fanatieke fans achter het doel dan de uitgeputte spelers.

Wie de trainer van Vitesse voor het eerst zou zien, vermoedt een volkszanger te aanschouwen. Of een verkoper van occasions die houdt van het spel van afdingen. De Mos is bezweet, gaat volledig op in zijn optreden en jut het publiek, op met wilde gebaren.

De Mos en Van Gaal wonnen, samen, alle Europa Cups: I, II en III, zoals ze eens heetten. Van Gaal noteert, analyseert en berust op deze avond, na de nederlaag (1-0).

De Mos is het gevoelsmens, te veel bezig met zichzelf en zijn elftal om aantekeningen te maken. De zonnebril in het haar, terwijl de avond is gevallen in Gelredome, daarover is nagedacht.

Van Gaal prijst de aanpak van Vitesse; ruimtes klein houden, spitsen kort dekken, passie. Het is juist dát aspect dat AZ mist. Het spel oogt steriel.

AZ laat de Ferrari’s deze avond uit de garage rijden voor een mooi tochtje. Lekker de blits maken in Gelredome, maar de motoren draaien te lang stationair. In de schetsen op het blocnote van Van Gaal staat precies hoe iedereen moet lopen en wat hij moet doen. Het papier vloekt met de werkelijkheid.

De Mos verkoopt degelijke karretjes. In de zesde versnelling gaan ze harder dan de Ferrari’s uit Alkmaar. Het wordt daarom een kostelijke avond. Vitesse voetbalt lange tijd goed en gedreven, komt op 1-0 dankzij Kolk en houdt steeds meer tegen. Uiteindelijk is tegenhouden het enige devies. Gewoon de bal een ouderwetse lel geven.

Van der Schaaf en Yakubu besturen het verdedigingssysteem en de ‘twee beesten’ Espinoza en Sprockel, zoals De Mos ze noemt, ontfermen zich over Ari, Dembélé en later Pellè. Natuurlijk, De Mos vraagt zich af hoe dat allemaal moet als Vitesse het spel moet maken, maar vandaag klopt alles.

Vitesse is een speciaal elftal. ‘Piet, Piet, Piet’, schreeuwt het volk bij een voorzet of een hoekschop van AZ. En dan komt Piet zijn doel uitgestormd. Hij heet Velthuizen, is een held van de streek en hij is verlost van Stojkovic, de dure aankoop die speeltijd moest krijgen.

Dat Vitesse in de voorbereiding matige resultaten haalde, waarna hevige kritiek van de pers op het elftal neerdaalde, deert Velthuizen niks. ‘We zijn nooit in paniek geweest. We doen ons best en we gaan elke keer weer de strijd aan.’ De Mos, een beetje boos: ‘De pers schrijft soms maar iets over profspelers, zonder geïnformeerd te zijn. Terwijl ik een ploeg aan het smeden was. In de voorbereiding tellen resultaten niet. Niemand heeft in Engeland gewonnen, of in Duitsland.’

Later voegt hij toe: ‘Ach, misschien zijn we wakker geschud. Misschien, zo heb ik ook gezegd, worden we de sensatie van de eredivisie.’

Lazovic vertrok, de Chileen Lorca komt. En Gommans kwam. Vitesse teert op afdankers van de topclubs. Verhaegh, Van der Schaaf en de nog niet fitte Takak speelden eens voor PSV, Sprockel en Swerts voor Feyenoord, Keizer en Yakubu voor Ajax. Pryor is dan wel geboren in Amsterdam, maar de met een heerlijk linkerbeen gezegende aanvallende middenvelder voetbalde voor Abcoude.

En Santi Kolk, eens een groot talent, speelde al bij ADO, Heerenveen, RKC, weer ADO, weer Heerenveen, Den Bosch, Excelsior, FC Zwolle en weer ADO. En hij is pas 25. Hij prefereerde Vitesse boven FC Twente, omdat hij denkt daar vrijer te mogen aanvallen.

Kolk: ‘Ik maak vele meters en dat is soms moeilijk, maar het is een heerlijke rol.’ De Mos: ‘In het moderne voetbal heeft elke ploeg een lange spits die zijn lichaam goed gebruikt. Gommans dus. Kolk heeft loopvermogen en werklust.’

Vitesse haalde een Israëliër, Haim Megrelishvili, die sensationeel is als hij aanvalt. ‘Dit is een teamprestatie van jewelste en een opsteker’, zegt De Mos. ‘Nu moet ik de ploeg weer met beide beentjes op de grond houden.’ Hij veegt het parelende zweet van zijn gezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden