Arbiter legt spel meteen stil bij spreekkoren

De KNVB heeft de scheidsrechters in het betaald voetbal opgedragen bij constatering van kwetsende en discrimerende speekkoren de wedstrijd onmiddellijk stil te leggen en het veld te verlaten....

Van onze sportredactie

Afhankelijk van het beleid ter plaatse kunnen clubs en lokale autoriteiten vervolgens verdere maatregelen nemen. Met deze aanpak wil de voetbalbond 'stelling nemen tegen het normoverschrijdend gedrag van bepaalde toeschouwersgroepen en tegemoetkomen aan de gevraagde duidelijkheid over het stilleggen van een voetbalwedstrijd'.

Los van de normale tuchtrechtelijke procedure wil de KNVB clubs wier supporters zich schuldig maken aan niet toelaatbare spreekkoren een officiële waarschuwing (gele kaart) geven. Wanneer de aanhang zich dan opnieuw misdraagt, zet de bond de waarschuwing om in het spelen van één of meer wedstrijden zonder publiek.

De KNVB heeft een voorstel hiertoe gisteren voorgelegd aan de Eredivisie NV en de Coöperatie Eerste Divisie. Als de clubs akkoord gaan met dit voorstel, werkt de KNVB het plan nader uit voor de eerstvolgende algemene vergadering van 6 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden