Arnhem steekt 29 miljoen in profvoetbal

Vitesse en de Gelredome mogen 29 miljoen euro tegemoet zien van de gemeente Arnhem. Daarvan is tien miljoen bestemd voor de voetbalclub en 19 miljoen voor de aankoop van het Arnhemse stadion....

Twee jaar geleden maakte dit energiebedrijf een einde aan de jarenlange sponsoring van de voetbalclub. Tot dan toe had Nuon via diverse leningen ruim dertig miljoen euro in Vitesse gestoken. De club kon deze schulden niet terugbetalen.

Dinsdag maakte de gemeente Arnhem bekend 29 miljoen euro te willen steken in het Gelderse voetbal. Vitesse krijgt daarvan 10 miljoen euro in handen, terwijl het overige bedrag opgaat aan de aankoop van de Gelredome. De gemeenteraad moet op 24 april nog instemmen met het 'integrale' reddingsplan.

Na de financiële injectie moet het echte opruimen pas gaan beginnen. De gemeente wil stadion en voetbalclub samenvoegen. Dit moet tot een kostenbesparing van 1,5 miljoen euro leiden. Ook de begroting van Vitesse moet verder omlaag, zodat er in het seizoen 2004-2005 geen tekort meer is.

Wie deze sanering op zich gaat nemen, is nog onbekend. Wethouder Rob Gast wil nog voor de raadsvergadering een naam bekend maken. De bemoeienis van vastgoedontwikkelaar TCN met de Gelredome is nog onzeker. De wethouder heeft geregeld gesprekken gehad met TCN, maar wil zelf geen keuze maken en plaatst TCN vooralsnog in de 'wachtkamer'. 'De nieuwe bestuurder moet maar aangeven hoe het verder moet.'

Het oude bestuur van Vitesse nam gisteren alvast afscheid. De leden bleven zolang de nieuwe bestuurder nog onbekend is wel 'demissionair' aan. Vitesse-voorzitter Jos Vaessen memoreerde diverse malen dat de club aan de rand van de afgrond had gestaan. Drie jaar geleden kwam Dik Wessels over de brug. Twee jaar geleden staken dertien 'vrienden' geld in de club, waarna vorig jaar dankzij spelersverkopen Vitesse het hoofd boven water hield. 'Maand tot maand hadden we één zorg: hoe krijgen we volgend jaar een licentie.'

Door de steun van de gemeente, die Vitesse graag geleid ziet door 'een boegbeeld', is de toekomst van Vitesse ook voor het lopende en het volgende seizoen weer geregeld. Alleen als de Arnhemmers onverhoopt mochten degraderen, gaat de reddingsplan op de helling.

Of Vitesse ook bij handhaving in de eredivisie gered is, blijft nog onduidelijk. De gemeente Arnhem gaat vooralsnog uit van een sluitende begroting in het seizoen 2004-2005. Daarvoor moeten de kosten verder omlaag van 20 naar 15 miljoen euro. Vooral uitgaven aan spelerssalarissen moeten zo'n 30 procent omlaag. Bovendien moeten ook inkomsten uit sponsors, tv-gelden en spelersverkopen minimaal op peil blijven.

Met de financiële steun loopt Arnhem een risico, erkende Gast. Maar het algemeen belang voor de stad vindt hij zwaarder wegen. 'Zelf ben ik geen voetballiefhebber, maar als ik al die families naar het stadion zie gaan, weet ik waar de redding voor dient.'

Afgezien van de gemeenteraad moet de gemeente Arnhem nog een paar hobbels nemen. De provincie Gelderland, dat ook geld in het stadion heeft zitten, moet nog instemmen. Maar Gast heeft van het provinciehuis 'positieve signalen' vernomen. Ook met oud-sponsor Nuon zijn nog afspraken nodig. 'Dit is op een haar na gevild', aldus Gast. Het energiebedrijf heeft nu nog recht op opbrengsten uit verkoop van spelers. Daardoor haalde Nuon het afgelopen jaar nog 2 miljoen euro uit de club, stelt het terugtredende bestuurslid Jan Snellenburg.

Snellenburg is ook één van de vrienden die geld in Vitesse stak. Over de afbetaling van deze lening door Vitesse wil hij met de gemeente een 'elegante' oplossing afspreken. Ook Gast wil deze problemen uit de wereld. 'Alles moet schoon aan de haak zijn'.

Net als het Vitesse-bestuur neemt ook stadiondirecteur Van Sliedrecht afscheid. Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij hoe hij tweeënhalf jaar geleden bij de Gelredome binnenkwam. 'Mijn taak was om stadion en club uit elkaar te halen. De provincie vond dat er een meer zakelijke afstemming moets gekomen. Dat is gelukt.' Van Sliedrecht denkt dat gemeente nu weer de heel andere kant opgaat. 'Maar als de gemeenteraad in het democratisch bestel instemt met het plan, heeft ze mijn zegen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden