Arjen Robben Magic: filmbeeld van een fenomenale seconde somt Robbens kwaliteiten op
Als we het over Arjen Robben hebben, denken we gelijk aan de teen van Casillas tijdens het WK 2010. Maar volgens Julien Althuisius blonk Robben juist uit op het WK van 2014, in de wedstrijd tegen Costa Rica. En dan niet door een briljante kapbeweging of een machtige vrije trap, maar door een aanname. 'Deze enkele seconde toonde een ongekend helder concentraat van Arjen Robbens kwaliteiten.'
'Er zijn 57 minuten en 42 seconden gespeeld tussen Nederland en Costa Rica als Wesley Sneijder kort draait in de middencirkel en een lange, diepe bal geeft op Arjen Robben. Een prachtige pass, maar wel een lastige. Hard, de diepte in. Robben sprint en ziet de bal net schuin voor zich de grond raken. De bal stuit op, hoog. Hoger, nog hoger, tot ruim boven Robbens hoofd. Te hoog. Een vergeefse sprint.'
Als het over Arjen Robben in Oranje gaat, gaat het eigenlijk altijd over de finale van 2010: Iker Casillas en die teen. Of het gaat over die wissel in 2004, toen Paul Bosvelt voor altijd een voorzetselvoorwerp in de geschiedenis van het Nederlands voetbal werd. Of misschien de 5-1 tegen Spanje in 2014, toen Robben doelman Casillas bijna liet smeken en een klein beetje wraak nam voor 2010. Of heel misschien de 3-1 tegen Frankrijk in 2008, toen hij vanuit een wiskundig onmogelijke hoek de bal in het doel ramde en daarna om zich heen keek met een blik van: 'ik weet ook niet hoe dit kan'.
Costa Rica
Maar als ik aan Arjen Robben in Oranje denk, zijn het niet die momenten die op mijn netvlies verschijnen. Ik denk dan aan zaterdagavond 5 juli 2014, toen Nederland in de kwartfinale van het WK tegen Costa Rica speelde. Dat WK - en niet dat van 2010 - was het WK van Arjen Robben. Er was iets anders aan hem.
Een jaar eerder, in mei 2013, had hij het winnende doelpunt gemaakt in de Champions League-finale - nadat hij het jaar daarvoor een beslissende penalty in de finale had gemist. Met dat ene doelpunt schoot Arjen Robben een mensenleven aan frustratie van zich af.
Sindsdien was hij in het veld een stuk minder vaak verongelijkt en ging hij zelfs leuke, openhartige interviews geven aan (nota bene) Bert Maalderink. Arjen Robben was volwassen geworden, iets wat de meeste voetballers überhaupt nooit lukt. Dat uitte zich in een voortrekkersrol binnen de selectie van het Nederlands elftal en een nieuwe mediageniekheid (niet zonder reden werd geschreven dat niet Robin van Persie, maar Robben de aanvoerder van Oranje had moeten zijn), maar ook in het perpetuum mobile: gedrevenheid, over fitter dan fit, naar zelfvertrouwen.
Tekst gaat verder onder de video.
En dat kwam allemaal samen in één moment op die zaterdagavond in juli. Voor de samenvattingen was het de avond van ballen op de paal en lat; de avond van de goocheltruc van Louis van Gaal; de avond van reservedoelman Tim Krul die twee strafschoppen stopte. Maar uitgerekend Robbens mooiste moment haalde die samenvattingen niet.
'Sneijder passt op Robben. Te hard, te hoog, te diep. De bal gaat over de zijlijn, dat kan niet anders. Niemand kan die bal binnen houden.
Daar is Arjen Robben het niet mee eens. Hij richt zijn gebogen lichaam op. Stap, stap, stap, sprong. Met zijn rechterbeen zet Robben zich af. Hij springt, hij stijgt op. Dag Arjen. Robben slaat even met zijn armen, vleugels. Hij gooit zijn linkerbeen de lucht in, zijn voet is nu ter hoogte van zijn eigen hoofd. Hij is de 21 andere spelers op het veld letterlijk ontstegen. Zijn lijf is een klein beetje naar de tribune gedraaid, zodat de buitenkant van zijn linkerwreef precies in de juiste hoek staat om de bal een corrigerend tikje te geven.
Het is een lieflijk, subtiel tikje, waardoor de bal even tegendraads door de lucht draait, met precies de juiste voorwaartse snelheid. Om daarna met dankbaar plofje op het gras terecht te komen, waar hij onmiddellijk weer wordt herenigd met Robbens linkervoet. Precies in zijn loop, klaar voor de vervolgactie.'
Ongekend helder concentraat
Het is een weergaloze aanname, waarschijnlijk de mooiste uit Robbens hele carrière. Daar kan je natuurlijk over twisten, maar deze enkele seconde toonde een ongekend helder concentraat van Arjen Robbens kwaliteiten. Timing, snelheid, souplesse, explosiviteit, sierlijkheid, balgevoel, wilskracht en een klein beetje - een heel klein beetje - bovenmenselijkheid.
Op YouTube kan je het fragment maar moeilijk vinden. Het zit niet in de samenvattingen van de NOS of die van de FIFA. Er is slechts één Nederlandse video van Robbens actie; een soort gesproken samenvatting van Jack van Gelder met wedstrijdfragmenten in te lage resolutie. Maar als je het geluid hard genoeg zet, hoor je het publiek 'ohhh' roepen.
Zoek op 'Robben' en 'Costa Rica' en een van de resultaten is een gammel, zes seconden durend filmpje dat 'Jugada imposible de Robben en el Holanda vs Costa Rica' heet ('jugada' betekent 'actie'). Een ander filmpje, iets betere kwaliteit, heet 'Under Control Arjen Robben'. In het Spaans zegt de commentator: 'Kíjk hoe Robben die bal controleert!'.
Tekst gaat verder onder de video.
Als je een stuk naar beneden scrolt in de zoekresultaten komt uiteindelijk een ander filmpje voorbij. Het is slechts 627 keer bekeken en behelst niet meer dan 13 seconden. In schokkerig beeld vliegt Arjen Robben in slow motion door de lucht, opgenomen met een mobieltje van een televisiescherm en met een volstrekt willekeurig basgitaardeuntje eronder. De beeldkwaliteit is dramatisch, de muziek irritant; eigenlijk deugt er niets aan het filmpje. Behalve de titel. Arjen Robben Magic.
Lees hier Willem Vissers' liefdesverklaring voor Robben
Arjen Robben uit Bedum is een sieraad voor de Nederlandse sport. Hoefde ik dinsdag niet snel te tikken voor de krant, dan zou ik minstens een kwartier voor hem klappen. Beschouw Nederland - Zweden als zijn afscheid als international. Wees aardig voor hem. (+)