Armoe troef bij menig betaald voetbalclub

Niet eerder is de financiële ellende van het betaald voetbal zo breed uitgemeten als in de aanloop naar het nieuwe seizoen. In totaal zeven clubs starten met een negatief puntenaantal als gevolg van ‘financieel slordig gedrag’ in het afgelopen seizoen.

Vandaag publiceert de KNVB officieel de categorieën waarin de 36 betaald voetbal organisaties (BVO’s) op basis van hun economische welstand thuishoren. Dit al eerder uitgelekte overzicht maakt duidelijk dat het crisis is in het betaald voetbal.

Liefst twaalf clubs staan onder curatele van de bond, die permanent toezicht zal houden op de financiële gang van zaken bij deze clubs en onmiddellijk de licentie zal opeisen bij onverantwoord economisch handelen.

Sukkelend Feyenoord

Tot deze categorie 1 behoort het al jaren sukkelende Feyenoord, maar ook de drie eredivisieclubs NEC, Roda JC en Willem II. Veendam, FC Dordrecht, FC Almere City, MVV, RBC, Fortuna, AGOVV en RKC completeren het veld van meest armlastige clubs.

Slechts vier clubs scoren een voldoende en krijgen het etiket ‘financieel gezond’. Deze categorie 3-clubs zijn: SC Heerenveen, FC Volendam, Go Ahead Eagles en Telstar.

Alle andere clubs, waaronder Ajax, PSV en FC Twente, zijn als ‘zorgelijk’ ingedeeld in categorie 2. Het is voor het eerst dat de KNVB met deze waardering voor financieel beleid naar buiten treedt. Het is de bedoeling deze rapportage elk kwartaal te herhalen.

Deze aanpak wordt niet overal op prijs gesteld. ‘Clubs zijn bang dat hun concurrentiepositie wordt aangetast’, zei manager financiële zaken Ron Francis van de KNVB enkele maanden geleden al. ‘Maar als clubs de geloofwaardigheid van het licentiesysteem in het geding brengen, moeten wij wel ingrijpen. Het is een unicum in Europa, maar de KNVB moet zijn verantwoordelijkheid nemen als de clubs dat zelf niet doen.’

Transparantie

De KNVB geeft met het openbaar maken van de gegevens gehoor aan de oproep van de commissie-Vermeend. Deze werkgroep deed onafhankelijk onderzoek naar de schulden in het betaald voetbal en concludeerde dat de branche gebaat is bij meer transparantie. Francis: ‘De communicatie naar buiten ligt bij de clubs moeilijk en is niet altijd conform de waarheid.’

Feit was ook dat de Vermeend eind april vaststelde dat het ‘vijf voor twaalf’ was voor het betaald voetbal. ‘De boodschap is heel simpel. De clubs moeten de tering naar de nering zetten. Dat is hard nodig om de bedrijfstak weer gezond te maken’, concludeerde de voormalige PvdA-bewindsman na zijn onderzoek. Hij kreeg bijval van directeur betaald voetbal Henk Kesler: ‘We kunnen het ons niet veroorloven gezamenlijk elk jaar zo’n 100 miljoen euro verlies te lijden.’

‘Het rapport van Vermeend is te veel op controle gericht, en te weinig op impulsen’, zei de nieuwe voorzitter van Heerenveen, Robert Veenstra, maandag. ‘Vermeend accepteert een negatief eigen vermogen gelijk aan de jaaromzet. Dat zou betekenen dat Ajax, met een budget van 55 miljoen euro, een negatief eigen vermogen mag hebben van 55 miljoen. Onbegrijpelijk wat mij betreft.’

Hans Nijland, directeur van FC Groningen, die vorig jaar als eerste aan de bel trok, zegt opnieuw: ‘De versobering is waarneembaar, clubs hebben ingezien dat het uitgavenpatroon niet ongestraft kan blijven groeien. Natuurlijk ontkomen wij ook niet aan de economische crisis, het zou gek en vreemd zijn geweest als wij hiervan geen last zouden hebben gehad.’

Verliespunt

NAC is de enige eredivisieclub die de competitie begint met één verliespunt als straf voor het te laat afdragen van premies aan het spelerspensioenfonds. De club heeft inmiddels intern financieel orde op zaken gesteld en wil bovendien de wedstrijdpremies voor de spelers van het eerste elftal met 50 procent verlagen.

MVV begint in de eerste divisie met een negatief puntenaantal van -7, AGOVV -6, Veendam -4, FC Almere City -3, Fortuna Sittard -2 en FC Dordrecht -1. Het zwaar gestrafte MVV zou zich volgens de KNVB aan diverse afspraken hebben onttrokken.

Voorzitter Victor Doorn van AGOVV zegt dat zijn club het afgelopen seizoen te maken heeft gehad met veel pech, waaronder het faillissement van een sponsor en een beslaglegging. De begroting van de Apeldoornse club is met een half miljoen teruggeschroefd. ‘Veel clubs worden gered door een garantiestelling van de gemeente. Wij moeten de crisis zelf zien te overleven’, aldus Doorn.

De Tilburgse wethouder Jan Hamming heeft het initiatief genomen tot de oprichting van het Platform Betaald Voetbal Gemeentes. Hij wil dat in nood verkerende BVO’s zich voor hulp niet in eerste instantie tot de gemeenten richten, maar tot de KNVB. ‘De KNVB stelt terecht allerlei financiële eisen, maar geeft vervolgens niet thuis als er problemen zijn. Waarom wordt het geld dat de KNVB heeft verdiend tijdens het WK in Zuid-Afrika beschikbaar gehouden voor grote evenementen, terwijl de clubs zich moeten redden met gemeenschapsgeld? Dat moet anders.’

Hamming weet waarover hij praat. Tilburg heeft Willem II de afgelopen seizoenen meerdere malen geholpen met directe en indirecte steun bij de huur van het stadion. De oorzaak voor de torenhoge schuld wordt gezocht in de hoge spelerssalarissen, de teruggang van sponsorinkomsten en de in eenstorting van de transfermarkt. Eerder al benadrukte Willem II-directeur Harry van de Vegt dat het mes is gezet in de spelerslonen. Ook dat was één van de aanbevelingen van Vermeend. Het totaal aan salarissen mag niet meer dan 60 procent van de begroting bedragen.

Duizenden supporters van SC Heerenveen hebben zondagnacht hun team gehuldigd naast het Abe Lenstrastadion in de Friese stad, nadat de club de KNVB-beker had veroverd. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden