Arm voetbal

De Nederlandse Eredivisie is wel badinerend omschreven als de Mickey Mouse-competitie. Er worden echter geen Mickey Mouse-salarissen betaald. Ook middelmatige voetballers genieten een riant inkomen....

Als gevolg daarvan verkeren de meeste clubs in financiële problemen. In de Eredivisie verdient slechts een club het predikaat financieel gezond: SC Heerenveen.

Terecht wil de KNVB deze wantoestand aanpakken. Een aantal clubs, waaronder Feyenoord, is onder curatele gesteld. Het valt ook zeer toe te juichen dat de voetbalbond openheid betracht door de financiële situatie bij alle clubs openbaar te maken. Clubs, sponsors en vooral ook supporters moeten ervan worden doordrongen dat ook een voetbalbedrijf niet voortdurend op te grote voet kan leven.

Paul Bottelier, interim-manager van het noodlijdende Willem II, sprak deze week zijn verbazing uit over de gang van zaken in ‘de voetballerij’.

Clubbestuurders springen roekeloos met geld om, iets wat ze thuis of in hun bedrijf nooit zouden doen. Maar binnen het voetbal wordt stelselmatig te optimistisch begroot: sponsorinkomsten, tv-gelden, transferopbrengsten en andere mogelijke inkomsten worden al uitgegeven voordat ze binnen zijn. Als de inkomsten dan tegenvallen, raakt de club meteen in financiële moeilijkheden.

Voetbal is emotie, heet het dan. Veel clubs kiezen voor de vlucht vooruit. Door het aantrekken van dure spelers hopen zij Champions League te spelen, Europees voetbal te halen of aan degradatie te ontkomen.

Spelers zijn echter riskante investeringen. Zo zucht Ajax nog altijd onder een reeks miskopen van vorige trainers. Ondanks de zorgelijke financiële situatie kocht de club toch weer een nieuwe spits, El Hamdaoui. Zonder zo’n speler kan Ajax niet meespelen om de prijzen, meende trainer Jol, die met opstappen dreigde als het team niet zou worden versterkt.

Het is een riskante strategie. Als sportief succes uitblijft, worden de zorgen alleen maar groter. Op deze manier jutten de clubs elkaar op. Als de ene club langs het ravijn scheert, durft de ander niet achter te blijven. Liever een winnaar met schulden dan een gezonde middenmoter.

Daarom streeft de KNVB naar een uniform systeem, waarbij alle clubs zich aan heldere criteria moeten houden.

Ook gemeenten zouden één lijn moeten trekken. Te vaak worden clubs na jaren wanbeleid toch gered door de gemeente. Maar het is onzinnig dat veel te hoge transfersommen en salarissen worden gefinancierd met publiek geld.

Bovendien werkt zoiets ongedisciplineerd gedrag in de hand. De clubs speculeren erop dat zij toch wel worden gered, als puntje bij paaltje komt.

De financiële zorgen van de Nederlandse clubs staan niet op zichzelf. Ook in grote competities, in Engeland en Spanje, geven de meeste clubs te veel geld uit. Real Madrid, Barcelona en Manchester United hebben torenhoge schulden.

Het is dan ook toe te juichen dat de UEFA-clubs met een onverantwoord uitgavenpatroon wil straffen. Het voetbal is de afgelopen decennia sterk geïnternationaliseerd. Uiteindelijk zal daarom naar een internationale oplossing gestreefd moeten worden.

De afgelopen jaren lieten een sterke opwaartse spiraal van transfersommen en salarissen zien. Hopelijk wordt die spiraal nu in neerwaartse richting omgebogen. Als clubs niettemin weigeren de tering naar de nering te zetten, moeten voetbalbonden, gemeenten en andere betrokkenen de durf hebben om zulke verenigingen failliet te laten gaan.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden