Anouk Vetter grijpt EK-goud op zevenkamp na zorgvuldige opleiding vader

Vier zevenkampsters hielp coach Ronald Vetter het afgelopen decennium aan internationale medailles. Zaterdagavond volgde de vijfde en beste, zijn eigen dochter Anouk. Ze veroverde als eerste Nederlandse zevenkampster goud bij de EK atletiek. Ze verbeterde het Nederlandse record van Dafne Schippers flink, tot 6.626 punten.

Mark van Driel
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Vetter (23) groeide op rond de atletiekbaan. Haar vader is een gelouterde coach, haar moeder was een uitstekende speerwerpster. Als meisje keek ze de kunst af van Karin Ruckstuhl, de eerste topatlete die vader Vetter voltijds begeleidde op Papendal. Daarna maakte ze van nabij mee hoe Jolanda Keizer, Remona Fransen en Nadine Broersen aan de hand van haar vader werden gevormd tot topatletes. Dat wilde ze ook, wist ze.

Ronald Vetter herkende Anouks aanleg al vroeg. Hij bracht haar als meisje de grondbeginselen van de sport bij. Maar hij besefte al snel dat hij voorzichtig met haar moest zijn. Als 12-jarige kreeg ze al te maken met blessures als spierverrekkingen. 'Toen dacht ik al: dat is niet goed. Het is haar zwakke plek. Ze heeft snel pijntjes.'

null Beeld epa
Beeld epa

Laatbloeier

Vanwege die fysieke kwetsbaarheid heeft Vetter heeft zijn dochter bewust gebracht als 'laatbloeier'. Hij weet als geen ander hoe schadelijk de zevenkamp kan zijn. Ruckstuhl, Keizer en Fransen veroverden aan zijn hand weliswaar diverse medailles, hij moest ook met pijn in zijn hart toezien hoe hun loopbaan vroegtijdig te einde kwam door chronische blessures.

Het gevaar van de zevenkamp schuilt in de opeenvolging van explosieve onderdelen. Die veroorzaken spierschade. 'Het is bij het sprinten niet zo dat je je been neerzet en weer optilt', legde Vetter twee jaar geleden uit. 'Nee, je gooit je been naar beneden en hij stuitert omhoog. Je doet net alsof je lichaam een keihard opgepompte basketbal is. Als je er over nadenkt is dat waanzin. Je zou je kind van atletiek moeten afhalen.'

Dat laatste heeft Vetter niet gedaan met Anouk. Hij heeft zijn dochter onder zijn hoede genomen op sportcentrum Papendal, nadat andere trainers eerst met haar hadden gewerkt. Het ongewone talent van de rank gebouwde, maar verrassend sterke blondine werd alom herkend.

Anouk Vetter. Beeld epa
Anouk Vetter.Beeld epa

Kietelen

Ex-coach Bart Bennema, de trainer van Dafne Schippers, beschouwde Anouk als het grootste zevenkamptalent op Papendal. Trainingsgenoot en tienkamper Pelle Rietveld zei onlangs met enige jaloezie over de natuurlijke aanleg van de Europese kampioene: 'Als je haar kietelt, wordt ze al beter.'

De voorzichtige aanpak van haar vader (vier trainingen in twee dagen, rustdag, vier trainingen in twee dagen, rustdag, zondag rustig uitlopen) deed wonderen voor Vetter. In 2014 scoorde ze 6.316 punten, in 2015 kwam ze tot 6.458. Dit jaar zou ze, als die progressie zich doorzette, in de buurt van Schippers nationale record kunnen komen: 6.545.

Beide Vetters trokken in mei met hoge verwachtingen naar het Oostenrijkse Götzis, voor de prestigieuze zevenkamp die doorgaat voor het officieuze WK. Het werd een deceptie. Ze bleef steken op 6.282 punten. Deelname aan de EK leek vader zinloos, ondanks het diepe verlangen van zijn dochter om in Amsterdam mee te doen. 'Soms moet je als coach impopulaire beslissingen nemen', zei Vetter streng.

Grote sprintpassen

Hij besloot zijn dochter uit te dagen. Hij zou haar belonen met EK-deelname als zij in trainingen progressie zou tonen. Dat was hard nodig, zo bleek uit video-analyses van haar zevenkamp in Götzis. Op technisch gebied klopte er volgens de coach weinig.

Op de 100 meter horden rende Anouk met grote sprintpassen, waardoor ze steeds te dicht op de hindernissen kwam. Bij hoogspringen liet ze haar snelheid in de laatste twee passen juist zakken, van zes meter per seconde naar vier, waardoor ze volgens haar vader meestal 'dood' op de lat viel en veel minder hoog sprong dan ze kan.

Bij kogel stond ze te lang stil op een been voordat ze stootte. De explosiviteit was eruit. 'Het leek wel een imitatie van een ballerina', aldus vader. De 200 meter liep ze te voorzichtig, 'als een schijterd'. Bij verspringen remde ze in haar laatste passen af, wat decimeters scheelde. En bij speerwerpen was de werphoek verkeerd.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Uitgeput en gelukkig

Tot slot weigerde ze de afsluitende 800 meter ze te lopen. Vetter: 'Ze wilde niet meer. Het had zo veel emoties gekost. Ze had pijn in haar voet en geen energie meer. Ik weet hoe belangrijk het is om de zevenkamp af te maken. Daar word je groot van, vind ik. Pas een minuut voor het startschot liep ze het veld op.'

De scherpe kritiek van Vetter bleek niet aan dovemansoren gericht. Anouk pikte de technische tips op en kreeg haar beloning. In Amsterdam resulteerde dat in een nagenoeg foutloze reeks met maar liefst vier persoonlijke records: op horden (13,29), kogel (15.69), speer (55.76) en ver (6.38). Dankzij een solide sprong bij (1.74) en rappe 200 meter (23.89) wist ze al voor aanvang van de 800 meter dat de titel haar nauwelijks kon ontgaan.

Ze mocht veertien seconden verliezen op de Franse nummer twee, titelverdedigster Antoinette Nana Djimou. Het werden er slechts twee. Vetter stortte na haar 2.21.50 ter aarde, uitgeput en gelukkig.

Ze is Karin Ruckstuhl en de andere heldinnen uit haar jeugd voorbij gestreefd. Ze weet dat ze ook in Rio de Janeiro kan strijden om de medailles: met 6.626 punten staat ze op de mondiale ranglijst derde. En haar vader is trots als een pauw (al kon hij het mopperen toch niet laten).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden